Το περασμένο έτος, οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια ήταν υψηλότερες από ό,τι σε όλες τις πηγές ορυκτών καυσίμων μαζί.
Οι ιδιωτικές και κυβερνητικές επενδύσεις χρηματοδότησαν ένα ιστορικό ρεκόρ 157 γιγαβάτ ανανεώσιμης ενέργειας, σύμφωνα με νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. Το 2017, εγκαταστάθηκαν 98 γιγαβάτ νέας ηλιακής ισχύος, σχεδόν το 50% των οποίων στην Κίνα. Συγκριτικά, η νέα χωρητικότητα από ορυκτά καύσιμα ήταν 70 γιγαβάτ το 2017.
«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, από τα ορυκτά καύσιμα στην ανανεώσιμη ενέργεια», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, Έρικ Σόλχαϊμ. «Οι αγορές βρίσκονται στη θέση τους, και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να ανταγωνιστούν και να ξεπεράσουν τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».
Αν και η πλήρης μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια φαντάζει σίγουρη στο μέλλον, τα ορυκτά καύσιμα παραμένουν η κυρίαρχη πηγή ενέργειας στον πλανήτη. Μόνο το 12,1% του παγκόσμιου ηλεκτρισμού προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σημειώνοντας άνοδο από 5,2% το 2007. Αυτή η έκρηξη στην ανανεώσιμη ενέργεια ενισχύθηκε από έντονες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια. Το 2017, οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 2%. Η Κίνα συγκεκριμένα επένδυσε 122,6 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 45% των παγκόσμιων επενδύσεων, πολύ υψηλότερα από τις υπόλοιπες χώρες.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έκθεσης του ΟΗΕ, Άνγκους Μακρόουν, τα πολύ χαμηλότερα κόστη είναι η κινητήρια δύναμη για τις επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια παγκοσμίως, όπως δήλωσε στο Reuters. Ενδεικτικά, το κόστος της παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά μεγάλης κλίμακας μειώθηκε κατά 15% πέρυσι σε 86 δολάρια ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο.