«Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω», διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών. «Η αρχή για την Ελλάδα που θέλουμε, έγινε» τόνισε ο κ. Καραμανλής, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ταυτίζεται με το κράτος και δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με όσα κατήγγειλε ως αντιπολίτευση.
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο Κώστας Καραμανλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία -όπως είπε- είναι αναγκαία για την εξέλιξη της κοινωνικής κινητικότητας, την ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα της παιδείας, και την οικοδόμηση αξιόπιστης, ποιοτικής, αλλά και ευρύτατα προσφερόμενης ανώτατης δημόσιας εκπαίδευσης: «Γι’ αυτό εργαζόμαστε. Και γι’ αυτό, θέτω ευθέως το ερώτημα: Χρειάζονται ή δεν χρειάζονται αλλαγές; Πάρτε, επιτέλους, θέση. Θέση ευθύνης», τόνισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Καραμανλής είπε επίσης ότι πέρα από τα εγγενή προβλήματα, «υπάρχουν δυστυχώς και εμπόδια από τους εκφραστές της συντήρησης. Υπάρχουν αντιδράσεις των βολεμένων, που δεν θέλουν ν’ αλλάξει τίποτα. Και στα φαινόμενα αυτά δεν μπορεί να παρέχεται πολιτική στήριξη. Δεν γίνεται να συμφωνούμε στην ανάγκη αναβάθμισης τομέων και υπηρεσιών, αλλά να οργανώνονται αντιδράσεις για τη συντήρηση χρεοκοπημένων καταστάσεων. Δεν γίνεται να συμφωνούμε στη διαπίστωση προβλημάτων, αλλά να μεθοδεύονται αντιστάσεις σε κάθε αλλαγή για την πρόοδο» [...] «Αμοιροι ευθυνών δεν υπάρχουν. Ανεύθυνες πρακτικές καταδικάζονται από τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην επιστολή που έστειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου προς την πρόεδρο της Βουλής για τη διεξαγωγή της συζήτησης, ο κ. Καραμανλής είπε ότι όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες απολαμβάνουν τα ίδια ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και ότι «η Ελλάδα αγκαλιάζει με ευαισθησία και ανθρωπιά όλους όσοι ζουν και εργάζονται εδώ».
Για τους θεσμούς και την ποιότητα της δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα διανύει την πιο μακρά περίοδο δημοκρατικής σταθερότητας, ωστόσο, άρχισαν να εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, απόπειρα ποδηγέτησης της πολιτικής από οργανωμένα συμφέροντα, άναρχη ανάπτυξη της ιδιωτικής τηλεόρασης, γιγαντισμός του δημόσιου τομέα, εξυπηρέτηση μικρών ομάδων συμφερόντων και προπάντων, ανάπτυξη καθεστωτικών νοοτροπιών.
Ως δείγματα αυτής της «κατάπτωσης», ο κ. Καραμανλής ανέφερε τις παράνομες ελληνοποιήσεις και το έγκλημα του Χρηματιστηρίου. Εμείς έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργούμε ως κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής και ανέφερε ως παραδείγματα την επανέναρξη των συνεδριάσεων του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, τις συζητήσεις στη Βουλή, την ενημέρωση όλων των πολιτικών δυνάμεων: «Οι πόρτες του γραφείου μου είναι διαρκώς ανοικτές σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και είναι επιδίωξή μου να υπάρχουν πιο τακτικές, αλλά και πιο ουσιαστικές συζητήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επιπρόσθετα, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την έκπληξη του διότι στην επιστολή του ο κ. Παπανδρέου ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε θέμα λειτουργίας του κράτους: «Μόλις τώρα! Μόλις έχασαν τις εκλογές, δύο χρόνια από τότε που βρέθηκαν στην αντιπολίτευση, ξέσπασε πρόβλημα κράτους! Έλεος!», παρατήρησε χαρακτηριστικά, ο κ. Καραμανλής και ρώτησε: «Γιατί τόση αυθαιρεσία και ως προς το πρόβλημα και ως προς το χρόνο της διόγκωσης του, γιατί τόση προσποίηση άγνοιας και αμνησίας και γιατί τόσο κραυγαλέα αυτοδιάψευση;»
«Εμείς δεν αρνηθήκαμε τα προβλήματα, αλλά δεν είμαστε οπαδοί της εικονικής πραγματικότητας», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής και επανέλαβε ότι «το δημόσιο είναι ο μεγάλος ασθενής σ’ αυτό τον τόπο». Αναφερόμενος στις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ κατά την οκταετία 1996-2004 μίλησε για προσλήψεις από τα παράθυρα, για εγκρίσεις εκτάκτων που βρίσκονταν, περίπου, στο 85% του συνόλου των προσλήψεων, και για δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς που φορτώνονταν προσωπικό που δεν χρειάζονταν. «Η γραφειοκρατία ταλαιπωρούσε τους πολίτες, υπονόμευε την αναπτυξιακή διαδικασία και τροφοδοτούσε τη διαφθορά, χωρίς να λαμβάνονται ούτε καν στοιχειώδη μέτρα», είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι «σχεδόν εκατό αυξήσεις φόρων έγιναν στη διάρκεια των τελευταίων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, και ότι το δημόσιο χρέος στα τελευταία οκτώ χρόνια ΠΑΣΟΚ διπλασιάστηκε».
Ο κ. Καραμανλής στήριξε την κριτική του απέναντι στο ΠΑΣΟΚ παραθέτοντας «ομολογίες» στελεχών της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι υπήρξε «κράτος δομημένο και στελεχωμένο με νοοτροπία φέουδου», «ότι οι πολίτες θεωρούσαν πως το ΠΑΣΟΚ είχε γίνει μέρος του κατεστημένου» καθώς και ότι «κανείς τους δεν είχε κίνητρο να δουλεύει. Απλά έπρεπε να τα έχει καλά με την πολιτική ηγεσία για να παίρνει θέσεις διευθυντή».
Τα λέγατε ή δεν τα λέγατε, ρώτησε τον κ. Παπανδρέου ο Πρωθυπουργός: «Και μιλάτε δύο χρόνια μετά, για πελατειακό κράτος; Εσείς που περηφανευόσασταν ότι για να χτυπηθούν όσοι δεν δήλωναν ΠΑΣΟΚ είχατε ισοπεδώσει τα πάντα; Εσείς που διακηρύσσατε ότι μοιράσατε τις καίριες θέσεις του δημοσίου στους φίλους και τους παραφίλους σας; Πώς γίνεται να τα καταγγέλλετε προεκλογικά και να τα υπερασπίζεστε μετεκλογικά; Γιατί ταυτίζεστε, σήμερα, με τη συντήρηση του χτες; Τί κάνατε για να προχωρήσουν οι αλλαγές που, ο ίδιος, θεωρούσατε αναγκαίες; Γιατί τις πολεμάτε τώρα; Τι προτείνετε για το αύριο;»