Συνάντηση στο χωριό Ψαράδες στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, είχαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται σε νομούς της Μακεδονίας (Φλώρινας, Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Θεσσαλονίκης), με βουλευτές από την ΠΓΔΜ οι οποίοι στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στη χώρα τους, στο περιθώριο της τελετής υπογραφής της συμφωνάς για το ζήτημα της ονομασίας.
Στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, συμφώνησαν να μείνουν σε επικοινωνία και να εξετάσουν σε ποιους τομείς μπορεί να προχωρήσει η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.
Τα 79 του χρόνια έκλεισε σήμερα στο μεταξύ ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς. «Είπα στην οικογένειά μου ότι φέτος δεν θέλω δώρα, γιατί δύο πρωθυπουργοί, Τσίπρας και Ζάεφ, θα μου κάνουν ένα μεγάλο δώρο», ανέφερε σε δημοσιογράφους σύμφωνα με το Reuters.
«Ήταν πολύ καλό το κλίμα, σχεδόν σαν τραπέζι γάμου» απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς από δημοσιογράφους πώς ήταν το κλίμα στο γεύμα στην πλευρά της ΠΓΔΜ, στην όχθη της Μεγάλης Πρέσπας, αμέσως μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στους Ψαράδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέπτεται την ΠΓΔΜ
Σε εξέλιξη βρίσκεται το δείπνο μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών
Στα διεθνή μέσα ενημέρωσης φιλοξενείται η είδηση της σημερινής τελετής για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την επίλυση του Σκοπιανού.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει λόγο για «ιστορική συμφωνία», η οποία δίνει τέλος σε μια πολιτική διένεξη που διήρκησε 27 χρόνια. Μάλιστα, χαρακτηρίζει κομβικής σημασίας για τις σημερινές εξελίξεις την εκλογή του Ζόραν Ζάεφ στην πρωθυπουργία της ΠΓΔΜ το 2017.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το πρακτορείο Reuters, το οποίο αφού αναφέρεται στην πρόταση δυσπιστίας εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, χαιρετίζει την υπογραφή της συμφωνίας για την επίλυση του Σκοπιανού.
Για ιστορική συμφωνία κάνει λόγο και η γερμανική FAZ, η οποία τονίζει ότι η σημερινή εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. και το Νάτο.
Από την πλευρά του, το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων χαρακτηρίζει τη συμφωνία «ιστορική» και σημειώνει ότι δίνει μια λύση, σε ένα πρόβλημα που διαιωνιζόταν επί δεκαετίες.
Χαν: Όλοι θα δουν ότι πρόκειται για ένα καλό συμβιβασμό
Μογκερίνι: Είναι μια πολύ καλή ημέρα και για τις δύο χώρες, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μία ιστορική ημέρα. Θέλω να συγχαρώ τους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Τελικά τα καταφέραμε χάρη στην αφοσίωση και στο σθένος. Η Ε.Ε. ήταν σύντροφος σ' αυτή την προσπάθεια. Είμαστε υπερήφανη για την επίτευξη μίας λύσης σ' αυτό το πρόβλημα. Βγάλαμε ένα αγκάθι από τη βαλκανική χερσόνησο. Η συμφωνία αποτελεί ένα παράδειγμα για τα Βαλκάνια. Αυτή η συμφωνία μας δείχνει τον δρόμο.
Νέες αναμνηστικές φωτογραφίες για τις δύο αντιπροσωπείες
Στο Οτέσεβο αφίχθησαν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών
Ένταση δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στις Πρέσπες, καθώς διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να προσεγγίσουν το χωριό Ψαράδες, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η τελετή υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας.
Ομάδα διαδηλωτών αποκόπηκε από τον κύριο όγκο των πολιτών, ο οποίος ήταν συγκεντρωμένος στο Πισοδέρι, και προσπάθησε να προσεγγίσει το χωριό Ψαράδες.
Ωστόσο, άνδρες των ΜΑΤ τους ανέκοψαν την πορεία, κάνοντας χρήση χημικών και δακρυγόνων. Οι διαδηλωτές, από την πλευρά τους, πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα.
Στο μεταξύ συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Πισοδέρι Φλώρινας, με τους συγκεντρωμένους να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην υπογραφή της συμφωνίας για το Σκοπιανό.
Στο Οτέσοβο θα πραγματοποιηθεί το γεύμα των δύο αντιπροσωπειών, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει περίπου 60 λεπτά.
Απέπλευσαν τα πλοιάρια, τα οποία μεταφέρουν τις δύο αντιπροσωπείες
Οι δύο αντιπροσωπείες βρίσκονται στην προβλήτα του χωριού Ψαράδες, όπου θα επιβιβαστούν σε βάρκες, που θα τους μεταφέρουν στην αντίπερα όχθη της λίμνης.
Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών, όπως επίσης και οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και του ΟΗΕ, θα παρακαθήσουν σε γεύμα, σε κωμόπολη της ΠΓΔΜ.
Ολοκληρώθηκε η τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας
Δώρο μια γραβάτα έλαβε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας
Νίμιτς: Θέλω να ευχαριστήσω την Ε.Ε. και όσες χώρες συμμετείχαν σ’ αυτή τη διαδικασία και στήριξαν τη συμφωνία
Νίμιτς: Θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για την ύπαρξη τέτοιας ποιότητας ηγετών σ’ αυτές τις δύο χώρες. Η διαδικασία ήταν μακρά, δυσχερής, αλλά η επεξεργασία των προβλημάτων οδήγησε σε μία δίκαιη και έντιμη συμφωνία. Και κυρίως, μπορεί να εφαρμοστεί. Αποτελεί ένα παράδειγμα του πώς δυο χώρες μπορούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα.
Νίμιτς: Η επίλυση του προβλήματος απαίτησε θάρρος, προσπάθεια και όραμα. Οι ηγέτες αυτοί επέδειξαν αυτά τα χαρακτηριστικά.
Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Μάθιου Νίμιτς
Θερμό χειροκρότημα μετά την υπογραφή της συμφωνίας
Πλέον, η συμφωνία επίλυσης του ονοματολογικού είναι και επίσημα γεγονός
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν τη συμφωνία των δύο χωρών για την μετονομασία της γειτονικής χώρας σε "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"
Ζάεφ: Η λύση δεν ήταν εύκολη, ξέρω ότι ο κ. Τσίπρας προσπάθησε πολύ. Να εκφράσει την ευγνωμοσύνη μου και στον κ. Νίμιτς, ο οποίος αφιέρωσε τρεις δεκαετίες για την επίλυση του προβλήματα. Εκφράζει τις ευχαριστίες μου και προς την Ε.Ε.
Ζάεφ: Οι πολίτες επιθυμούν την ειρήνη. Η ευρωπαϊκή αντίληψη εκπροσωπεί μια ανθρωπιστική αξία, η οποία είναι δημοκρατική και εναντίον του λαϊκισμού. Η Ευρώπη δίνει την ευκαιρία για μια καλύτερη συνεργασία. Οι δύο χώρες να φύγουν από το παρελθόν και να κοιτάξουν στο μέλλον.
Ζάεφ: Οικοδομούμε φιλία με την Ελλάδα. Θα είμαστε φίλοι και συνέταιροι. Δημιουργούμε μια νέα πραγματικότητα στα Βαλκάνια. Οικοδομούμε τα θεμέλια της φιλίας και της συνεργασίας. Δημιουργούμε μια οικογένεια προς το συμφέρον των λαών.
Ζάεφ: Πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία μας. Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη και όχι σε αγωνία. Η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση και έμπνευση για τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των δύο χωρών.
Ζάεφ επικαλούμενος ρήση του Αριστοτέλη: Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτε χωρίς θάρρος
Ζάεφ: Με τη στήριξη των φίλων μας, πετύχαμε αυτό που πετύχαμε. Η συμφωνία αποτελεί μια λύση προς το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών.
Ζάεφ: Καλή μας τύχη. Η τελετή είναι στρατηγικής συμφωνίας για τις δύο χώρες. Όταν κάποιοι είχαν αμφιβολίες, εμείς επιβεβαιώσαμε ότι είναι δυνατό. Σήμερα δίνουμε τέλος σε ένα πρόβλημα, σε μία αβεβαιότητα.
Zάεφ: Σήμερα βάζουμε τέλος σε μακροχρόνιες διαφορές
Στο βήμα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ
Αλ. Τσίπρας: Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, ότι οι λαοί θα αποτελέσουν παράδειγμα συμφιλίωσης σε μία περίοδο αστάθειας και συγκρούσεων. Όλη η ανθρωπότητα χρειάζεται παραδείγματα σαν το δικό μας, παραδείγματα αποτίναξης του μίσους. Η μοίρα των λαών των Βαλκανίων και της Ευρώπης είναι αλληλένδετη.
Αλ. Τσίπρας: Θέλω να ευχαριστήσω για την πολύ μεγάλη προσπάθεια τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, αλλά και τον κ. Νίμιτς, ο οποίος εργαζόταν επί 24 χρόνια γι’ αυτή τη συμφωνία. Όπως φυσικά και την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Καταλήξαμε με κόπο και ακούραστη προσπάθεια σε μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία, η οποία σέβεται την ιστορία και τις αξίες των δύο λαών.
Αλ. Τσίπρας: Βρισκόμαστε εδώ για να ανοίξουμε τον δρόμο της ειρήνης, της αδελφοσύνης και της ανάπτυξης. Για να βαδίσουμε σε μία νέα εποχή περιφερειακής σταθερότητας και ανάπτυξης. Η σημερινή υπογραφή βάζει τα θεμέλια αυτής της εποχής.
Αλ. Τσίπρας: Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας. Βρισκόμαστε εδώ για να απευθυνθούμε στους λαούς των Βαλκανίων, οι οποίοι έχουν χτυπηθεί από τον σοβινισμό, τις καθάρσεις, τις αλλαγές συνόρων, την κυριαρχία του φόβου. Βρισκόμαστε εδώ κοιτώντας κατάματα την ιστορία των λαών μας. Βρισκόμαστε εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον.
Αλ. Τσίπρας: Bρισκόμαστε εδώ κοιτώντας κατάματα την ιστορία των λαών μας
Αλ. Τσίπρας: Συναντιόμαστε εδώ στις Πρέσπες, στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία
Aλ. Τσίπρας: Bρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορικής ευθύνης