Ανάλυση
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Οι πανηγυρικοί τόνοι που έδωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική δήλωση για τη συμφωνία με τα Σκόπια, ενείχαν και το βαθύ αίσθημα της ανακούφισης. Η συμφωνία με τα Σκόπια ήταν το τελευταίο χαρτί του πρωθυπουργού για να ανακατέψει κάπως την τράπουλα στο εσωτερικό, που έδειχνε να έχει παγιωμένα χαρακτηριστικά.
Αν δεν του έβγαινε, θα πήγαινε στις επόμενες εθνικές εκλογές με συντριπτικές τις πιθανότητες εναντίον του. Τώρα, θα στηρίξει στο Σκοπιανό, η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας δεν αναμένεται σύντομη, το σχέδιό του για να βελτιώσει τη θέση του, να προκαλέσει προβλήματα στους πολιτικούς του αντιπάλους. Παίρνοντας βεβαίως και το ρίσκο οι εξελίξεις να μην τον δικαιώσουν και η συμφωνία να μην ολοκληρωθεί, σενάριο που αυτήν την ώρα ούτε θέλουν να το σκέπτονται στο Μαξίμου.
Στο επίκεντρο του επικοινωνιακού σχεδιασμού του Μαξίμου, είναι η τόνωση του ηγετικού προφίλ του κ. Τσίπρα. Ενδεικτικό της αμεσότητας του επικοινωνιακού σχεδιασμού, το ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε άμεση συζήτηση στη Βουλή την Παρασκευή, ενώ το βράδυ κανόνισε ήδη ζωντανή συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση με θέμα τη συμφωνία με τα Σκόπια.
Σκοπός είναι τώρα που υπάρχει συμφωνία με τα Σκόπια, να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινής γνώμης και οι εξελίξεις στην οικονομία, η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την Πέμπτη, οι συζητήσεις για την αύξηση της φορολογίας, του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των συντάξεων, οι σκληροί όροι της μεταμνημονιακής εποπτείας και οι συζητήσεις για το χρέος, να περάσουν σε δεύτερη μοίρα.
Στο ίδιο πλαίσιο, το Μαξίμου αναδεικνύει τα συγχαρητήρια που έρχονται από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε, το ΝΑΤΟ, τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές κλπ.
Οι ειδικοί περί των εθνικών θεμάτων στα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημειώνουν ότι η συμφωνία που υπέγραψαν Τσίπρας και Ζάεφ έχει πολλά σκοτεινά σημεία, «γκρίζες» ζώνες κλπ. Σε αυτή τη φάση αυτό δεν απασχολεί τον πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας θα «βομβαρδίσει» την ελληνική κοινή γνώμη με πανηγυρισμούς, υπερβολικούς χαρακτηρισμούς όπως έκανε χθες και διθυραμβικά σχόλια, επιχειρώντας να εκθέσει όσους δεν συμφωνούν.
Αν στην πορεία τα πράγματα «στραβώσουν», το Μαξίμου έχει έτοιμο το σχέδιο καταγγελίας των Σκοπιανών ότι δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους, όπως έξυπνα έβαλε στο επίκεντρο από την αρχή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την χθεσινή του τοποθέτηση, εξυπηρετώντας τους εθνικούς (και κυβερνητικούς) σκοπούς. Σε αυτή τη φάση όμως το Μαξίμου και προσωπικά ο κ. Τσίπρας έχει ανάγκη την αύρα της συμφωνίας και όχι την ουσία της. Σε αυτήν θα στηριχτεί για να πετύχει τους σκοπούς του. Μετά βλέπουμε…
Ένα παράδειγμα: Όλοι αντιλαμβάνονται ότι το πράσινο φως για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ που ήταν ο σκοπός των γειτόνων μας αλλά και των ΗΠΑ και ΕΕ από την αρχή δημιουργεί τετελεσμένο που δύσκολα θα ανατραπεί, αν στην πορεία οι Σκοπιανοί δεν τηρήσουν το σύνολο της συμφωνίας. Επιπλέον, ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η ΕΕ έχουν δεσμευθεί ή πρόκειται να δεσμευθούν δημοσίως ότι θα διακόψουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων αν η συμφωνία δεν ολοκληρωθεί, από τη στιγμή που θα έχουν δεχθεί τη γειτονική χώρα στους κόλπους τους. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τον κ. Τσίπρα να δηλώνει ακριβώς το αντίθετο…
«Κραδασμοί» στην αντιπολίτευση
Η πρώτη εικόνα δείχνει ότι ο κ. Τσίπρας πετυχαίνει το σκοπό του.
Στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει από τις πρώτες ώρες μία διαχειριστική αμηχανία την οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο κ. Μητσοτάκης που σήμερα βλέπει τον Πρόεδρο της ΝΔ.
Στο Κίνημα Αλλαγής ξεκίνησαν ήδη οι κραδασμοί, το κόμμα που ούτως ή άλλως βίωνε καταστάσεις εύθραυστης συνοχής θα παλέψει σκληρά για να μην διαλυθεί στην προσπάθειά του να χειριστεί τις πιέσεις Τσίπρα για στήριξη της συμφωνίας.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από χθες βράδυ άρχισαν ήδη – με ευθύνη του κυβερνητικού μηχανισμού – να κυκλοφορούν τα πρώτα σενάρια για τριπλές εκλογές την άνοιξη του 2019, που συμπίπτουν και με την εκτίμηση ότι οι Σκοπιανοί θα χρειαστούν περίπου έναν χρόνο για να ολοκληρώσουν τα βήματα της συμφωνίας και να έρθει η στιγμή της επικύρωσής της.
Στον ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζουν ότι στην πορεία υλοποίησης της συμφωνίας θα έχουν περισσότερα οφέλη από ζημίες. Περισσότερες επιστροφές ψήφων, από διαρροές, για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι. Αυτοί οι υπολογισμοί ωστόσο δεν είναι εύκολοι και θα περάσουν μήνες για να αποδειχθεί αν είναι σωστοί ή λανθασμένοι.