Έρευνα ΠΑΚΟΕ: Κατάλληλα και ακατάλληλα νερά κολύμβησης σε παραλίες της Αττικής

Κατάλληλες για κολύμβηση 252 παραλίες σε σύνολο 323 που αναλύθηκαν
Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018 09:15
UPD:09:29
INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Τα αποτελέσματα των μετρήσεών του για την ποιότητα των νερών κολύμβησης σε παραλίες της Αττικής, αλλά και γύρω από αυτήν, έδωσε στη δημοσιότητα το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) με την ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.

Η επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ προχώρησε τον Μάιο σε δειγματοληψίες νερών κολύμβησης πολυσύχναστων παραλιών και η συντριπτική πλειονότητα από αυτές - σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πιστοποιημένων εργαστηρίων που διαθέτει το Κέντρο - βρέθηκαν κατάλληλες για κολύμβηση. Ωστόσο κάποιες άλλες κρίνονται ακατάλληλες, και ορισμένες άλλες επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, 252 παραλίες (78,2%) σε σύνολο 323 που αναλύθηκαν, είναι κατάλληλες για κολύμβηση και 71 (22%) είναι ακατάλληλες.

Αναλυτικά στοιχεία για την ποιότητα των νερών στις παραλίες που ελέγχθηκαν δημοσιεύονται στο «Οδοιπορικό ποιότητας των θαλασσινών νερών κολύμβησης στην Αττική 2018» που εξέδωσε το ΠΑΚΟΕ.

Ο δεκάλογος του λουόμενου

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των παραπάνω στοιχείων το Κέντρο θυμίζει τον «Δεκάλογο του λουόμενου» με οδηγίες και συστάσεις προς τους κολυμβητές:

  • Όταν η θάλασσα πρασινίζει, τότε είναι γεμάτη σάπια φύκια και πλαγκτόν.
  • Όταν η επιφάνειά της ιριδίζει, τότε είναι γεμάτη πετρέλαιο, πίσσες, λάδια, απόβλητα βόθρων.
  • Όταν οι ακτές είναι γεμάτες σκουπίδια υπάρχει η πιθανότητα και η ίδια η θάλασσα να είναι μολυσμένη.
  • Τα ακάθαρτα νερά είναι πάντα εστίες μικροβίων.
  • Στο βυθό υπάρχουν μόλυβδος και υδράργυρος που προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία.
  • Εφόσον ισχύουν οι παραπάνω συνθήκες, θα πρέπει να παίρνουν ορισμένα στοιχειώδη μέτρα: Να μην κολυμπάνε σε νερά που το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο. Να μην μπαίνουν σε θάλασσα που έχει πετρέλαιο, λάδια, απόβλητα βόθρων. Οι βρωμιές αυτές προκαλούν καρκίνο της μήτρας, νεοπλασίες και χρόνιες δερματίτιδες. Να μην ρυπαίνουν και να καθαρίζουν τις παραλίες από τα σκουπίδια. Να μην αναδεύουν τη θάλασσα όταν υπάρχει λάσπη στο βυθό. Η λάσπη της, προδίδει την ύπαρξη μόλυβδου και υδραργύρου, που με την ανατάραξη του βυθού μπορεί να μπουν στον οργανισμό μας από το στόμα και τους πόρους του σώματος. Να μην εκτελούν τις σωματικές τους ανάγκες μέσα στη θάλασσα.
  • Πριν κολυμπήσετε αλείψτε τις πιο εμφανείς περιοχές του σώματός σας με αγνό ελαιόλαδο.
  • Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει τσούχτρα αν δεν έχετε μαζί σας αμμωνία υγρή να χρησιμοποιήσετε άμμο καθαρή ή φύκια της θάλασσας, τοποθετώντας επί δεκάλεπτο ένα στρώμα στο σημείο του τσιμπήματος.
  • Στην περίπτωση που θέλετε να απαλλαγείτε από τις τσούχτρες, ας απασχοληθείτε με το να τις ψαρεύετε. Το ψάρεμά τους, όμως, θέλει προσοχή. Ας προσπαθήσετε με το εσωτερικό της παλάμης σας να τις μαζέψετε μαζί με το νερό.
  • Οι καλύτερες ώρες για το άθλημα της κολύμβησης είναι οι πρωινές και οι απογευματινές, επειδή ο οργανισμός δεν είναι απασχολημένος τότε με την πέψη και μπορεί να αφιερωθεί πιο άνετα σε μια κουραστική προσπάθεια.
  • Όταν ο καιρός είναι βόρειος, βορειοανατολικός στο Σαρωνικό, να κολυμπάτε μόνο από το Σούνιο μέχρι τη Βουλιαγμένη, ενώ όταν είναι βορειοδυτικός ή νότιος, τότε οι βόρειες περιοχές από το Δασκαλειό μέχρι τον Ωρωπό είναι απαλλαγμένες από τσούχτρες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή