Στο ΚΥΣΕΑ σήμερα οι δύο γαλλικές φρεγάτες

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Άμυνας-Χαμηλούς τόνους ζήτησε από τον Π. Καμμένο ο πρωθυπουργός
Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 08:56
UPD:09:00
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]  

 

Συναγερμό στην κυβέρνηση προκάλεσε η γαλλική διάψευση της είδησης ότι η Ελλάδα θα παραλάβει εντός τετραμήνου δύο φρεγάτες, όπως έχει δημοσίως δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης. Έγκυρες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ενώ ο κ. Τσίπρας συνομίλησε χθες με τον κ. Καμμένο, ζητώντας του να διατηρήσει χαμηλούς τόνους στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σήμερα στις 09:30.

Οι Γάλλοι φέρονται να κάνουν πίσω -τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν είναι βήμα τακτικής ή όχι- από μία συμφωνία σε προχωρημένο στάδιο, λόγω της κακής επικοινωνιακής διαχείρισης του θέματος από την Αθήνα. Το γεγονός ότι ο Φ. Κουβέλης δήλωσε δημοσίως (Σκάι 20/4) ότι η Ελλάδα θα πάρει με leasing δύο φρεγάτες από τη Γαλλία, ότι «είναι δυνατόν να έρθουν μέσα στο καλοκαίρι», αλλά και ότι «το επόμενο διάστημα θα αγοραστούν και άλλες δύο φρεγάτες» ενόχλησε το Παρίσι.

Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσει ότι το ΚΥΣΕΑ ούτε καν συζήτησε το ζήτημα των φρεγατών, αλλά μετά τη δήλωση της Γαλλίδας υπουργού Φλοράνς Παρλί ότι «η Γαλλία δεν θα παραχωρήσει στην Ελλάδα δύο φρεγάτες το επόμενο καλοκαίρι» τα ερωτηματικά γίνονται πολύ πιεστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος «άδειασε» τον κ. Κουβέλη λέγοντας ότι «υπάρχουν μια σειρά από διερευνήσεις για διάφορα πρότζεκτ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα δεν συζητήθηκε χθες στο ΚΥΣΕΑ», ενώ ταυτόχρονα κυβερνητικές πηγές διέρρεαν πως αν υπάρχει λόγος για επίσημες ανακοινώσεις, αυτές θα γίνουν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Από την πλευρά του ωστόσο, ο κ. Κουβέλης φέρεται να επιμένει ότι η συμφωνία θα προχωρήσει όπως ο ίδιος έχει πει. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Γάλλο πρέσβη για το θέμα, προγραμματίζει και άλλες τις επόμενες ημέρες και οι συζητήσεις είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Άλλες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Εμανουέλ Μακρόν έχουν συζητήσει τηλεφωνικά το θέμα των φρεγατών, αλλά για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο η κυβέρνηση αντελήφθη λανθασμένα ότι η Γαλλία ήταν έτοιμη για άμεση συμφωνία.

Ο «πόλεμος» Καμμένου - Κουβέλη

Το βλέμμα του Μαξίμου είναι στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί στις 09:30, παρουσία της ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπάρχει η εκτίμηση στους συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι ο κ. Καμμένος θα επιχειρήσει να «βγει από πάνω» καθώς μετά τον ανασχηματισμό είναι σε όλους εμφανές ότι το σήμα του κ. Τσίπρα στον κ. Κουβέλη είναι να πάρει πάνω του το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας του υπουργείου, αφήνοντας λίγο χώρο στον υπουργό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εξοπλιστικά έχουν παραμείνει ως αρμοδιότητα στον νέο αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, όπως ήταν και στις αρμοδιότητες του προκατόχου του Δημήτρη Βίτσα, παρά τους δημόσιους ισχυρισμούς του κ. Καμμένου ότι αρμοδιότητα του κ. Κουβέλη είναι «τα συσσίτια και τα στρατόπεδα». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τις ημέρες του ανασχηματισμού ο κ. Καμμένος είχε ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να μεταφερθούν τα εξοπλιστικά στις δικές του αρμοδιότητες, αλλά δεν εισακούστηκε.

Το Μαξίμου προβληματίζει το ενδεχόμενο παρά την εντολή του πρωθυπουργού για χαμηλούς τόνους ώστε να κλείσει το ζήτημα, ο κ. Καμμένος σήμερα να αφήσει αιχμές που θα προκαλέσουν συνέχεια στο θέμα, την ίδια στιγμή που ούτε η συμφωνία του κ. Τσίπρα με τον κ. Τραμπ για αναβάθμιση των 85 F16 (η κυβέρνηση πρέπει να δώσει απάντηση σε πέντε ημέρες) προχωρά, καθώς οι Αμερικανοί απαιτούν μεγάλη προκαταβολή.

Κρίσιμος μήνας για το Σκοπιανό

Οι  χθεσινές δηλώσεις του επιτρόπου για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής  της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν περί συμφωνίας στο ονοματολογικό των Σκοπίων μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει ένας νέος γύρος επαφών ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, δεν επιβεβαιώνονται από την Αθήνα, ενώ και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων  Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως κάτι τέτοιο «δεν είναι δυνατόν».

Σε ό,τι αφορά την αναφορά Χαν για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε., η ελληνική πλευρά διαμηνύει πως το «κλειδί» αποτελεί η υλοποίηση των συνταγματικών αλλαγών στη γειτονική χώρα.

Οι υπουργοί Ελλάδας και Σκοπίων θα συναντηθούν δύο φορές μέσα στον Μάιο, εκτός επίσημων διαπραγματεύσεων.  Στη Θεσσαλονίκη στις  4 και 5 Μαΐου όπου θα πραγματοποιηθεί η διασυνοριακή τετραμερής συνάντηση συνεργασίας Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ και στο Σούνιο 11 και 12 Μαΐου στην ίδια συνάντηση με ατζέντα το μέλλον της Ευρώπης. Στην ατζέντα υπάρχει και προγραμματισμένη συνάντηση ανάμεσα στους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, στο πλαίσιο της συνάντησης Ε.Ε.- Δυτικών Βαλκανίων στις 17 Μαίου. 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή