«Η Ιταλία αξίζει να έχει τη στήριξη και την αλληλεγγύη όλων των άλλων κυβερνήσεων για τα όσα έκανε τα χρόνια αυτά, αλλά δεν μπορούμε να δρούμε, κάθε φορά, κατά περίπτωση. Χρειάζεται δομική και βιώσιμη λύση, εφαρμόζοντας τις λύσεις που συμφωνήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα τέλη Ιουνίου», υπογράμμισε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, ιθαγένειας και εσωτερικών υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».
Ο ευρωπαίος επίτροπος προσθέτει ότι «θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι» και ότι «η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό της Ιταλίας, αν και χρειάζεται μια συνολική και δομική απάντηση. Η μεταρρύθμιση, δηλαδή, του Κανονισμού του Δουβλίνου».
Ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει, επίσης, ότι «παραμένει αισιόδοξος» και ότι χρειάζεται «μια λογική προσέγγιση, ώστε οι κυβερνήσεις να καταλάβουν ότι η Ιταλία και η Ελλάδα δεν μπορούν, πλέον, να είναι θύματα του συστήματος αυτού και ότι χωρίς ένα νέο δικαίωμα ασύλου δεν θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης».
«Τα τελευταία χρόνια δουλέψαμε πολύ καλά με τις ιταλικές κυβερνήσεις και μπορούμε να βοηθήσουμε και αυτήν. Η Ρώμη δεν είναι μόνη και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε άριστα με τη νέα κυβέρνηση», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος σε ερώτηση σχετικά με την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.
Σχετικά με τα επόμενα βήματα της Ευρώπης στο μεταναστευτικό, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογραμμίζει ότι αναπτύσσεται «ένας μηχανισμός που θα εγγυηθεί την πλήρη στήριξη όλων των χωρών μελών και των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διαδικασία ταυτοποίησης των μεταναστών, για να προσφέρεται προστασία σε όποιον τη χρειάζεται και να επαναπατρίζονται οι υπόλοιποι». «Θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν θα πρόκειται για κέντρα κράτησης, αλλά για χώρους όπου θα συντονίζονται καλύτερα οι αποβιβάσεις και η διαχείριση του μεταναστευτικού», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Ο κ. Αβραμόπουλος ζητά από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να επιδείξουν αλληλεγγύη, διότι «ήρθε η στιγμή να βρεθεί η πολιτική βούληση για να τύχουν καλύτερης διαχείρισης οι μεταναστευτικές ροές». Και καθιστά σαφές ότι για την αλλαγή των κανόνων της ευρωπαϊκής επιχείρησης Sophia, «απαιτείται η ομοφωνία όλων των χωρών μελών της Ένωσης».
Σε σχέση, τέλος, με την κατάσταση στην Λιβύη, ο κύριος Αβραμόπουλος επισημαίνει: «Πήγα πρόσφατα στη Λιβύη και η χώρα είναι διχασμένη. Δεν υπάρχει μια συνταγματική τάξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα αμφισβητούνται. Αλλά πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για να τη σταθεροποιήσουμε. Είναι αυτό που κάνουμε, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Στο μεταξύ, μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο για να συνεργαστούμε καλύτερα με την κυβέρνηση της Τρίπολης, και αν ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι έχει κάποιες προτάσεις επί του θέματος, θα τις ακούσουμε με ενδιαφέρον».
Πηγή: ΑΜΠΕ