Γ.Γ. ΝΑΤΟ: Εάν επιλυθεί το ονοματολογικό θα καλέσουμε την ΠΓΔΜ να γίνει μέλος

Τετάρτη, 09 Μαΐου 2018 08:22
UPD:10:22
REUTERS/MICHAELA REHLE

Ο κ. Στόλτενμπεργκ τονίζει ότι «η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοικτή» σημειώνοντας ότι «θα εξετάσουμε το θέμα της Διεύρυνσης στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο, τόσο με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Γεωργία, αλλά και με την ΠΓΔΜ».

A- A A+

Τις προσπάθειες που καταβάλλουν «τόσο τα Σκόπια όσο και η Αθήνα » για την εξεύρευση λύσης στο ζήτημα του ονόματος χαιρετίζει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας πως αν το θέμα επιλυθεί η Συμμαχία θα καλέσει την ΠΓΔΜ να γίνει μέλος.

«Επισκέφτηκα τα Σκόπια πριν από μερικούς μήνες. Μίλησα επίσης με τον πρωθυπουργό Τσίπρα, μετά την επίσκεψή μου και χαιρετίζω την ισχυρή πολιτική στήριξη για την εξεύρεση λύσης σε αυτό το πολύ δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα» αναφέρει συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων προσθέτοντας: «Εάν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος, τότε το ΝΑΤΟ θα καλέσει την ΠΓΔΜ να γίνει μέλος».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ τονίζει ότι «η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοικτή» σημειώνοντας ότι «θα εξετάσουμε το θέμα της Διεύρυνσης στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο, τόσο με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Γεωργία, αλλά και με την ΠΓΔΜ».

Σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο γ.γ. της Συμμαχίας διατυπώνει την ανησυχία του για τα περιστατικά έντασης στο Αιγαίο. Χαιρετίζει, από την άλλη, την άμεση επαφή μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και τονίζει ότι «το ΝΑΤΟ αποτελεί φόρουμ που φέρνει κοντά την Ελλάδα και την Τουρκία».

«Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών πριν από μία εβδομάδα στις Βρυξέλλες, συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ενθαρρύνω αυτό το είδος άμεσου διαλόγου και πραγματικά ελπίζω ότι οι διαφορές μπορούν να αντιμετωπιστούν με πνεύμα διαλόγου και συνεργασίας για να λύσουμε τις διαφορές που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας» σημειώνει.

Ερωτηθείς για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτών επισημαίνει ότι «το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει μηχανισμούς για την επίλυση διαφορών μεταξύ των συμμάχων» και καλεί την Τουρκία και την Ελλάδα «να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα στις άμεσες επαφές μεταξύ τους».

Αναφέρεται επίσης στην «ισχυρή συμβολή» της Ελλάδας στη Συμμαχία, για παράδειγμα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Για το ρόλο του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζει ότι «συμβάλλει στην εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή