Π. Σκουρλέτης: Πιο κοντά σε συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018 08:38
UPD:08:39
INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

«Πορευόμαστε θετικά και είμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία απ' ότι πριν ή τέσσερις μήνες» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

«Από συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ προκύπτει ότι έγιναν βήματα ουσιαστικά, όμως παραμένει το ζητούμενο, που είναι μια συνολική συμφωνία που δεν τεμαχίζεται. Η θέση της ελληνικής πλευράς είναι γνωστή και περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση που προϋποθέτει συνταγματική αλλαγή εκ μέρους της ΠΓΔΜ» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας χθες στην ΕΡΤ1.

Κατηγόρησε στη συνέχεια τη Ν.Δ. ότι έχει δυο και τρεις διαφορετικές γραμμές στο θέμα. «Είναι εθνικό θέμα, και χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις και πλεόνασμα υπευθυνότητας. Είναι ευχής έργον να υπάρξουν οι 180 (βουλευτές) αλλά δεν εξαρτάται μόνο από την κυβέρνηση» είπε ο κ. Σκουρλέτης και εκτίμησε ότι «τα εθνικά ζητήματα, δεν πρέπει να μπαίνουν εν είδει δημοψηφίσματος και διλλήματος στον κόσμο».

EURONEWS

Σε ό,τι αφορά την οικονομία τόνισε ότι «το καινούριο ποιοτικό στοιχείο είναι ότι ολοκληρώνουμε ένα πρόγραμμα χωρίς να μπαίνουμε στο επόμενο» και «αυτό είναι μια μεγάλη ποιοτική διαφορά». «Βαδίζουμε σε νέα κατάσταση, και έχουμε ενθαρρυντικά στοιχεία. Υπάρχει αύξηση των εξαγωγών μετά από πολλά χρόνια. Υπάρχουν σταθερά θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αποκλιμάκωση της ανεργίας θετικές εκτιμήσεις διεθνών οίκων το τραπεζικό σύστημα φαίνεται μετά από χρόνια ότι ξαναπατάει στα πόδια του» παρατήρησε.

Ερωτηθείς για τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος για μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου είπε πως «αν επιβεβαιωθεί αυτή η δυναμική της οικονομίας είμαστε οπλισμένοι με επιχειρήματα για να ξαναθέσουμε το θέμα του επανασχεδιασμού των δεσμεύσεων μας και μπορούμε να πετύχουμε ισχυρότατα αποτελέσματα»|.

Συμπλήρωσε, επίσης ότι «από τη στιγμή που οι στόχοι των πλεονασμάτων έχουν πιαστεί δεν υπάρχει λόγος να πάμε σε μια άλλη προσέγγιση, όπως αυτή του ΔΝΤ». «Θεωρώ θετικό να μην παραμείνει το ΔΝΤ γιατί από καλύτερες θέσεις θα κάνουμε τη συζήτηση για τις συντάξεις κι άλλα ζητήματα» εξήγησε.

Άσκησε παράλληλα κριτική στη Ν.Δ. και για το θέμα των προσλήψεων λέγοντας, ότι ενώ από το 2019 συμφωνήθηκε οι προσλήψεις να είναι μια πρόσληψη για κάθε μια αποχώρηση, ο κ. Μητσοτάκης υπερφαλαγγίζει τους θεσμούς και λέει ότι η σχέση αυτή πρέπει να παραμείνει μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις.

Για τη ΔΕΗ υποστήριξε ότι τα σημερινά προβλήματα της επιχείρησης, οφείλονται στην ανυπαρξία μιας ενεργειακής στρατηγικής των προηγουμένων ετών. «Παραλάβαμε ένα δυσθεώρητο χρέος από την κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν αυξήθηκαν τα τιμολόγια επί των ημερών μας έγιναν οι ρυθμίσεις των 36 δόσεων και υπήρξε για πρώτη φορά η αποκλιμάκωση των χρεών. Στον τομέα της ενέργειας έγιναν εγκλήματα όπως στην υπόθεση του ΔΕΣΦΑ. Ευτυχώς ακυρώθηκε ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης και σώθηκε η εγχώρια αγορά από μία επιβάρυνση 500 εκατ. ευρώ που θα επιβάρυνε επιχειρήσεις και νοικοκυριά» τόνισε.

Χαρακτήρισε «υπερώριμο» το θέμα της κατάτμησης των εκλογικών περιφερειών, ενώ εμφανίστηκε ανοικτός στο θέμα της ψήφου των αποδήμων. «Ας προχωρήσουμε σε αυτό και βλέπουμε και θέμα ψήφου Ελλήνων εξωτερικού» ανέφερε και πρόσθεσε: «Υπάρχει περιθώριο να δούμε τεχνικό και πολιτικό τρόπο, ώστε να είμαστε συμβατοί με το Σύνταγμα».

Σχετικά με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε το υπάρχον σύστημα ως «το πιο αντιδημοκρατικό στην Ευρώπη». Όπως είπε, δεν μπορεί οι τοπικές κοινωνίες είναι κακέκτυπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή