Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων έκανε η ιρακινή αστυνομία για να διαλύσει περίπου 150 διαδηλωτές έξω από την κεντρική είσοδο της τεράστιας πετρελαιοπηγής Ναχρ Μπιν Όμαρ την Κυριακή, εν μέσω της αναζωπύρωσης των διαδηλώσεων σε πόλεις του νότιου Ιράκ εναντίον της αποσάθρωσης των δημόσιων υπηρεσιών, της ανεργίας και της διαφθοράς.
Αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι η πετρελαιοπηγή αυτή στη Βασόρα, το επίκεντρο της παραγωγής αργού του Ιράκ, λειτουργεί κανονικά. Η παραγωγή της πετρελαιοπηγής - την οποία διαχειρίζεται μια κρατική επιχείρηση, που πρόσφατα ανέθεσε τη σύμβαση για την εκμετάλλευσή της σε μια εταιρεία των ΗΠΑ, την Orion - ανέρχεται σε 44.000 βαρέλια αργού την ημέρα.
Την Παρασκευή, εκατοντάδες διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και αποπειράθηκαν να εισβάλουν στις κεντρικές εγκαταστάσεις των τοπικών αρχών στη Βασόρα, στη διάρκεια μιας κινητοποίησης με κεντρικά αιτήματα τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αποκατάσταση της ύδρευσης, αλλά και τον τερματισμό της ενδημικής διαφθοράς. Περίπου 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εκεί ξανά την Κυριακή κι έβαλαν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων μπροστά στις εγκαταστάσεις.
Οι διαδηλωτές απειλούσαν να εισβάλουν στην πετρελαιοπηγή αν οι αρχές δεν ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους, ζητώντας πρωτίστως να διευθετηθεί το πρόβλημα της έλλειψης καθαρού πόσιμου νερού στη Βασόρα. «Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η λειτουργία της πετρελαιοπηγής αν δεν έχουμε καθαρό νερό. Δεν έχουμε δημόσιες υπηρεσίες, δεν έχουμε δουλειές - και τώρα δεν έχουμε νερό να πιούμε. Έχουμε απηυδήσει», ανέφερε ο Χάσαν Αλί, ένας από τους οργανωτές των κινητοποιήσεων.
Στη Βασόρα, λίκνο του κινήματος αμφισβήτησης που έκανε την εμφάνισή του στο Ιράκ φέτος, εκτυλίσσεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες μια υγειονομική κρίση χωρίς προηγούμενο: σχεδόν 20.000 άνθρωποι εισήχθησαν σε νοσοκομεία εξαιτίας δηλητηριάσεων διότι ήπιαν νερό που αντλείται από τον ποταμό Σατ αλ Άραμπ. Η γεωργία πλήττεται επίσης από τη μόλυνση του νερού του ποταμού, όπως και από την ξηρασία στην περιοχή φέτος, που είναι έντονη.
Το πετρέλαιο που εξορύσσεται και εξάγεται από τη Βασόρα εισφέρει πάνω από το 95% των δημοσίων εσόδων του Ιράκ. Αν υπάρξουν προβλήματα στην παραγωγή, θα έχουν σοβαρές συνέπειες για την ασθμαίνουσα ιρακινή οικονομία.
Η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει διαδηλωτές που προσπαθούσαν να εμποδίσουν φορτηγά που κινούνταν σε δρόμο ανατολικά της Βασόρας προς τα σύνορα με το Ιράν, όπως δήλωσαν αξιωματικοί της υπηρεσίας τελωνείων και των σωμάτων ασφαλείας.
Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράκ, κράτους-μέλους του ΟΠΕΚ, έφθασαν στην κορύφωσή τους τον Αύγουστο: ανήλθαν σε σχεδόν 112 εκατ. βαρέλια, που εισέφεραν στα κρατικά ταμεία 7,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου. Όμως η πλειονότητα των Ιρακινών δεν βλέπει κανένα όφελος από τις εξαγωγές του μαύρου χρυσού και διαμαρτύρεται για την ανεργία. Οι πετρελαϊκές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο Ιράκ απασχολούν κυρίως ξένους.
Τα ιρακινά πολιτικά κόμματα στο μεταξύ βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης συμμαχίας, έπειτα από τις εκλογές της 12ης Μαΐου που αμαυρώθηκαν από καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, DPA