Από την έντυπη έκδοση
της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Eίναι πλέον επίσημο: Η Wall Street γιορτάζει το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό ράλι στην ιστορία της. Έχουν περάσει εννέα χρόνια, πέντε μήνες και 13 ημέρες από τις 9 Μαρτίου του 2009, τότε που ο S&P 500 είχε υποχωρήσει σε ναδίρ 13 ετών, αρχίζοντας την αντίστροφη πορεία προς την άνοδο και τα αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ.
Σε αυτό το ταξίδι σχεδόν 3.500 ημερών, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί πάνω από 320%, έχοντας διανύσει μια τεράστια απόσταση από το χαμηλό μόλις 676 μονάδων του Μαρτίου 2009 έως το χθεσινό ιστορικό υψηλό των 2.873 μονάδων. Στη διάρκεια αυτής της «χρυσής περιόδου» οι μετοχές ορισμένων εταιρειών, όπως η Netflix, έχουν σημειώσει άνοδο πάνω από 5.500%. Το «ειδύλλιο» των επενδυτών με τις μετοχές τεχνολογίας έφερε την Apple στην κορυφή, αποτελώντας την πρώτη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση ενός τρισ. δολαρίων.
Εννιάμισι χρόνια είναι πολύς καιρός. Και δεδομένης της κυκλικότητας των αγορών, πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις ότι πλησιάζει ο καιρός που οι «ταύροι» θα αποχωρήσουν από το χρηματιστήριο, δίνοντας τη θέση τους στις «αρκούδες». Οι γκουρού των αγορών επικαλούνται τη δραματική διόρθωση του Φεβρουαρίου ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, αλλά και το κλίμα γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας διεθνώς. Η σινο-αμερικανική εμπορική διαμάχη και το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου εμπορικού πολέμου ρίχνουν βαριά σκιά στην παγκόσμια οικονομία. Η νομισματική κρίση επηρεάζει τις αναδυόμενες αγορές, που παραμένουν ευάλωτες σε ένα κύμα μαζικών ρευστοποιήσεων. Ισχυρό συστατικό αυτού του κοκτέιλ και οι κεντρικές τράπεζες και κυρίως η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ, η οποία εμμένει στην άσκηση αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής. Ήδη έχει προλειάνει το έδαφος για την τρίτη εντός του 2019 αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Εκείνοι που επιμένουν, κόντρα στον νόμο των πιθανοτήτων, ότι το ράλι θα συνεχισθεί, ποντάρουν σε ένα και μοναδικό όνομα: τον πρόεδρο Τραμπ. Από την ημέρα εκλογής του έως και τον Ιανουάριο, η Wall Street έζησε μοναδικές στιγμές, καταρρίπτοντας το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο και με την κεφαλαιοποίηση των αμερικανικών μετοχών να αυξάνεται σχεδόν κατά επτά τρισ. δολάρια, φθάνοντας στα 30 τρισ. Η παροχολογία της Ουάσιγκτον, με τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις, μεταφράζεται σε αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η πρόσφατη επίθεσή του κατά της Fed, απαιτώντας υποστηρικτική νομισματική πολιτική, ίσως βάλει φρένο στα σχέδια του Τζερόμ Πάουελ. Ο Τραμπ εξάλλου έχει δείξει επανειλημμένως ότι δεν θα αφήσει τίποτε να χαλάσει την «όμορφη» χρηματιστηριακή αγορά. Και θα φροντίσει με κάθε μέσο να κρατήσει ευχαριστημένους τους επενδυτές.