Παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ ζήτησε ο ιρανός ΥΠΕΞ

Δηλώσεις Μοτακί μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή
Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2006 13:57
A- A A+

Την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ «ώστε να σταματήσει αυτό το έγκλημα», ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μανουχέρ Μοτακί, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Μέση Ανατολή, σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε σήμερα στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη.

Ο κ. Μοτακί δήλωσε ότι κατά τις συναντήσεις που είχε, «λαμβάνοντας υπόψιν και την πολύ καλή θέση που κατέχει η Ελλάδα στις χώρες της Μέσης Ανατολής, συζητήθηκε η ανάγκη να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από όλες τις πλευρές ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν το Ιράν στηρίζει, όπως κατηγορείται από το Ισραήλ, την οργάνωση Χεζμπολάχ και αν οι απαχθέντες Ισραηλινοί στρατιώτες κρατούνται στο Ιράν, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

«Το Ισραήλ πάντα κατηγορούσε άλλους για τις δικές του ενέργειες. Το Ισραήλ θα πρέπει να απαντήσει για την απαγωγή και την εξαφάνιση των ιρανών διπλωματών πριν από 25 χρόνια. Και οι Παλαιστίνιοι και οι Λιβανέζοι έχουν δηλώσει την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν στην ανταλλαγή των αιχμαλώτων. Πιστεύουμε ότι η πιο λογική λύση είναι να εισακουστούν οι λογικές και δίκαιες φωνές των Παλαιστινίων και Λιβανέζων, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί το σιωνιστικό καθεστώς».

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, ο κ. Μοτακί έκανε λόγο για κατάσταση ανησυχητική και επικίνδυνη και συνέχισε λέγοντας: «Οι τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, η καταστροφή των υποδομών των Παλαιστινίων, τις τελευταίες δύο ημέρες οι επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία σε όλες τις χώρες του ισλαμικού κόσμου. Το σιωνιστικό καθεστώς έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν τηρεί τις διεθνείς του δεσμεύσεις και συγκεκριμένα την δέσμευση από τον Απρίλιο του 1996, σύμφωνα με την οποία δεν θα έκανε επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές και θα συνεργαζόταν για ανταλλαγή αιχμαλώτων. Πάνω από 10.500 Παλαιστίνιοι είναι φυλακισμένοι στις φυλακές του σιωνιστικού καθεστώτος και εκατοντάδες Λιβανέζοι βρίσκονται στις φυλακές αυτές, ορισμένοι μάλιστα εκ των οποίων επί δεκαετίες».

Εξάλλου, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση που είχαμε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις Ιράν - Ελλάδας, για τις περιφερειακές συνεργασίες και για την πρόσφατη κρίση στην Μέση Ανατολή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή