Πρέπει να υπάρξει νέα και διαφορετική προσέγγιση στη μέθοδο λύσης του Κυπριακού, αν θέλουμε να καταστήσουμε τους Κυπρίους υποκείμενο και όχι αντικείμενο της διαδικασίας επίλυσης του προβλήματος, τόνισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Αντρέας Αουερ, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο για το ρόλο του ΟΗΕ στον 21ο αιώνα, που οργανώνει στους Δελφούς το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
Ο κ. Αουερ μιλούσε ως εκπρόσωπος διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων, την οποία έχει συγκαλέσει η «Επιτροπή για μια Ευρωπαϊκή Λύση του Κυπριακού».
Κατά την άποψη του κ. Αουερ η όλη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση οι δύο κοινότητες θα εγκρίνουν με ξεχωριστά δημοψηφίσματα τους «κανόνες του παιχνιδιού», τη διαδικασία, τον τρόπο εκλογής της Συνέλευσης, τη διάρκεια των εργασιών της και τον τρόπο λήψης των αποφάσεών της. Αλλα δύο δημοψηφίσματα θα γίνουν για να εγκριθούν τα αποτελέσματα της Συνέλευσης. O Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ενθαρρύνουν τη διαδικασία και θα συμβάλουν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Κατά τη γνώμη του κ. Αουερ μια τέτοια μέθοδος και διαδικασία είναι το μόνο μέσο για να μπορέσουν οι ίδιοι οι Κύπριοι να επεξεργαστούν μια λύση του προβλήματός τους και να οργανώσουν ένα νέο Σύνταγμα. Η πρόταση σκοπεύει να αντιστρέψει τη διαδικασία. Αντί η λύση να «επιβληθεί» από πάνω, να προέλθει από «κάτω», και να αναλάβουν οι ίδιοι οι Κύπριοι την ευθύνη της λύσης.
Η Ελλάδα, η Τουρκία και η Μεγάλη Βρετανία έχουν ένα μόνο να κάνουν, αν θέλουν να βοηθήσουν του Κυπρίους, να τους αφήσουν να αποφασίσουν για το μέλλον τους και να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα, αποκηρύσσοντας τις συνθήκες εγκαθίδρυσης και συμμαχίας. Αλλιώς, επισήμανε ο κ. Αουερ, κινδυνεύουμε να καταλήξουμε πάλι σε ένα σχέδιο όπως το σχέδιο Ανάν, ένα «βαθιά αντιδημοκρατικό», όπως το χαρακτήρισε «νομικό τέρας», που ήταν πλήρως ασύμβατο, παρά τις «καλές προθέσεις» των συντακτών του, με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και παραβίαζε ευθέως την αρχή της αυτοδιάθεσης. Ο κ. Αουερ χαρακτήρισε εξωφρενική τη σύνταξη ενός πλήρους νομικού πλαισίου, από 9.900 σελίδες, το οποίο κατόπιν υποβλήθηκε ολοκληρωμένο στο λαό για να αποφασίσει.
Η ομάδα παρουσίασε ήδη τις προτάσεις της στον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και προτίθεται να κάνει σχετική καμπάνια παρουσίασης των ιδεών της στην Κύπρο, μεταξύ τόσο των Ελληνοκυπρίων, όσο και των Τουρκοκυπρίων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ