Η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στις ΗΠΑ, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος την Πέμπτη, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια κάποιων θέσεων εργασίας.
Όπως αναφέρει το Reuters, σε συνδιάσκεψη στον Λευκό Οίκο όπου συμμετείχαν εταιρείες όπως η Google, το Facebook και η Amazon, ο σύμβουλος τεχνολογικής πολιτικής Μάικλ Κράτσιος είπε πως η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ δεν επιθυμεί να υπαγορεύει «σε τι θα γίνεται έρευνα και ανάπτυξη».
«Στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο, θα επιτρέπουμε σε επιστήμονες και τεχνολόγους να αναπτύσσουν ελεύθερα τις επόμενες μεγάλες εφευρέσεις τους εδώ στις ΗΠΑ» είπε, σύμφωνα με αντίγραφο των δηλώσεών του που παρείχε ο Λευκός Οίκος.
Η τεχνητή νοημοσύνη και το deep machine learning θέτουν ηθικούς προβληματισμούς σχετικά με θέματα όπως τα προσωπικά δεδομένα, η κυβερνοασφάλεια, ο έλεγχός τους και το μέλλον της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με ειδικούς.
Ο Κράτσιος αναγνώρισε πως «σε ένα σημείο, ο εκτοπισμός θέσεων εργασίας είναι αναπόφευκτος. Αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή η αγορά θα λύσει το θέμα. Πρέπει να κάνουμε αυτό που έκαναν πάντα οι Αμερικανοί: Να προσαρμοστούμε».
Ο Λευκός Οίκος, που έχει συγκρουστεί με την επιστημονική κοινότητα στο παρελθόν σχετικά με ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει μια νέα επιτροπή, για την τεχνητή νοημοσύνη. Θα αποτελείται από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη έρευνας και ανάπτυξης ανά την αμερικανική κυβέρνηση, με σκοπό να διαπιστώνουν τις προτεραιότητες στην έρευνα και ανάπτυξη και να συντονίζουν καλύτερα τις ομοσπονδιακές επενδύσεις.
«Δεν μπορούμε να είμαστε παθητικοί. Η υλοποίηση των δυνατοτήτων της ΑΙ στο σύνολό τους για τον αμερικανικό λαό θα απαιτήσει τις συνδυασμένες προσπάθειες της βιομηχανίας, του ακαδημαϊκού κόσμου και της κυβέρνησης» είπε ο Κράτσιος.
«Στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα υπαγορεύουμε σε τι θα γίνεται έρευνα και ανάπτυξη. Αντ'αυτού θα παρέχουμε πόρους και την ελευθερία εξερεύνησης» πρόσθεσε.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Μπράιαν Κρζάνιχ, που ήταν στη συνδιάσκεψη, έγραψε σε blog post πως «χωρίς δική του στρατηγική στην ΑΙ, ο ηγέτης του κόσμου στην τεχνολογία κινδυνεύει να μείνει πίσω».
Στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν πάνω από 30 μεγάλες εταιρείες, περιλαμβανομένων στελεχών από τη Ford, τη Boeing, τη Mastercard και τη Microsoft, καθώς και από το Πεντάγωνο και τον Λευκό Οίκο.