Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από την αποψίλωση των δασών το 2017, σε επίπεδα κάτω από το φιλόδοξο στόχο που είχε θέσει για το 2020.
Η λατινοαμερικάνικη χώρα είχε αρχικά ως στόχο τη μείωση των εκπομπών από αυτή την πηγή κατά 564 εκατομμύρια τόνους στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου και κατά 170 εκατομμύρια τόνους στην σαβάνα του Σερράδο μέχρι το 2020, στα πλαίσια της Συμφωνίας της Κοπεγχάγης του 2009. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την αποψίλωση των δασών σε αυτές τις περιοχές έχουν ήδη μειωθεί κατά 780 εκατομμύρια τόνους, σηματοδοτώντας σημαντική πρόοδο για τη Βραζιλία και, κατά συνέπεια, το παγκόσμιο οικοσύστημα.
Η Βραζιλία έχει ακόμη υψηλότερους στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στα πλαίσια της μεταγενέστερης Συμφωνίας του Παρισίου του 2015. Σύμφωνα με τον Τιάγκο Μέντες, Γενικό Γραμματέα Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Βραζιλίας, «το πολιτικό μήνυμα είναι ότι μπορούμε και οφείλουμε να παραμείνουμε στη Συμφωνία του Παρισίου επειδή είναι δυνατή η αποτελεσματική υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση».
Ο Αμαζόνιος είναι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον πλανήτη και το Σερράδο της Βραζιλίας είναι η μεγαλύτερη σαβάνα στη Νότια Αμερική. Ως εκ τούτου, και οι δύο απορροφούν ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, καθιστώντας τη διαφύλαξή τους απαραίτητη στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.