Οι πυρκαγιές που μαίνονται στη Σιβηρία και άλλα μέρη της Ρωσίας μπορεί να έχουν δραστικές συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη.
Οι πυρκαγιές στην περιοχή Αμούρ που ξεκίνησαν στις αρχές του 2018 έχουν καταστρέψει έξι φορές μεγαλύτερη περιοχή από αυτές την ίδια χρονική περίοδο το 2017, σύμφωνα με την Greenpeace, και έχουν απελευθερώσει μέσα σε ένα μήνα περίπου τις διπλάσιες ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Μόσχας.
Αυτή την άνοιξη, οι ξηρές και ζεστές συνθήκες στη Σιβηρία έχουν ευνοήσει την εμφάνιση πυρκαγιών, οι οποίες το Μάιο έχουν γιγαντωθεί. Οι αγρότες της Σιβηρίας συχνά βάζουν οι ίδιοι πυρκαγιές προκειμένου να αναπληρώσουν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους ή για να εκμεταλλευτούν μεγαλύτερες εκτάσεις γης, αλλά οι άνεμοι μπορεί να οδηγήσουν τις φωτιές εκτός ελέγχου.
Μετά από ένα χειμώνα με λίγα χιόνια και ισχυρούς ανέμους, περιοχές στη Ρωσία που ήταν δάση μόλις πριν από μερικές δεκαετίες, έχουν υποστεί έντονες πυρκαγιές. Καθώς αυτές οι πυρκαγιές μαίνονται εκτός ελέγχου, οι συνέπειες γίνονται αισθητές όχι μόνο στον ντόπιο πληθυσμό, αλλά και στους ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι πυρκαγιές του Αμούρ έχουν απελευθερώσει περίπου 110 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με τη Greenpeace, κάθε πυρκαγιά θερμαίνει τον πλανήτη. Στην κλίμακα των πυρκαγιών του Αμούρ, πρόκειται για μία τεράστια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και μια σημαντική αποτυχία στις προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η αιθάλη από τις πυρκαγιές, δηλαδή η καπνιά, τα ακάθαρτα σωματίδια άνθρακα που προκύπτουν από την ατελή καύση των υδρογονανθράκων, έχει επίσης αρνητική επίδραση. Ο άνεμος μπορεί να μεταφέρει μαύρο άνθρακα στον πάγο και το χιόνι της Αρκτικής, μειώνοντας τις ανακλαστικές ιδιότητές τους, γεγονός που αυξάνει την ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας που απορροφάται από την επιφάνεια και επιταχύνει την τήξη του χιονιού και του πάγου.
Οι άνθρωποι ευθύνονται για το 90% των πυρκαγιών, πράγμα που όμως ταυτόχρονα σημαίνει ότι είναι εφικτή η αποτροπή τους, με τη λήψη κατάλληλων μέτρων.