Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται δεκαπέντε άτομα (ορθοπεδικοί χειρουργοί, διευθυντές κλινικών και διοικούντες του νοσοκομείου ΚΑΤ) για την ανεξέλεγκτη χρήση υπερκοστολογημενων οστικών μοσχευματων την περιόδο 2009-2011.
Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, οι κατηγορούμενοι θα λογοδοτήσουν για το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, με ζημία μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την περιοδο εκείνη, γιατροί, μελη της διοίκησης και επικεφαλής κλινικών του ΚΑΤ, φέρονται να προμηθευαν οστικά μοσχεύματα από ιδιωτικές εταιρείες της επιλογής τους, τα οποία, σύμφωνα με το κατηγορητηριο, χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και για ασθενείς που δεν είχαν ανάγκη τέτοιας χειρουργικής επέμβασης.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, σε πολλές περιπτώσεις, η αξία των οστικών μοσχευμάτων δεν αποζημιώθηκε από τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών, καθώς η τοποθέτησή τους δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί.
Αξιζει να σημειωθεί, οτι η μέση δαπάνη τοποθέτησης μοσχεύματος ανά ασθενή τη διετία 2009-2010 υπολογίστηκε στις 6.676 ευρώ.
Η δικαστική έρευνα άρχισε με αφορμή πόρισμα των ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας, στο οποίο σναφεροταν ότι για την παραγγελία και προμήθεια των μοσχευμάτων «δεν τηρούνταν καμιά διαδικασία προέγκρισης της δαπάνης πριν από την επέμβαση, γεγονός που τελικά επέτρεπε στα ιατρικά στελέχη του νοσοκομείου να επιβάλλουν στην πράξη προκαθορισμένες επιλογές και να προσανατολίζουν την ανάθεση προμήθειας με απ' ευθείας ανάθεση στις προτεινόμενες εταιρείες. Αντίθετα, πριν από την επέμβαση θα έπρεπε να υποβαλλόταν αίτημα χορήγησης υλικού, να συντασσόταν η ιατρική γνωμάτευση και να εγκριθεί αρμοδίως έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του Οικονομικου τμήματος».
naftemporiki.gr