Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα το πόρισμα της ΑΔΑΕ. Το πόρισμα αποτελείται από 85 σελίδες και χωρίζεται σε έξι τμήματα.
Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται πως εισήχθη το παράνομο λογισμικό για τις παρακολουθήσεις και στο δεύτερο γίνεται ένας έλεγχος των επιστημονικών μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν, ενώ αναλύεται η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για την εγκατάσταση του συστήματος παρακολουθήσεων.
Στο τρίτο και σημαντικότερο μέρος γίνεται η ανάλυση των αρχείων δεδομένων κλήσεων, απ’ όπου και εξάγονται τα σημαντικότερα συμπεράσματα. Όπως προκύπτει, ομάδα κατόχων κινητών τηλεφώνων -που αποτελούσαν το επιχειρησιακό κέντρο των υποκλοπών- είχαν τακτική επαφή με κινητά «σκιές», αλλά και μεταξύ τους, γεγονός που αποκλείει το ενδεχόμενο αποσπασματικής παρακολούθησης. Επίσης γίνεται λόγος από εισερχόμενα μηνύματα από καρτοκινητά «σκιές» που προέρχονταν από το εξωτερικό (Ινδία, Αμερική, Σουηδία κ.α.).
Στο τέταρτο μέρος του πορίσματος αναφέρονται οι αλλαγές που έγιναν στο παρείσακτο λογισμικό, ενώ υπάρχει μία πλήρης χαρτογράφηση του «κοριού». Όπως συμπεραίνεται, δεν παρακολουθούνταν μόνο τα 107 κινητά τα οποία δόθηκαν στη δημόσιοτητα.
Το πέμπτο μέρος αναφέρεται στα πρόσωπα που θα μπορούσαν να είχαν φυσική ή άλλη πρόσβαση στο παρείσακτο λογισμικό και τέλος το έκτο μέρος περιλαμβάνει τους χάρτες περιοχών κάλυψης των κέντρων υποκλοπών, απ’όπου συμπεραίνεται ότι ήταν όλη η περιοχή της Αττικής και όχι συγκεκριμένες περιοχές της πρωτεύουσας.
Το πόρισμα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών θα συζητηθεί στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη.
Το πόρισμα παραδόθηκε χθες από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Α. Λαμπρινόπουλο στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Αν. Καραμάριο και διανεμήθηκε σήμερα στους βουλευτές-μέλη της επιτροπής.
Όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή του προς τον κ. Καραμάριο ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, «το πόρισμα περιλαμβάνει στοιχεία, η αξιοποίηση των οποίων από τη Βουλή, τα αρμόδια Υπουργεία και από την Ελληνική Δικαιοσύνη είναι δυνατόν να συμβάλει στην αποκάλυψη τόσο των υποκλοπέων όσο και αυτών που συνέλαβαν και υλοποίησαν το συνολικό σχέδιο των υποκλοπών».
Ο κ. Λαμπρινόπουλος σημειώνει επίσης ότι η Αρχή δεν πρέπει να αναμείνει την τυχόν ολοκλήρωση των εσωτερικών ελέγχων στις εταιρείες Ericsson και Vodafone δεδομένου ότι «φρονεί ότι ήδη τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ελέγχων της είναι ικανά για να οδηγήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης των υποκλοπών».