Διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση εγκαινιάζει σήμερα 9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, η Κομισιόν, με κύριο ερώτημα προς ποια κατεύθυνση θέλουν οι πολίτες να κινηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο μέλλον.
Τη διαβούλευση, η οποία αποτελεί τμήμα του ευρύτερου διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης που δρομολογήθηκε με τη Λευκή Βίβλο της Επιτροπής την 1η Μαρτίου 2017, προετοίμασε ομάδα 96 πολιτών από 27 κράτη μέλη, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να αποφασίσουν ποιες ερωτήσεις να θέσουν στους Ευρωπαίους συμπολίτες τους.
Η ομάδα αυτή των Ευρωπαίων πολιτών συγκεντρώθηκε στις Βρυξέλλες στις 5 και 6 Μαΐου και εργάστηκε από κοινού για την προετοιμασία μιας διαδικτυακής έρευνας με 12 ερωτήσεις.
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, οι πολίτες μπορούν ήδη να υποβάλουν τις απόψεις τους διαδικτυακά και η σημερινή διαβούλευση θα συμπληρώσει τη δυνατότητα αυτή.
Επιπλέον, η διαδικτυακή διαβούλευση θα διεξαχθεί παράλληλα με τους τρέχοντες διαλόγους με τους πολίτες που διοργανώνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη. Σχεδόν 700 τέτοιες διαδραστικές δημόσιες συζητήσεις, σε 160 πόλεις, έχουν διεξαχθεί από το 2012 και μετά, ενώ η Επιτροπή θα αυξήσει τη συχνότητά τους από σήμερα έως τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Μάιο του 2019, με στόχο τη διοργάνωση 500 ακόμη εκδηλώσεων.
Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τη σύνοδο κορυφής στο Σιμπίου, στις 9 Μαΐου 2019. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει στα κράτη μέλη ενδιάμεση έκθεση σχετικά με τη διαδικασία της Λευκής Βίβλου κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2018. Η τελική έκθεση θα παρουσιαστεί κατά την πρώτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ-27 στο Σιμπίου της Ρουμανίας, στις 9 Μαΐου 2019, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε σχετικά: «Με τις ευρωπαϊκές εκλογές να πλησιάζουν, είναι καιρός να αποφασίσουμε πώς θέλουμε να μοιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι μια Ευρώπη που έχει οικοδομηθεί από τους Ευρωπαίους. Η έρευνα που εγκαινιάζουμε σήμερα θέτει το εξής ερώτημα σε όλους τους Ευρωπαίους: Ποιο είναι το μέλλον που θέλουμε για εμάς τους ίδιους, για τα παιδιά μας και για την Ένωσή μας; Είναι πλέον στιγμή οι Ευρωπαίοι να εκφράσουν τις απόψεις τους, δυνατά και ξεκάθαρα, για τα θέματα που τους απασχολούν και για το πώς θέλουν να χειριστούν τα θέματα αυτά οι ηγέτες τους».