Συνεχίζεται το κύμα φυγής από τη Βενεζουέλα- πώς αντιδρούν οι γειτονικές χώρες

Σάββατο, 25 Αυγούστου 2018 10:02
UPD:10:03
REUTERS/LUISA GONZALEZ

Venezuelan migrants stand in line to register their exit from Colombia before entering Ecuador, at the Rumichaca International Bridge, Colombia August 18, 2018. REUTERS/Luisa Gonzalez

A- A A+

Σειρά μέτρων για την διευκόλυνση των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών από τη Βενεζουέλα ανακοίνωσε το Εκουαδόρ. Μεταξύ άλλων αίρει την υποχρέωση επίδειξης διαβατηρίου στα σύνορα, ενώ ανοίγει «ανθρωπιστικό διάδρομο» για όσους θέλουν να περάσουν στο γειτονικό Περού. Την ίδια ώρα η Λίμα προσπαθεί να ανακόψει τις μεταναταστευτικές ροές. 

Διεθνή μέσα κάνουν λόγο για τη χειρότερη ίσως μεταναστευτική κρίση στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής, καθώς οι τραγικές οικονομικές- και όχι μόνο- συνθήκες στη Βενεζουέλα, μετά και την υποτίμηση σοκ του μπολιβάρ από τον Νίκολας Μαδούρο, οδηγούν σε μαζική φυγή από τη χώρα τους πολίτες. 

Από σήμερα, το Περού απαιτεί από τους Βενεζουελάνους υπηκόους την επίδειξη διαβατηρίου, ενώ μέχρι τώρα αρκούσε ένα απλό δελτίο ταυτότητας. Το Εκουαδόρ, χώρα που λειτουργεί ως ενδιάμεσος σταθμός, ως πέρασμα, για όσους θέλουν να καταφύγουν στο Περού, στη Χιλή ή την Αργεντινή, είχε θέσει σε ισχύ παρόμοιο μέτρο πριν από μία εβδομάδα, αλλά αποφάσισε την κατάργησή του. 

«Ο δικαστής αποδέχεται τις συνοπτικές διαδικασίες που παρουσίασε η @DEFENSORIAEC έναντι της απαίτησης του κράτους του Ισημερινού να απαιτεί διαβατήριο από τους υπηκόους της Βενεζουέλας»  ανακοίνωσε ο Συνήγορος του πολίτη με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter.

Νωρίτερα, το Κίτο είχε θέσει σε λειτουργία μια δωρεάν υπηρεσία λεωφορείων για τους Βενεζουελάνους που έχουν διασχίσει την Κολομβία και κατευθύνονται στο Περού, μία από τις πιο δυναμικές οικονομίες στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή στον ανθρωπιστικό διάδρομο πραγματοποιούν δρομολόγια 35 λεωφορεία. 

ΟΗΕ εκτιμά ότι 2,3 εκατομμύρια πολίτες ή το 7,5% του πληθυσμού έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της βαθύτατης οικονομικής κρίσης.  

Το Περού υπολογίζει ότι περί τους 3.000  μετανάστες από τη Βενεζουέλα εισέρχονται καθημερινά στη χώρα, ενώ εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός τους θα υπερβεί τους 500.000. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή