Η στρατηγική της Γερμανίας για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα θα σχεδιαστεί από μία 31μελή επιτροπή με τέσσερις συμπροέδρους, που θα οριστεί από το υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη.
Σε μια ένδειξη για το πόσο αμφιλεγόμενο είναι το ζήτημα, η κυβέρνηση ανέβαλε την έναρξη της διαδικασίας τρεις φορές, εν μέσω διαμάχης για την επιλογή μελών της επιτροπής.
Οι υποστηρικτές της πράσινης κλιματικής πολιτικής διαμαρτύρονται ότι η επιτροπή έχει επιλεχθεί με γνώμονα την οικονομική σταθερότητα έναντι της τήρησης των διεθνών δεσμεύσεων για το κλίμα. Μάλιστα, το όνομά της, Ειδική Επιτροπή για την Ανάπτυξη, τη Διαρθρωτική Οικονομική Αλλαγή και την Απασχόληση, δεν αναφέρεται στο κλίμα ή στον άνθρακα.
Ανεπίσημα, όμως, είναι γνωστή ως επιτροπή άνθρακα. Η πιο αμφιλεγόμενη απόφασή της είναι η ημερομηνία κατάργησης της καύσης του άνθρακα. Με τα τωρινά μέτρα, αυτό θα γίνει μέχρι το 2045. Αν υιοθετηθεί η πολιτική του κόμματος των Πρασίνων, αυτό θα γίνει από το 2030. Ο άνθρακας παράγει περισσότερο από το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, και είναι υπεύθυνος για το 80% των εκπομπών του τομέα της ενέργειας.
Δύο από τους συμπροέδρους της επιτροπής είναι πρώην πρωθυπουργοί μεταλλευτικών κρατιδίων: ο κεντροαριστερός Ματίας Πλάτσεκ του Βραδεμβούργου και ο κεντροδεξιός Στάνισλαβ Τίλιχ της Σαξονίας. Οι άλλοι δύο συμπρόεδροι είναι η κλιματική οικονομολόγος Μπάρμπαρα Πρετόριους και ο Ρόναλντ Πόφαλα, με θητεία στο υπουργείο Οικονομικών και την Deutsche Bank.
Οκτώ ομοσπονδιακά υπουργεία και έξι κρατίδια διεκδικούν θέσεις στην επιτροπή, μαζί με εκπροσώπους οργανώσεων που κυμαίνονται από τη Greenpeace έως συνδικάτα μεταλλείων. Η πρώτη συνάντηση θα λάβει χώρα στις 26 Ιουνίου και θα υποβληθεί η πρώτη έκθεση μέχρι τα τέλη του 2018.
Ωστόσο, με ένα τόσο ευρύ φάσμα συμμετεχόντων, υπάρχει έντονη αμφιβολία ότι αυτή η επιτροπή θα καταλήξει σε συμφωνία. Σε συνέντευξή της στο Der Tagesspiegel, η ηγέτης του Κόμματος των Πράσινων, Ανναλένα Μπέρμποκ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει το θάρρος να πάρει μία πολιτικοποιημένη απόφαση, με τολμηρά μέτρα όπως την απαγόρευση νέων ανθρακωρυχείων και ένα σαφές σχέδιο σταδιακής κατάργησης άνθρακα.