Ρευστότητα που δεν ξεδιψά...

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018 07:00
UPD:07:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Μια λίμνη ρευστότητας από την οποία δεν μπορούν να πιουν ούτε η χώρα ούτε οι τράπεζες σε τούτη τη φάση βλέπουν οι αναλυτές. Εκτιμούν πως οι διεθνείς επενδυτές δεν είδαν τα yields της προηγούμενης έκδοσης του Δημοσίου να πέφτουν αρκετά ώστε να αποκομίσουν κέρδη, ενώ σημειώνουν πως η αστάθεια στην περιοχή θα συνεχίσει να αποτελεί εμπόδιο στις επιδιώξεις άντλησης νέας ρευστότητας ιδιαίτερα από το Ελληνικό Δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό Δημόσιο, το road show στις ΗΠΑ, αν και βολιδοσκοπεί την κατάσταση, ως κυριότερο στόχο θέτει να πείσει τους ξένους επενδυτές πως το ελληνικό χρέος είναι πράγματι βιώσιμο και επομένως να φτιάξει το κλίμα. Όσον αφορά τις εκδόσεις, μιας και το μαξιλάρι καλύπτει την κυβέρνηση, μπορούν να τεθούν στα προσεχώς.

Η Ελλάδα, μολονότι ψάχνεται προς αυτήν την κατεύθυνση, δεν έχει πραγματικά κανέναν λόγο να προχωρήσει βεβιασμένα σε κάποια έκδοση αυξάνοντας το κόστος του δανεισμού της. Οι λόγοι prestige δεν είναι αρκετοί για κάτι τέτοιο μέσα στο 2018 τουλάχιστον.

Ούτε η Ιταλία ούτε η ένταση των ελληνοτουρκικών ούτε καν το «Μακεδονικό», που θα μπορούσε να δώσει μια νότα αισιοδοξίας, σιγοντάρουν τα «πρίμα του δανεισμού» και μάλιστα ενός μάλλον άσκοπου δανεισμού..

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες θα ήθελαν, και μερικώς το έχουν και ανάγκη, να προχωρήσουν σε κάποιες εκδόσεις όχι τόσο για να αυξήσουν τη ρευστότητά τους αλλά για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους. Θα τις αποφύγουν όμως, όπως λένε οι ειδικοί, προς το παρόν, για τους ίδιους λόγους. Οι εκδόσεις που μελετούν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είναι τύπου Tier II, που μετρούν και στα κεφάλαια. Αντιθέτως δεν βλέπουν ούτε τώρα ούτε στο βραχύ μέλλον ομολογιακές εκδόσεις μετατρέψιμες σε μετοχές, καθώς αυτές είναι απομειωτικές της περιουσίας των υφιστάμενων μετόχων, που έχουν υποστεί πολλές και μεγάλες απομειώσεις στην αξία των μετοχών τους.

Σε ό,τι αφορά θέματα ρευστότητας, όπως όλα δείχνουν, ούτε και οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν θέματα, καθώς η αναβάθμιση των ενεργητικών τους από τους διεθνείς οίκους δείχνει τον δρόμο για έναν ενδεχόμενο φθηνό δανεισμό με ισχυρά ενέχυρα, εφόσον δεν υπάρξει ανανέωση του waiver μετά την έξοδο από το μνημονιακό πρόγραμμα τον Αύγουστο.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή