Αποφασισμένοι να γυρίσουν σελίδα στις σχέσεις ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας εμφανίστηκαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν στην ιστορική τους συνάντηση στη Σιγκαπούρη, που κατέληξε στην υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε την διαβεβαίωση ότι η «διαδικασία» της αποπυρηνικοποίησης μπορεί πλέον να ξεκινήσει «πολύ σύντομα». Όπως παρατηρεί ωστόσο το Γαλλικό Πρακτορείο, η διατύπωση του κοινού ανακοινωθέντος παραμένει αόριστη, ακόμη και στο θέμα του χρονοδιαγράμματος. Η κοινή δήλωση επαναλαμβάνει προηγούμενες δεσμεύσεις της Πιονγιάνγκ, που ποτέ δεν έχουν εφαρμοσθεί, χωρίς να προσδιορίζεται ότι η αποπυρηνικοποίηση πρέπει να είναι «επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη», όπως ζητούσε η Ουάσιγκτον πριν από την συνάντηση της Σιγκαπούρης.
«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επανέλαβε την σταθερή και ακλόνητη δέσμευσή του υπέρ της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο οι δύο άνδρες δεσμεύονται να θέσουν σε εφαρμογή «στο σύνολό του» και «πολύ σύντομα».
Σύμφωνα με τον Vipin Narang, καθηγητή του MIT, «η Βόρεια Κορέα δεν υποσχέθηκε τίποτε περισσότερο από αυτά που έχει υποσχεθεί τα τελευταία 25 χρόνια». «Στο στάδιο αυτό, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να σκεφθεί κανείς ότι αυτή η συνάντηση κορυφής καταλήγει σε κάτι περισσότερο συγκεκριμένο στο μέτωπο του αφοπλισμού», δήλωσε ο καθηγητής του MIT στο AFP.
Αναλυτές και ιστορικοί υπενθυμίζουν ότι το καθεστώς της Πιονγιάνγκ δεν είναι ιδιαίτερα συνεπές ως προς την τήρηση των υποσχέσεών του. Το 1994 και στην συνέχεια το 2005 έχουν συναφθεί συμφωνίες, αλλά καμία από αυτές δεν έχει στην πραγματικότητα εφαρμοσθεί.
Η συνάντηση Τραμπ - Κιμ, η πρώτη ανάμεσα σε έναν εν ενεργεία Αμερικανό πρόεδρο και έναν Βορειοκορεάτη ηγέτη, συνοδεύθηκε από θερμές χειραψίες και στιγμιότυπα που θα θεωρούνταν απίθανα πριν από μερικούς μήνες, εν μέσω εκατέρωθεν απειλών και ύβρεων που αντήλλασαν οι δύο πλευρές. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι «γύρισε η σελίδα του παρελθόντος» αφού ξεπεράσθηκαν «πολλά εμπόδια» για να φθάσουμε σε αυτήν την συνάντηση που αποτελεί «ένα καλό πρελούδιο για την ειρήνη». Ο Τραμπ έκανε λόγο από την πλευρά του «μία πολύ ειδική σχέση» με τον ισχυρό άνδρα της Πιονγιάνγκ, με τον οποίο, όπως είπε, είχε μία «φανταστική συνάντηση», «καλύτερη από ό,τι μπορούσε κανείς να φαντασθεί». Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε μάλιστα έτοιμος να υποδεχθεί τον Βορειοκορεάτη ηγέτη στον Λευκό Οίκο.
«Πρόκειται για μία τεράστια νίκη του Κιμ Γιονγκ Ουν που πέτυχε με το τετ-α-τετ του με τον (Αμερικανό) πρόεδρο έναν θρίαμβο, τέτοιο που δεν θα μπορούσαν να έχουν διανοηθεί ο πατέρας και ο παππούς του» σχολίασε ο Michael Kovrig του International Crisis Group της Ουάσιγκτον. «Για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως και για την διεθνή κοινότητα, είναι ένα θετικό σημείο εκκίνησης για διαπραγματεύσεις που θα είναι μακροχρόνιες και δύσκολες», πρόσθεσε.
Οι διαπραγματεύσεις αυτές, των οποίων από την αμερικανική πλευρά θα ηγηθεί ο Μάικ Πομπέο, πρόσωπο-κλειδί στην επανάληψη του διαλόγου με την Πιονγιάνγκ, θα ξεκινήσουν «το συντομότερο δυνατόν», σύμφωνα με το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.
Η Κίνα, βασικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, έσπευσε να χαιρετίσει την έναρξη μίας νέας ιστορικής σελίδας, καλώντας σε πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάνγκ. Τραμπ και Κιμ συνομίλησαν για πέντε ώρες, αρχικά σε κατ' ιδίαν συνάντηση που διήρκησε 40 λεπτά και στην συνέχεια στο πλαίσιο σύσκεψης εργασίας και του γεύματος που ακολούθησε.
Για να πείσει την Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα, τα οποία το καθεστώς του Κιμ θεωρεί ανέκαθεν ένα είδος ασφάλειας ζωής, ο Τραμπ διαβεβαίωσε επισήμως τον Κιμ για την παροχή «εγγυήσεων ασφαλείας».
«Η σκηνοθεσία αυτής της συνάντησης κορυφής, από τις χειραψίες μπροστά από τις σημαίες και μέχρι το ντεκόρ, παραπέμπει σε φυσιολογικές χώρες με φυσιολογικές διπλωματικές σχέσεις», σχολίασε στο Twitter ο αναλυτής Anikt Panda. «Η νομιμοποίηση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας αποτελεί αναντίρρητο γεγονός» εκτίμησε ο ίδιος.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP