Φ. Γεννηματά: Δεν έχουμε διαβατήριο αξιοπιστίας προς αγορές και δανειστές

Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2018 15:28
UPD:15:30
SOOC/Nikos Libertas
A- A A+

«Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι εκλογές τώρα! Είχα ζητήσει  εκλογές πριν τη λήξη του προγράμματος. Τώρα φαίνεται καθαρά αυτή η ανάγκη. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε διαβατήριο αξιοπιστίας ούτε προς τις αγορές, ούτε προς τους δανειστές» υποστήριξε σε τηλεοπτική συνέντευξή της η Φώφη Γεννηματά.

Μιλώντας στον «Alpha», η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι «ενώ ο κ. Μητσοτάκης ξορκίζει διαρκώς την παροχολογία, στην πραγματικότητα τη συντηρεί. Αυτό το διχαστικό πολωτικό κλίμα, με την πλειοδοσία παροχών εκατέρωθεν, είναι τρομερά επικίνδυνο και μπορεί να μας βάλει σε νέες περιπέτειες. Τσίπρας και Μητσοτάκης είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, οι δυο όψεις της συντήρησης και του λαϊκισμού» είπε.

Η κ. Γεννηματά ζήτησε τομές και αλλαγές, καταρχήν στην ίδια τη λειτουργία του κράτους. «Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη Συμφωνία, γιατί με τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται δε μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποσχέσεις που ακούω και από τον Πρωθυπουργό και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για να βρούμε χώρο και να μπορέσουμε να μειώσουμε τους φόρους, πρέπει να προσδιοριστεί από πού θα χρηματοδοτηθούν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο δυνατότητες: Είτε με υπερφορολόγηση, που αποκλείει την ανάπτυξη, γονατίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και φέρνει κι άλλα λουκέτα στην αγορά. Είτε να βάλουμε χέρι στο χρηματικό απόθεμα, το buffer, στέλνοντας λάθος μήνυμα που θα αποσταθεροποιήσει τα επόμενα βήματα της χώρας να ανταποκριθεί η χώρα στις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Κάθε μέρα δυσκολεύουν τα πράγματα, ενώ τα spreads είναι στον "Θεό". Η λύση δεν είναι ούτε η υπερφορολόγηση, αλλά ούτε το buffer. Είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και η ανάπτυξη της οικονομίας» υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ.

Η ίδια θεωρεί ότι «αυτά που δίνουμε, πρέπει να είναι εξασφαλισμένα σε βάθος χρόνου. Πλεονάσματα πρέπει να προκύψουν από την ανάπτυξη και όχι από την υπερφορολόγηση. Η διαφωνία μου είναι στην ελεημοσύνη. Δε μπορείς να κόβεις 400 και να δίνεις ελεημοσύνη 50 ή 100! Είμαι αντίθετη σε αυτή τη λογική. Και ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης έχουν ευθύνη και θα πρέπει να την αναλάβουν. Να πουν στον ελληνικό λαό πώς θα γυρίσουμε σελίδα» τόνισε.

«Εμείς καθημερινά ενισχύουμε τις δυνάμεις μας. Ο Τσίπρας είναι σε αποδρομή. Ό,τι και να κάνει, δεν πρόκειται να ξαναβρεθεί εκεί που ήταν. Ο στόχος μας είναι μια ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό. Εντολή να ανταποκριθούμε στην ιστορική μας ευθύνη να εξασφαλίσουμε προοδευτική αλλαγή στη χώρα» ανέφερε.

Αναφερόμενη στον πρόσφατο ανασχηματισμό, είπε ότι «τον τόνο δεν τον έδωσε η χρησιμοποίηση μεμονωμένων στελεχών που έχουν φύγει από τον χώρο μας εδώ  και πολλά χρόνια. Το στίγμα της νέας κυβέρνησης το έδωσε η περαιτέρω ενίσχυση στελεχών από την "Καραμανλική Δεξιά", που είναι η ισχυρή τάση του νέου ΣΥΡΙΖΑ».

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι «δεν κλείνει παλιούς λογαριασμούς, αλλά κινδυνεύει να ανοίξει καινούριους. Πρόκειται για πολύ μεγάλη παραχώρηση εκ μέρους του Τσίπρα. Δεν ξέρω για ποιους λόγους την έκανε, πάντως δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας» σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, υποστήριξε ότι «όλοι φλερτάρουν με δικά μας στελέχη. Και το κάνουν  από ανάγκη, αναγνωρίζοντας, στην πράξη, ότι δεν έχουν δικά τους ικανά στελέχη. Εμείς έχουμε μακρά παράδοση στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Έχουμε συνδεθεί με όλες τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές και βέβαια μέσα από αυτή τη μεγάλη σχολή έχουμε πληθώρα ικανών και καταξιωμένων στελεχών. Όποιος θέλει ας έλθει πίσω μας και να στηρίξει τα δικά μας ικανά στελέχη» δήλωσε.

Η κ. Γεννηματά εκτίμησε ότι η ενιαία εκλογική περιφέρεια σε όλη την Επικράτεια στις Ευρωεκλογές αποδείχθηκε λάθος. «Ο σταυρός θα μπορούσε να διασφαλίζει τη δημοκρατικότερη έκφραση των πολιτών. Η ενιαία εκλογική περιφέρεια σε όλη την Επικράτεια αποδείχτηκε δύσκολο εγχείρημα με πολλά προβλήματα. Δε μπορεί όλοι να αναγνωρίζουμε αυτά τα προβλήματα και με ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή να προχωράμε στην κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών στις εθνικές εκλογές και να μιλάμε για μια εκλογική περιφέρεια σε όλη τη χώρα στις ευρωεκλογές. Άρα, είμαι υπέρ της λίστας με δημοκρατικές διαδικασίες και όχι με την επιβολή των υποψηφίων από τον αρχηγό του κόμματος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή