Η Σάρα Βάγκενκνεχτ, ηγετικό στέλεχος του Κόμματος της Αριστεράς, εγκαινιάζει σήμερα μία νέα πολιτική κινηση. Στόχος της: μία αριστερή πλειοψηφία και αλλαγή διακυβέρνησης στη Γερμανία.
«Ένα θαύμα κάθε αρχή την κατοικεί» έγραφε κάποτε ο γερμανός συγγραφέας Έρμαν Έσσε. Τη δική της νέα αρχή έκανε η Σάρα Βάγκενκνεχτ στις αρχές Αυγούστου με την ιστοσελίδα Aufstehen.de. «Ξεσηκωθείτε!» θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά το σύνθημα, που γρήγορα έγινε δημοφιλές hashtag.
Σήμερα γίνεται η επίσημη παρουσίαση της νέας, πολυσυλλογικής πολιτικής κίνησης. Με το νέο εγχείρημα η επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς στο γερμανικό κοινοβούλιο απευθύνεται κυρίως σε όσους δεν είναι οργανωμένοι σε κόμματα, αλλά θέλουν να συνεργαστούν σε μία κατεύθυνση αριστερής πλειοψηφίας.
Ο Γκρέγκορ Γύζι, το «είδωλο» της Αριστεράς στη Γερμανία, μάλλον δεν περιλαμβάνεται στους υποστηρικτές της ιδέας. Μιλώντας στην Deutsche Welle, λέει ότι μία τέτοια κίνηση δεν μπορεί να οργανωθεί «άνωθεν», αλλά πρέπει να προέλθει από τον ίδιο τον κόσμο «και μετά εσύ μπορείς να του δώσεις μία συγκεκριμένη οργανωτική μορφή».
Ωστόσο, η Βάγκενκνεχτ προτίμησε να ακολουθήσει τον αντίστροφο δρόμο και άφησε να εννοηθεί ότι θα την ακολουθήσουν πολλοί επώνυμοι, όπως ο τραγουδοποιός Κόνσταντιν Βέκερ και ο παλαίμαχος σοσιαλδημοκράτης Ρούντολφ Ντρέσλερ. Πρόσφατα ο Βέκερ δήλωσε ωστόσο ότι «μετά από ώριμη σκέψη» αποφάσισε να μη συμμετάσχει. Αντιθέτως, ο Ντρέσλερ κάλεσε το ταλαιπωρημένο από αλλεπάλληλες ήττες σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να αντιμετωπίσει θετικά την κίνηση Βάγκενκνεχτ, η οποία μάλιστα, όπως υποστηρίζει, «είναι ουσιαστικά η μοναδική ευκαιρία του SPD να επανέλθει στην εξουσία».
Πίεση στα καθιερωμένα πολιτικά κόμματα
Η Σάρα Βάγκενκνεχτ λέει ότι η κίνηση «Ξεσηκωθείτε!» δεν πρόκειται να εξελιχθεί σε ένα ακόμη πολιτικό κόμμα, αλλά θα ασκήσει πιέσεις στα ήδη υπάρχοντα κόμματα, ώστε να υλοποιήσουν τους φιλολαϊκούς στόχους που έχουν διακηρύξει, δηλαδή: μισθολογικές αυξήσεις, καλύτερες συντάξεις, δίκαιη φορολόγηση, αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, αφοπλισμός και πολιτική αποκλιμάκωσης στις διεθνείς σχέσεις.
Αυτοί οι στόχοι περιέχονται στο πολιτικό πρόγραμμα των σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς. Ωστόσο αυτά τα τρία κόμματα δεν έχουν καταφέρει να διαμορφώσουν μία αξιόπιστη συμμαχία και ένα πολιτικό αφήγημα που θα επέτρεπε πολιτική στροφή και αλλαγή διακυβέρνησης στη Γερμανία.
Οι διαχωριστικές γραμμές από τα υπόλοιπα κόμματα είναι ξεκάθαρες. Η νέα κίνηση Βάγκενκνεχτ θεωρεί ότι η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) ξιφουλκεί κατά των κοινωνικά αδύναμων, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άγκελα Μέρκελ, οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) «κάνουν πολιτική για τους πλούσιους και τις πολυεθνικές». Με τη Βάγκενκνεχτ συστρατεύονται ο σύζυγός της Όσκαρ Λαφοντέν, πρώην στέλεχος του SPD αλλά και πρώην πρόεδρος του Κόμματος της Αριστεράς, η βουλευτής της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν, ο σοσιαλδημοκράτης Μάρκο Μπίλοφ και η Άντγε Φόλμαρ, μέχρι πρότινος στέλεχος των Πρασίνων. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, τη νέα αριστερή κινηση υποστηρίζουν επίσης διανοούμενοι και καλλιτέχνες, όπως ο συγγραφέας Όιγκεν Ρούγκε και ο ηθοποιός Σεμπάστιαν Σβαρτς.
Εγγραφές online στο νέο εγχείρημα
Μέχρι τα τέλη Αυγούστου είχαν δηλωθεί στο Twitter σχεδόν 12.000 followers. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να δηλώσουν συμμετοχή online, επιλέγοντας τα πεδία που τους ενδιαφέρουν, όπως για παράδειγμα «Σίγουροι μισθοί και θέσεις εργασίας», «Αυθεντική Δημοκρατία» και «Παγκόσμια Δικαιοσύνη».
Οι εμπνευστές της νέας αριστερής κίνησης δηλώνουν: «Θέλουμε να κατακτήσουμε το Ίντερνετ και τους δρόμους. Θέλουμε να ταρακουνήσουμε την πολιτική σκηνή». Τα μέλη της νέας κίνησης παροτρύνονται να μιλήσουν με γείτονες, συναδέλφους, συγγενείς και να διατυπώσουν πρωτότυπες ή ακόμη και αστείες ιδέες για πολιτική δράση.
Πάντως ο κοινωνιολόγος και ερευνητής πολιτικών κινημάτων Ντίτερ Ρουχτ πιστεύει ότι το νέο εγχείρημα δεν έχει μακρύ ορίζοντα: «Βραχυπρόθεσμα μπορεί να πάει καλά, γιατί θα προσελκύσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους και επιπλέον θα έχει ευρεία δημοσιότητα», λέει. «Μακροπρόθεσμα ωστόσο είτε θα υποχωρήσει, είτε θα επιχειρήσει να μετασχηματιστεί σε ένα ακόμη πολιτικό κόμμα». Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ερώτημα, καταλήγει ο Ντίτερ Ρουχτ, είναι το πώς η Σάρα Βάγκενκνεχτ θα διαφοροποιηθεί από τους εθνολαϊκιστές, καθώς και η ίδια δηλώνει αντίθετη με την «πολιτική των ανοιχτών συνόρων», γεγονός που την έχει φέρει άλλωστε σε σύγκρουση με την πλειοψηφία στο κόμμα της.