Διαβεβαιώσεις για τις θέσεις εργασίας στις δομές Ψυχικής Υγείας παρείχε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και κάλεσε την ΠΟΕΔΗΝ να μην καλλιεργεί κλίμα ανασφάλειας και εργασιακής αβεβαιότητας στους εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι ζήτησαν διευκρινίσεις για τις αλλαγές που προωθούνται στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε μέτρα όπως η καθημερινή εφημερία των ψυχιατρικών νοσοκομείων με πληθυσμό αναφοράς και η ένταξη των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας και κοινοτικής ψυχικής υγείας από τα νοσοκομεία στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).
Σε ό,τι αφορά τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο συρρίκνωσης του δημόσιου συστήματος, των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων ανήκει στο παρελθόν. «Αν είστε αντίθετοι με το σχέδιο της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της ανάπτυξης νέων κοινοτικών δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης απλώς υπερασπίζεστε το άσυλο» ανέφερε, ενώ για τη διοικητική υπαγωγή των δομών ψυχικής υγείας στις ΥΠΕ τόνισε ότι αυτό το θέμα δεν έχει σχέση ούτε με τη χρηματοδότηση, ούτε με τις θέσεις εργασίας, ούτε με τη φροντίδα του ασθενή.
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ έδωσαν επίσης έμφαση στην ανάγκη να ανανεωθούν και για το 2019 οι ετήσιες συμβάσεις των 4.000 εργαζομένων που προσλήφθηκαν μέσω ΟΑΕΔ.
Σχετικά με τους 4.000 συμβασιούχους του ΟΑΕΔ, ο κ. Ξανθός απάντησε ότι «παρότι η ΠΟΕΔΗΝ χλεύαζε αυτή την παρέμβαση, χαίρομαι που τώρα αναγνωρίζεται ότι αυτοί οι άνθρωποι καλύπτουν σημαντικές ανάγκες. Φυσικά κι εμείς αναγνωρίζουμε την προσφορά τους και γι' αυτό και ανανεώσαμε τις συμβάσεις τους για άλλον έναν χρόνο. Για το μέλλον, όμως, δεν έχουμε ακόμα βρει εφικτή λύση».
Στη συζήτηση των μελών της ΠΟΕΔΗΝ με τον υπουργό Υγείας τέθηκαν τα ζητήματα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης του συστήματος. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της ένταξης των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά και άλλα επιμέρους θέματα, όπως οι αλλαγές προϊσταμένων, οι εφημερίες, τα εργολαβικά συνεργεία, και τα διοικητικά προβλήματα σε συγκεκριμένα νοσοκομεία.
Όπως είπε ο Υπουργός, προκειμένου να καλυφθούν με πιο γρήγορο και ευέλικτο τρόπο τα κενά σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, το σύστημα προσλήψεων θα οργανωθεί όπως αυτό των γιατρών (ηλεκτρονική λίστα ανά ειδικότητα σε κάθε ΥΠΕ) έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια και να εξοικονομείται χρόνο.
Σε ό,τι αφορά το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο κατάργησής του για το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, που σήμερα το παίρνει και είπε ότι αντιθέτως το υπουργείο Υγείας θα προτείνει να επεκταθεί και σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων που έχουν άδικα εξαιρεθεί (π.χ. φυσικοθεραπευτές).