Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Με το σταγονόμετρο δίνονται οι πληροφορίες από τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διήρκησε περισσότερο από τρεις ώρες. Όπως όλα δείχνουν, η συζήτηση ήταν εφ΄ όλης της ύλης, ενώ ακολουθεί και η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την ερχόμενη εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στα τέλη Αυγούστου.
Εξερχόμενος ο Νίκος Φίλης δήλωσε πως «συζητήθηκαν τα πάντα», ωστόσο έτερα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ επέμεναν μετά τη συνεδρίαση ότι δεν συζητήθηκαν ούτε η αρνητική τροπή στις ελληνορωσικές σχέσεις, ούτε οι αποκαλύψεις για την ασφαλιστική ενημερότητα του αδελφού του Πρωθυπουργού υπό το φως των νέων αποκαλύψεων και εγγράφων, ούτε η γενικότερη αντιπαράθεση τη Ν.Δ. στο πεδίο της ηθικής της πολιτικής που συνεχίζεται, ούτε οι εξελίξεις που αφορούν στην Συμφωνία των Πρεσπών και το μέλλον της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ, ούτε η πολιτική του κυβερνώντος κόμματος έναντι του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού, ούτε το προεκλογικό κλίμα που κυριαρχεί και ο εκλογικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η συζήτηση αφορούσε κυρίως στην ελληνική οικονομία και όχι το θέμα των εκλογών για το οποίο επαναλάμβαναν ότι «θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας». Κατά τις ίδιες πηγές συζητήθηκαν στοχευμένες παρεμβάσεις στις οποίες μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση υπέρ των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, χωρίς να υπερβεί τις δεσμεύσεις της για σφικτή δημοσιονομική διαχείριση τα επόμενα χρόνια και να διαταράξει τις σχέσεις τις με τους δανειστές, μετά το τέλος του προγράμματος.
Στο επίκεντρο, τέθηκε ήδη η παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ όπου σχεδιάζεται να παρουσιαστεί το πακέτο των παρεμβάσεων κοινωνικής πολιτικής. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι θα ακολουθήσουν πολλές συσκέψεις ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και το Μαξίμου μέχρι να συγκεκριμενοποιηθούν οι φοροελαφρύνσεις και οι παροχές που αναμένονται, σε άμεση σχέση με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού που αναμένεται τον Οκτώβριο.
Μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου έλεγαν μετά τη συνεδρίαση ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις για το ποιες θα είναι οι φοροελαφρύνσεις ή οι παροχές που θα αποφασιστούν, υπενθύμιζαν όμως ότι το μεσοπρόθεσμο προβλέπει υπέρβαση περίπου 800 εκατ. ευρώ στο πλεόνασμα του 2019 και συμπλήρωναν ότι οι σκέψεις που υπάρχουν είναι για μειώσεις στον φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ, ενώ δεν απέκλειαν να δοθεί έκτακτο κοινωνικό μέρισμα και αυτή τη χρονιά σε χαμηλοσυνταξιούχους.
Ειδικότερα για το θέμα των συντάξεων, που «καίει» την κυβέρνηση, δεν υπήρξε πληροφόρηση, ωστόσο ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, είπε χθες το πρωί στο ραδιόφωνο 24/7 πως «είμαστε αποφασισμένοι να μην κόψουμε τις συντάξεις», διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν θα γίνει ως μονομερής ενέργεια, αλλά συντεταγμένα και σε συνεννόηση με τους δανειστές.
Αναφορικά με τις ελληνορωσικές σχέσεις, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι «το θέμα είναι κυβερνητικό και όχι κομματικό, αλλά για την κυβέρνηση θεωρείται λήξαν, ενώ ο Πρωθυπουργός βγαίνοντας από την Κουμουνδούρου και απαντώντας στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν πότε θα γίνουν πρόωρες εκλογές, τους είπε: «Να πάτε να κάνετε μπάνιο».
Ωστόσο, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και τη δημόσια συζήτηση από τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, αποδυναμώνεται από την ίδια την κυβερνητική ατζέντα.
Οι «παρεμβάσεις υπέρ μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων» δεν είναι τίποτε άλλο από το προεκλογικό πακέτο που θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, ενώ ετοιμάζονται φιέστες – σύμφωνα με πληροφορίες που η κυβέρνηση ούτε διαψεύδει, ούτε επιβεβαιώνει – στο Καστελόριζο, την Πνύκα και αλλού, που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το προεκλογικό κλίμα. Σχεδιάζεται ήδη ειδική εκδήλωση για το τέλος του μνημονίου στην Πνύκα στις 21 Αυγούστου, παρουσία προσωπικοτήτων από το εξωτερικό, ενώ ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει και μετάβαση στο Καστελόριζο που έχει συνδεθεί με την απόφαση του Γ. Παπανδρέου τον Απρίλιο του 2010 για την είσοδο της χώρας στον μηχανισμό στήριξης και την περίοδο των μνημονίων.
Οι υποσχέσεις κυβερνητικών παραγόντων για φοροελαφρύνσεις, παροχές, αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων που η ίδια η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε κομβικό θέμα που συνδέεται άμεσα με τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού για τον χρόνο των εκλογών, είναι στην ημερήσια διάταξη.