Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Η προστασία των τραπεζικών στελεχών για τις ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων, η διαμόρφωση ενός φορολογικού συστήματος «balloon» για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που θα σπάει το χρέος προς το Δημόσιο στα δύο (βιώσιμο και μη όπως είχε προτείνει για τα κόκκινα δάνεια η επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντανιέλ Νουί) αλλά και απόδοση ευθυνών που δεν έχουν παραγραφεί για τις χαμένες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών -από την πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση το α’ εξάμηνο του 2015- ήταν μερικές από τις ανακοινώσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) που γιόρτασε την Τρίτη τα 90 χρόνια της.
Τον κ. Μητσοτάκη καλωσόρισε στο βήμα ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Νίκος Καραμούζης ο οποίος όπως είπε αν και έχουν γίνει πολλά, απέχουμε ακόμη από την κανονικότητα. Κατέληξε, δε, σε ένα περσικό ρητό που υπογραμμίζει την αναγκαιότητα του οράματος αλλά βρίσκει σπουδαιότερη την ανάγκη της υλοποίησής του.
Ο κ. Μητσοτάκης κατέγραψε κατ’ αρχήν τα προβλήματα που δημιούργησε στις τράπεζες η διαπραγμάτευση του 2015 με τους δανειστές και υπογράμμισε πως η χώρα μας δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τη διεθνή θετική συγκυρία η οποία σωρευτικά για την περίοδο 2015-2017 έδωσε στο ΑΕΠ της Κύπρου 9,3% αύξηση και στη χώρα μας αντίστοιχη αύξηση μόνον 0,9%, ενώ όπως σημείωσε, το 2017 το ΑΕΠ της Πορτογαλίας έφθασε στα 193 δισ. ευρώ από 173 δισ. ευρώ το 2014, για τη δε Ελλάδα τα μεγέθη ήταν 179 δισ. ευρώ και 177,7 δισ. ευρώ αντιστοίχως.
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Τον κ. Μητσοτάκη καλωσόρισε στο βήμα ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Νίκος Καραμούζης ο οποίος όπως είπε αν και έχουν γίνει πολλά, απέχουμε ακόμη από την κανονικότητα. Κατέληξε, δε, σε ένα περσικό ρητό που υπογραμμίζει την αναγκαιότητα του οράματος αλλά βρίσκει σπουδαιότερη την ανάγκη της υλοποίησής του.
Αναφερόμενος στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών σημείωσε πως από τα 30 συνολικά δισ. ευρώ που αποτέλεσαν τη συμμετοχή του ΤΧΣ απέμειναν 1,7 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του 2015. Σημείωσε, δε, ότι οι ευθύνες για τις απώλειες αυτές που μαζί με εκείνες των ιδιωτών ανέρχονται στα 40 δισ. ευρώ δεν έχουν παραγραφεί και θα αναζητηθούν στο ακέραιο.
Στις προτεραιότητες ενέταξε την πολιτική εμπιστοσύνη που θα επανέλθει με ένα ευρύ πρόγραμμα φορολογικής μεταρρύθμισης το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει σπάσιμο του χρέους των προβληματικών επιχειρήσεων σε βιώσιμο και μη βιώσιμο και ενασχόληση με το δεύτερο τμήμα όταν το πρώτο αποπληρωθεί. Μίλησε για μείωση φορολογικών συντελεστών και ζήτησε τη συμμαχία των τραπεζών για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Υποσχέθηκε ουσιαστική βοήθεια σε όσους επιχειρήσουν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος παρά τις δυσκολίες. Μίλησε για εξόφληση σε 120 δόσεις των χρεών προς το Δημόσιο και υποσχέθηκε προστασία στα τραπεζικά στελέχη που θα βοηθήσουν την αναμόρφωση των κόκκινων χαρτοφυλακίων.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιέγραψε τις προτεραιότητες της Ν.Δ. για την αποκατάσταση της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος. Πέρα από την πολιτική αλλαγή, ως δεύτερο πυλώνα του σχεδίου του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη για ένα νέο ασφαλιστικό και μίλησε για την ανάγκη μείωσης του μη μισθολογικού κόστους στην εργασία.
Ο κ. Μητσοτάκης όρισε ως τρίτη προτεραιότητα την ανάγκη ενίσχυσης των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, λέγοντας ότι θα πρέπει να επιστρέψουν είτε από το εξωτερικό είτε από την «Στρώμα Bank», όπως το έθεσε, καλώντας τις επιχειρήσεις με εταιρικές καταθέσεις στο εξωτερικό να επιστρέψουν χρήματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ προσέθεσε και ότι η κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσει τα εναπομείναντα 27,4 δισ. ευρώ από το τρίτο πρόγραμμα, με ένα μέρος του να μπορεί να κατευθυνθεί στη μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού μέσω repos που έχει αναληφθεί. Προσέθεσε, δε, ότι και άλλο ένα μέρος των 27,4 δισ. πρέπει να κατευθυνθεί στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Τέλος, ως τέταρτο πυλώνα, αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των «κόκκινων» δανείων επισημαίνοντας την προστασία των τραπεζικών στελεχών και την πάταξη των κακοπληρωτών.