Για «πλούσιες και ουσιαστικές» συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, έκανε λόγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες αυτές διέπονται από την κοινή θέληση «διατήρησης της κοινής μας κληρονομιάς την οποία επιδιώκουμε να εμπλουτίσουμε».
Αναφερόμενος στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ο Ρώσος υπουργός είπε ότι η Ρωσία πάντα τασσόταν «υπέρ της εξεύρεσης συμφωνίας για το ζήτημα αυτό χωρίς έξωθεν παρέμβαση, χωρίς καθορισμό τεχνιτών χρονοδιαγραμμάτων και όρων» και συμπλήρωσε: «Είπαμε ότι θα στηρίξουμε εκείνη την λύση, η οποία θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ελλάδας και της "Μακεδονίας" και η οποία θα βασίζεται σε ευρεία κοινωνική υποστήριξη. Ελπίζω ότι η ανακοινωθείσα χθες συμφωνία θα είναι μια τέτοια».
Ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε στη δυναμική που παρουσιάζεται στην διμερή εμπορική οικονομική συνεργασία, η οποία το 2017 σημείωσε αύξηση της τάξης του 30% και ανήλθε στα 3,7 δισ. δολάρια.
Ανέφερε, επίσης, πως Μόσχα και Αθήνα συμφώνησαν να κρατάνε στενή επαφή στους διεθνείς Οργανισμούς, τον ΟΗΕ , ΟΑΣΕ , Οργανισμό Παρευξείνιας Συνεργασίας, Συμβούλιο Ευρώπης.
«Συζητήσαμε την κατάσταση στον στρατιωτικό τομέα και την πολιτική κατάσταση», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. Εστιάζοντας στις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ, ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο διάλογος τους χρήζει εξυγίανσης και τόνισε πως «θα βρούμε τρόπους να τον πάμε σε πιο υψηλό επίπεδο».
Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της Μόσχας από τη αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ κοντά στα ρωσικά σύνορα. Η Ρωσία, τόνισε, θεωρεί απαράδεκτη τη δημιουργία διαχωριστικών γραμμών και ξεκαθάρισε ότι «κανένας δεν μπορεί να ενισχύει την ασφάλεια του σε βάρος της ασφαλείας του άλλου».
Όσον αφορά στην ενεργειακή συνεργασία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με τη Ρωσία, ο κ. Λαβρόφ υπογράμμισε πως η υλοποίηση των σχεδίων εξαρτάται από τα κράτη που κάνουν τις συμφωνίες «και όταν το ενδιαφέρον για κοινή δράση συνεχίζει να υπάρχει εμείς σίγουρα θα απαντάμε θετικά. Όταν υπάρχει η πολιτική βούληση τις οικονομικές παραμέτρους θα τις βρούμε...».
Ωστόσο, διευκρίνισε, δεν θα πρέπει να γίνονται τεχνητές παρεμβάσεις αναφορικά με το ένα ή το άλλο σχέδιο, «όπως έγινε -και το γνωρίζετε- με το σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου "Νότια Ροή"... Τώρα, έχει ενδιαφέρον για τα δυτικά Βαλκάνια ένα άλλο σχέδιο, ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας- και η Μόσχα είναι διατεθειμένη ξανά να συνεργαστεί. Για να γίνει όμως το έργο αυτό «πρέπει να έχει το 100% των εγγυήσεων της ευρωπαϊκής επιτροπής ενέργειας , συνολικά της ΕΕ».
Τέλος , σε ερώτηση αναφορικά με τη συνάντηση Τραμπ-Κιμ, ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε πως η Μόσχα χαιρέτησε αυτό κάθε αυτό το γεγονός της συνάντησης.
Ανέφερε πως «απ΄ ό,τι φαίνεται ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας εκτιμά ως επαρκείς τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου Τραμπ για τις εγγυήσεις ασφαλείας που θέλει η χώρα του ...».
Ωστόσο ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας διευκρίνισε πως πάντα στις συζητήσεις για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή «γινόταν λόγος για την αποπυρηνικοποίηση συνολικά της χερσονήσου της Κορέας...» και όχι όπως λαθεμένα αναφέρουν κάποιοι αναλυτές στη Δύση ότι επιτεύχθηκε συμφωνία αποπυρηνικοποίησης μόνο της Βόρειας Κορέας.
«Αποπυρηνικοποίηση και εγγυήσεις ασφαλείας πρέπει να είναι μια διαδικασία ταυτόχρονη και αμοιβαία» πρόσθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
naftermporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ