Με επιτυχία ξεκίνησε το 13ο θερινό Σχολείο Πολυκριτήριας Ανάλυσης στα Χανιά. Το Σχολείο οργανώνει το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης σε συνεργασία με το Μ.Α.Ι.Χ. και σε αυτό φοιτούν 52 φοιτητές από χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Τουρκία, το Ιράν, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, το Μεξικό, η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς, η Πολωνία, κ.α.
Η θεματολογία του Θερινού Σχολείου περιλαμβάνει τις εξής πτυχές:
- Θεωρία Πολικριτήριας Χρησιμότητας.
- Σχέσεις Υπεροχής.
- Αναλυτική-Συνθετική Μοντελοποίηση Προτιμήσεων.
- Πολυκριτήρια Βελτιστοποίηση.
- Αλληλεπιδραστικά Μοντέλα Αποφάσεων.
- Ανάλυση Ευστάθειας.
- Εφαρμογές σε Μάρκετινγκ, Χρηματοοικονομική, Αειφόρο Ανάπτυξη, Συμπεριφορική Ανάλυση, Ικανοποίηση Πελατών, κ.α.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το παράδειγμα της Πολυκριτήριας Ανάλυσης έρχεται να θεραπεύσει τα κλασσικά προβλήματα της Επιχειρησιακής Έρευνας, δηλαδή της απόφασης με βάση ένα κριτήριο. Η Πολυκριτήρια Ανάλυση ως εναλλακτική μεθοδολογία χρησιμεύει:
- Στη δόμηση σύνθετων προβλημάτων όπου η απόφαση στηρίζεται σε πολλαπλά κριτήρια.
- Στη συμμετοχή του αποφασίζοντα στη διαδικασία της απόφασης και στην κατασκευή μοντέλων όσο πιο κοντά στις προτιμήσεις του.
- Η διαδικασία αυτή χαρακτηρίζεται από αλληλεπιδραστικές διαδικασίες μεταξύ του αποφασίζοντα και του μοντέλου με στόχο την επιλογή όσο πιο ικανοποιητικών λύσεων του προβλήματος απόφασης.
Η Πολυκριτήρια Ανάλυση βρίσκει εφαρμογή μεταξύ άλλων:
- Στην επιλογή χώρων απόθεσης απορριμμάτων με κριτήρια οικονομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, κτλ.
- Στην επιλογή ενεργειακών πλάνων όσο το δυνατόν λιγότερο ενεργοβόρων.
- Στην κατάταξη επενδυτικών προγραμμάτων με κριτήρια ποιοτικά, χρηματοοικονομικά.
- Στην ταξινόμηση χωρών με βάση κριτήρια πολιτικού κινδύνου, μακροοικονομικών μεγεθών, παιδικής θνησιμότητας, ανεργίας, κλπ.
- Στην επιλογή επιχειρήσεων προς χρηματοδότηση από τράπεζες με βάση κριτήρια χρηματοοικονομικά, χρηματιστηριακά, αγοράς, ποιότητας μάνατζμεντ, κλπ.
- Στην επιλογή χρηματιστηριακών τίτλων (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια) με βάση τις προτιμήσεις του portfolio manager και χρηματιστηριακών επιδόσεων.