Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Θα λείψει άραγε τόσο πολύ ο Μάριο Ντράγκι από τα τραπεζικά δρώμενα; Το ερώτημα αυτό γίνεται όλο και πιο επίκαιρο εν όψει της αποχώρησης του «Super Mario» από το πηδάλιο της ΕΚΤ. Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο αντικαταστάτης του πρέπει να κινηθεί στα βήματά του, καθώς ο Ντράγκι ήταν ένα ιδιόρρυθμο κράμα πολιτικού και τεχνοκράτη, που κατάφερε να βαδίσει με σχετική ποιότητα εν μέσω μιας μεγάλης και παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Ο Ιταλός, έγραψαν σε πρόσφατο άρθρο τους οι FT, βοήθησε να ξαναγραφεί το εγχειρίδιο της κεντρικής τράπεζας, που προωθούσε το ευρώ το οποίο αντιμετώπισε πραγματική υπαρξιακή απειλή.
Μάλιστα, στο ίδιο άρθρο αντιδιαστέλλεται η αυστηρή δημοσιονομική σκοπιά της Γερμανίας όπως αυτή εκπροσωπείται από την Bundesbank.
Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, ο ισχυρός άνδρας της Bundesbank δρ Γενς Βάιντμαν που επισκέφθηκε τη χώρα μας καλεσμένος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αν και λάτρης της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, επιχείρησε να μιλήσει με όρους αγοράς ακόμη και αρχαιοελληνικής, προσθέτοντας πινελιές πολιτικής στα λεγόμενά του.
Πρώτη φορά λοιπόν ακούσαμε από Γερμανό να μιλά θετικά για την ενιαία ασφάλιση καταθέσεων, που σημαίνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των καταθέσεων το οποίο θα δρούσε αποτρεπτικά σε οποιοδήποτε τραπεζικό bank run χώρας-μέλους της Ε.Ε. Ασφαλώς υπό προϋποθέσεις: να προηγηθεί η εξυγίανση των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών (σ.σ.: κυρίως από τα NPLs).
Η αναφορά, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα στον διεθνή Τύπο, θα πρέπει να συσχετιστεί με το γεγονός πως ο δρ Βάιντμαν συνεχίζει να διεκδικεί τη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ. Πηγές προσκείμενες στον ισχυρό άνδρα της Bundesbank, χωρίς να επιβεβαιώνουν ούτε να διαψεύδουν τα παραπάνω, άφηναν να εννοηθεί πως το παιχνίδι θα κριθεί σε μια από τις καίριες θέσεις της Ε.Ε., καθώς εκ τυχαίου γεγονότος όλες αδειάζουν την επόμενη χρονιά. Έτσι τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ είναι στο γερμανικό στόχαστρο -από διαφορετικούς ασφαλώς διεκδικητές- και… ό,τι κάτσει.
Ένα είναι βέβαιο: Την απόφαση θα λάβει το καινούργιο Ευρωκοινοβούλιο.
Κατά τα λοιπά κρατάμε την πολιτική λογική Βάιντμαν που αναπτύχθηκε μέσα από τις γραμμές σιωπής σε ό,τι αφορά την πάγια γερμανική θέση για τη νέα περικοπή των συντάξεων στη χώρα μας. Δεν το λες και λίγο πως ο ισχυρός άνδρας της Bundesbank δεν είπε λέξη επ’ αυτού. Είναι προφανές πως ο Γερμανός επικεφαλής βάζει την πολιτική στη ζωή του και αφήνει τις επιλογές για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα λοιπά ευρωπαϊκά φόρουμ!