«Είναι σαφές και ισχυρό το μήνυμα. Θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων για να αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα σε αιγιαλούς, εθνικούς δρυμούς, αναδασωτέες περιοχές και ρέματα» υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Γιώργος Σταθάκης, με αφορμή τις πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αττική, μετά και τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο για τις μεγάλες αλλαγές στη χωροταξία και την πολεοδομία της χώρας. «Με τη νομοθεσία που έχουμε εισάγει, το 2020 η χώρα, για πρώτη φορά, θα έχει κυρωμένους δασικούς χάρτες, οριοθετημένους αιγιαλούς και Κτηματολόγιο» υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.
«Προχωράμε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις. Τα τελευταία τρία χρόνια, κάναμε θεσμικές αλλαγές που κανείς δεν τόλμησε να υλοποιήσει για πάρα πολλές δεκαετίες» είπε, υπενθυμίζοντας ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις για την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών, που από το 1% το 2015 θα φθάσουν στο 90% το 2019, την ανάρτηση της γραμμής των αιγιαλών μέχρι το τέλος του 2018, ώστε η χώρα να αποκτήσει οριοθετημένους αιγιαλούς μέχρι το τέλος του 2019, καθώς και την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, ώστε από το 25% το 2015, να φθάσει στο 75% το 2020.
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΝ, πλέον όλη η επικράτεια θα έχει όχι πολεοδομικά, αλλά τοπικά χωρικά σχέδια σε κάθε δήμο, που θα καλύπτουν και την εντός και την εκτός σχεδίου δόμηση, ενώ θα δημιουργηθούν περιφερειακά και τοπικά παρατηρητήρια για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της αυθαίρετης δόμησης.
Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας στη μεταμνημονιακή εποχή, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «όλες οι ενδείξεις είναι πλέον θετικές», εξηγώντας ότι υπάρχει πολύ ισχυρή δημοσιονομική σταθερότητα με βιώσιμη εξέλιξη τα επόμενα χρόνια για την εξυπηρέτηση του χρέους, αποδίδουν ήδη οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην οικονομία και είναι ορατά τα στοιχεία της ανάκαμψης.
«Η οικονομική κατάσταση επικυρώνεται και από την πάγια θέση της κυβέρνησης, γνωστή πλέον προς κάθε κατεύθυνση και προς τις αγορές, για σταθεροποίηση και βελτίωση των κοινωνικών ομάδων που είχαν θιγεί δυσανάλογα στη διάρκεια της κρίσης» σημείωσε ο υπουργός, προαναγγέλλοντας ότι ότι όλα αυτά θα αποτυπωθούν με ακρίβεια και στις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ.
Ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι οι αναπτυξιακές επιλογές της Αριστεράς, σε σχέση με αυτές της Ν.Δ, έχουν σαφείς διαφορές και εκτίμησε ότι στις επόμενες εκλογές οι οικονομικές στρατηγικές των δύο μεγάλων κομμάτων θα έχουν πολύ διακριτά στοιχεία διαφοροποιήσεων. «Η Ν.Δ. σαφώς έχει επιλέξει ένα συρρικνωμένο κοινωνικό κράτος με μεγάλους δείκτες φορολογικών ανισοτήτων και μια στρατηγική η οποία υποθέτει ότι, χαλαρώνοντας όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς περιορισμούς, δηλαδή χαμηλοί μισθοί και μειωμένο κοινωνικό κράτος, θα ενθαρρύνει την ανάκαμψη της οικονομίας.
Στον αντίποδα, η δική μας στρατηγική είναι αυτή που εφαρμόζουμε ήδη επιτυχώς, παρά τους περιορισμούς, τα προηγούμενα τρία χρόνια και προβλέπει ισχυρό κοινωνικό κράτος, μετριασμό της φορολογίας σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα, σταθερές σχέσεις εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς, καθώς και ανάκαμψη της οικονομίας, στηριγμένη πρωτίστως σε παραγωγικές επενδύσεις» ανέφερε.
Οι δύο αυτές στρατηγικές είναι πολύ ευδιάκριτες και αποτυπώνονται σε όλα τα επιμέρους θέματα, υποστήριξε. Στο ασφαλιστικό σύστημα, όπως ανέφερε ενδεικτικά ο υπουργός, η Ν.Δ. πλέον έχει σαφή τοποθέτηση υπέρ της ιδιωτικοποίησης όλου του επικουρικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. «Στα επιτεύγματα της παρούσας κυβέρνησης περιλαμβάνεται ότι αποκατέστησε ισχυρή πολιτική σταθερότητα στον τόπο. Άρα, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν σ' ένα πολύ πιο ευδιάκριτο τοπίο, ανάμεσα σε δύο στρατηγικές κομμάτων που θα λένε ακριβώς ποιά θα είναι η επόμενη ημέρα και οι πολίτες θα επιλέξουν μια στρατηγική σαφώς πιο βιώσιμη και πιο ωφέλιμη για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων» ανέφερε ο κ. Σταθάκης.
Για τις προοπτικές συγκρότησης ενός ευρέως προοδευτικού πόλου, ο ίδιος σημείωσε ότι «όχι μόνο για τα θέματα της οικονομίας, αλλά και για άλλα, όπως είναι η επίλυση του Σκοπιανού, υπάρχει στην ελληνική κοινωνία μια σαφής διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σ' ένα πολύ δεξιό, συντηρητικό κομμάτι και σε όλο το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα, από τον χώρο του κέντρου μέχρι και την κεντροδεξιά, που είναι κοντά στην επιλογή που κάνει η κυβέρνηση. Άρα, υπάρχει ένα φάσμα δυνάμεων με το οποίο υπάρχουν τεράστια περιθώρια συγκλίσεων, στα μεγάλα εθνικά θέματα, τα δικαιώματα, τη διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών και την οικονομία» είπε.
Ενόψει των επόμενων εκλογών, ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι «πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις στον ενδιάμεσο αυτόν χώρο να τοποθετηθούν και να βρεθούν τα πεδία σύγκλισης που θα δημιουργήσουν καλύτερες προϋποθέσεις για την επόμενη ημέρα».