ΥΠΕΞ: Η ζωή στη Χάιφα και τη Βηρυτό έχει την ίδια αξία

Τρίτη, 18 Ιουλίου 2006 16:03
UPD:20:33
A- A A+

Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποιήθηκαν άμεσα υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του Λιβάνου, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο η Ελλάδα έχει ενεργό συμβολή τόσο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και εντός της Ε.Ε. με σταθερή επιδίωξη την ειρήνη σ' αυτή την ευπαθή περιοχή, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στην έκτακτη ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στον Λίβανο.

Εχουμε μια κρίση σε εξέλιξη που αν δεν ελεγχθεί σύντομα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη ανάφλεξη της περιοχής, τόνισε η κα Μπακογιάννη, η οποία επέρριψε ευθύνες τόσο στην Χεζμπολάχ, όσο και στο Ισραήλ.

«Η ανθρώπινη ζωή στη Χάιφα και τη Βηρυτό έχουν την ίδια ακριβώς αξία», είπε η υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι βασικός στόχος μας είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και στηρίζουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κα Μπακογιάννη είπε ότι η φρεγάτα «Ψαρά» θα φτάσει σήμερα στη Βηρυτό όπου θα παραλάβει 400 πολίτες Ελληνες και άλλων εθνικοτήτων και αναμένεται να κατευθυνθεί αργά το βράδυ προς τη Λάρνακα. Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» βρίσκεται ήδη στο λιμάνι της Λάρνακας, έτοιμη να αποπλεύσει ανά πάσα στιγμή και δύο αρματαγωγά, το «Ικαρία» και το «Ρόδος» βρίσκονται στα ανοιχτά της Κύπρου έτοιμα να συνδράμουν αν κριθεί αναγκαίο.

Η Φρεγάτα «Ψαρά» μεταφέρει επίσης δύο διπλωματικούς υπαλλήλους για την ενίσχυση της πρεσβείας μας στη Βηρυτό (στην οποία έχουν αποσταλεί ακόμη δύο μετά την έναρξη της κρίσης) και φαρμακευτικό υλικό για τυχόν αντιμετώπιση ελλείψεων.

Την Παρασκευή και το Σάββατο λειτούργησε "αερογέφυρα" Αθήνας - Δαμασκού - Λάρνακας - Αθήνας. Στις δύο αερομεταφορές απεγκλωβίστηκαν 256 άτομα από το Λίβανο, εκ των οποίων 99 μη ελληνικής υπηκοότητας. Απαντώντας στην παρατήρηση δημοσιογράφου για έγγραφο που έστειλε ο έλληνας επιτετραμμένος στην πρεσβεία της Βηρυτού, με το οποίο κατήγγειλε ότι δεν υπήρξε άμεση κινητοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών, η υπουργός είπε ότι ο κ. Σπυριδάκης ενήργησε υπό πίεση και χωρίς να είναι πλήρως ενημερωμένος. «Δεν είναι η ώρα για αντιπολιτευτικές κορώνες ούτε για προσπάθεια μείωσης της ελληνικής συμμετοχής», τόνισε η υπουργός.

Για το γεγονός ότι στο πλοίο «Ιεράπετρα» που είχε μισθώσει η γαλλική κυβέρνηση, παρά τη συμφωνία για επιβίβαση και Ελλήνων, αυτοί τελικά δεν επιβιβάστηκαν, ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης απάντησε ότι εκφράσαμε στη γαλλική πλευρά τη δυσαρέσκειά μας, αλλά το πλοίο έφυγε εσπευσμένα και για λόγους ασφαλείας διακόπηκε η επιβίβαση. Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί το γεγονός, πρόσθεσε ο κ. Κασσίμης, ότι το πλοίο ήταν χωρητικότητας 1.270 ατόμων ενώ επιβιβάστηκαν μόνον 970. Μεταξύ των επιβατών μόνον οι 37 ήταν Αμερικανοί, σημείωσε ο κ. Κασσίμης, διαψεύδοντας την εκδοχή ότι επιβιβάστηκαν Αμερικανοί αντί των Ελλήνων.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή