Αποτυχία στην πρόληψη, έλλειψη χρηματοδότησης, επιβράδυνση της προόδου. Λίγες μέρες πριν από τη Διεθνή Διάσκεψη για το AIDS, η οποία θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 27 Ιουλίου στο Άμστερνταμ, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανησυχητική αύξηση των νέων μολύνσεων από τον ιό.
Τα καλά νέα, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού, είναι ότι για πρώτη φορά ο αριθμός των ανθρώπων που χάνει τη ζωή του από τον ιό του AIDS πέφτει κάτω από το συμβολικό όριο τους ενός εκατομμυρίου. O αριθμός ωστόσο των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό το 2017 παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση: 1,8 εκατ. άνθρωποι διαγνώστηκαν ως οροθετικοί, με περίπου 5.000 νέα κρούσματα να καταγράφονται κάθε μέρα. Αναμφισβήτητα μιλάμε «για κρίση», επισημαίνει ο εκτελεστικός διευθυντής της UNAIDS Μάικλ Σιμπιντέ.
Το 2016, αναφέρουν οι «Financial Times», η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έθεσε στόχο τη μείωση των νέων μολύνσεων στις 500.000 έως το 2020. Τα νούμερα σήμερα δίνουν ελάχιστες έως μηδαμινές ελπίδες για επίτευξη αυτού του στόχου. «Σημαίνω συναγερμό, διότι βρισκόμαστε ενώπιον μίας κρίσης όσον αφορά την πρόληψη», εξηγεί ο Σιμπιντέ. «Δεν συμβαδίζει η επιτυχία της διάσωσης με την επιτυχία της πρόληψης» προσθέτει.
Σήμερα, θεραπεία λαμβάνουν 21,7 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο, 2,3 εκατ. περισσότεροι από πέρσι. Το 2017 επίσης, έχασαν τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS 940.00 άνθρωποι, λιγότεροι από κάθε άλλη χρονιά τον 21ο αιώνα. Στόχος του ΟΗΕ είναι ο αριθμός αυτός να πέσει κάτω από τις 500.000 έως το 2020.
Βασικός λόγος της τεράστιας αύξησης των μολύνσεων, σύμφωνα με τον Σιμπιντέ, είναι η «κρίση χρηματοδότησης». Οι πηγές για την καταπολέμηση του AIDS είναι πολύ λίγες, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα, ώστε οι υγειονομικές αρχές να διευρύνουν τη διανομή προφυλακτικών και να ενισχύσουν την προφύλαξη χορηγώντας αντιικά φάρμακα σε ανθρώπους που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Monde