Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, ωστόσο οι πιθανότητες επιβίωσής δεν είναι πολλές, σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Reuters.
Ο πρόεδρος της Ιταλία Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε την Τετάρτη στον καθηγητή Τζουζέπε Κόντε, έναν νεοεισερχόμενο στην πολιτική, την εντολή σχηματισμού μιας κυβέρνησης συνεργασίας, στην οποία συμμετέχουν το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα, δίνοντας τέλος σε 80 ημέρες αδιεξόδου ύστερα από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου από τις οποίες δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Η Λέγκα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχουν σχεδιάσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα 57 σελίδων, παρουσιάζοντάς το ως ένα φιλόδοξο σχέδιο που στοχεύει στην εξάντληση της πενταετούς θητείας. Λίγοι είναι, ωστόσο, εκείνοι που πιστεύουν ότι θα καταφέρει να αντέξει τόσο πολύ.
«Ουσιαστικά καμία ιταλική κυβέρνηση δεν έχει επιβιώσει πέντε χρόνια, άρα αυτό δεν είναι καν θέμα», δήλωσε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρόεδρος του John Cabot University Φράνκο Πανοντσέλο. «Το ερώτημα είναι εάν μπορούν να αντέξουν ένα με δύο χρόνια και εάν μπορούν να αφήσουν το στίγμα τους στην πολιτική, θεσμική και οικονομική ζωή της χώρας», πρόσθεσε.
Σε κάθε περίπτωση επίκεινται δυσκολίες, καθώς το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα είναι πολιτικοί αντίπαλοι με αποκλίνουσες προτεραιότητες και έχουν οριακή μόνο πλειοψηφία στη Γερουσία, γεγονός που καθιστά τον συνασπισμό ευπαθή, κατά το πρακτορείο Reuters.
«Αυτή η κυβέρνηση γεννήθηκε για να ηγηθεί μιας προεκλογικής εκστρατείας… Οι επόμενες εκλογές είναι πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι ίσως πιστεύετε», δήλωσε την Πέμπτη ο απερχόμενος υπουργός Βιομηχανίας Κάρλο Καλέντα.
Και τα δύο κόμματα είχαν ακραίες προεκλογικές δεσμεύσεις και περιέλαβαν κάποια στοιχεία από αυτές στη συμφωνία τους, η οποία διέπεται από πνεύμα ευρωσκεπτικισμού και περιέχει αιτήματα για αναδιάρθρωση των συνθηκών της Ε.Ε. για τη νομισματική ένωση και τη μετανάστευση.
Κάποια στοιχεία από το πρόγραμμά τους αναμένεται να είναι σχετικά εύκολο να εφαρμοστούν και να δώσουν γρήγορες νίκες στο εσωτερικό της χώρας, όπως η ενίσχυση της νομοθεσίας για τη νόμιμη άμυνα και η αναθεώρηση του νόμου του 2011 που αύξησε σημαντικά την ηλικία συνταξιοδότησης.
Ωστόσο πολλά άλλα θέματα, περιλαμβανομένων κάποιων που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν από την πρώτη ημέρα, είναι πιο προβληματικά και θα μπορούσαν να προκαλέσουν άμεσα ένταση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.
Για παράδειγμα, για το εργοστάσιο χάλυβα Ilva στη Νότια Ιταλία -που ταλανίζεται από σκάνδαλα διαφθοράς και περιβαλλοντικές ανησυχίες και το οποίο πρόκειται να πουληθεί στην ArcelorMittal- το Κίνημα των Πέντε Αστέρων υποστηρίζει ότι η εταιρεία θα πρέπει να σφραγιστεί και να υπάρξουν μετατροπές στις εγκαταστάσεις της. Η Λέγκα υποστηρίζει ότι η Ilva είναι κρίσιμης σημασίας για την ιταλική οικονομία και πρέπει να προστατευθεί.
Αντίστοιχα, ενώ το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θέλει να ‘κατέβει ο διακόπτης’ στη σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας Τορίνο-Λιόν (TAV), η Λέγκα υπερασπίζεται με θέρμη το γαλλοϊταλικό έργο, αξίας πολλών δισ. ευρώ.
Η επόμενη πρόκληση θα είναι ο καθορισμός των προτεραιοτήτων για τον προϋπολογισμό του 2019, όπου Λέγκα και Κίνημα Πέντε Αστέρων περιέλαβαν τις δαπανηρές, βασικές πολιτικές τους στην κοινή τους συμφωνία – μείωση των φόρων και θέσπιση ενιαίου εισοδήματος για τους αδυνάτους, αντίστοιχα.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η υπερχρεωμένη Ιταλία δύσκολα μπορεί να αντέξει κάποιο από τα δύο, και σίγουρα όχι και τα δύο ταυτόχρονα, πράγμα που σημαίνει ότι η θέσπισή τους θα πρέπει να γίνει σταδιακά.
Η ασυμβατότητα των φορολογικών περικοπών και των αυξήσεων στις παροχές πρόνοιας αποτυπώνει την πίεση που βρίσκεται στην καρδιά της συμμαχίας: ενώ η Λέγκα θα επιδιώξει να υπηρετήσει τους δικούς της κυρίως ψηφοφόρους στον πλούσιο Βορρά, το Κίνημα των 5 Αστέρων θα επικεντρωθεί αντ’ αυτού στις δικές του περιοχές, στον Νότο.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters