Αιφνίδια διπλωματική κρίση ξέσπασε ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τον Καναδά, με αφορμή τις ανησυχίες που εξέφρασε ο Καναδός πρεσβευτής στo Ριάντ για τη σύλληψη ακτιβιστριών, που προασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα.
Το βασίλειο του Σαούντ ανακοίνωσε την απέλαση του πρεσβευτή τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και την ανάκληση του δικού του πρεσβευτή στην Οτάβα για διαβουλεύσεις, διαμηνύοντας ότι δεν επιτρέπει σε κανέναν παρεμβάσεις στις «εσωτερικές υποθέσεις» της χώρας ή υποδείξεις. Πάγωσε δε εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις με τον Καναδά.
Ο Καναδός πρεσβευτής, που είχε εκφράσει σε ανακοίνωσή του «έντονη ανησυχία» για τις συλλήψεις ακτιβιστών, έχει στη διάθεσή του 24 ώρες για να εγκαταλείψει τη χώρα. «Προτρέπουμε τις σαουδαραβικές αρχές να τους απελευθερώσουν αμέσως, όπως και όλους τους άλλους ειρηνικούς ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.
H απάντηση του Ριάντ ήταν άμεση. «Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι οι λέξεις "άμεση απελευθέρωση" συμπεριλήφθηκαν στην καναδική ανακοίνωση. Αυτό είναι απαράδεκτο στις σχέσεις μεταξύ δύο χωρών» ανέφερε το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και η Σαμάρ Μπαντάουι, γνωστή ακτιβίστρια υπέρ της ισότητας των δύο φύλων, η οποία κρατείται από την περασμένη εβδομάδα μαζί με τη συναγωνίστριά της Νασίμα αλ Σάνταχ. Οι δύο γυναίκες ζητούσαν την κατάργηση του καθεστώτος «κηδεμονίας» των γυναικών, βάσει του οποίου οι γυναίκες πρέεπι να έχουν την άδεια ανδρών της οικογένειας για να σπουδάσουν, να ταξιδέψουν ή να παντρευτούν.
Η Μπαντάουι είχε λάβει το 2012 το Διεθνές Βραβείο Γυναικείου Θάρρους, το οποίο απονέμει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ύστερα από απελευθέρωση του αδελφού της, του Ράιφ αλ Μπαντάουι, αντιφρονούντα μπλόγκερ, και του Ουάλιντ Αμπού αλ Χάιρ, πρώην συζύγου της. Η σύζυγος ου Ράιφ αλ Μπαντάουι, η Ενσάφ Χαϊντάρ, ζει στον Καναδά και πρόσφατα έλαβε την καναδική υπηκοότητα.
Είχαν προηγηθεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα συλλήψεις δέκα γυναικών, οι οποίες κατηγορήθηκαν ότι αποπειράθηκαν να πλήξουν την εθνική ασφάλεια και ότι συνεργάστηκαν με εχθρούς του κράτους. Ορισμένες εξ αυτών έχουν έκτοτε αφεθεί ελεύθερες.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Reuters