Την ανάπτυξη μολύνσεων σε χώρους που ζουν οι ηλικιωμένοι ανέλυσαν εκτενώς επιστήμονες στη Β. Ιρλανδία προκειμένου να διαπιστώσουν το κατά πόσο αυτό μπορεί να αποτελεί κίνδυνο δημόσιας υγείας.
Όπως έχει γίνει γνωστό τα τελευταία χρόνια πολλά βακτήρια είναι ανθεκτικά λόγω της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών από τον άνθρωπο. Για παράδειγμα, το πιο γνωστό από όλα ο σταφυλόκκοκος έχει γίνει πλέον εξαιρετικά ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη(MRSA, Methicillin Resistant Staphylococcus Aureus).
Με έναυσμα αυτό οι επιστήμονες διεξήγαγαν μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα σε 45 Ιδιωτικά Γηροκομεία της Ιρλανδίας λαμβάνοντας δείγματα εξετάσεων από περίπου 1.100 ηλικιωμένους που ζούσαν σε αυτά, καθώς και από 550 άτομα που εργάζονταν σε αυτά τα γηροκομεία.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 24% των ηλικιωμένων και το 7% των εργαζομένων στα γηροκομεία αυτά, είχαν τον πολυανθεκτικό σταφυλόκοκκο MRSA χωρίς ωστόσο, να παρουσιάζουν σημεία μόλυνσης ή σχετικής ασθένειας .
Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, τα τελευταία χρόνια είχαν παρατηρήσει, ότι αυξάνονταν οι περιπτώσεις ηλικιωμένων που έκαναν εισαγωγή σε νοσοκομεία λόγω της μόλυνσης από τον σταφυλόκοκκο MRSA. Αυτό ήταν ο βασικός λόγος που αποφάσισαν να κάνουν την έρευνα γιατί, όπως σημείωσαν ενώ, δεν υπάρχουν σημεία μόλυνσης οι ηλικιωμένοι, είναι εποικισμένοι από το πολυανθεκτικό βακτηρίδιο και έτσι μπορούν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους να αποτελούν πηγή για τη μεταφορά του μικροβίου σε άλλους ασθενείς.
Μπορεί, όπως είπαν, τα νοσοκομεία να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν άμεσα τον κίνδυνο της μόλυνσης από σταφυλλόκκοκο γιατί παίρνουν δείγματα δέρματος και υγρών από τη μύτη από τους νεοεισαχθέντες ασθενείς , όμως στα γηροκομεία δεν υπάρχει τρόπος ελέγχου και πρόληψης των μολύνσεων αυτών.
Η έρευνα αυτή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους τους επιστήμονες, καθώς υπενθυμίζει και αποδεικνύει ακόμη μια φορά ότι το πρόβλημα των ανθεκτικών βακτηριδίων στα αντιβιοτικά είναι σοβαρό και διαρκώς αυξανόμενο.
Όπως λένε, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απαραίτητη η ενημέρωση του κοινού και η εκπαίδευση του προσωπικού στα γηροκομεία.
Πρόληψη και αντιμετώπιση του ανθεκτικού σταφυλόκοκκου
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ανθεκτικός σταφυλόκοκκος μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με επαφή κυρίως των χεριών και όχι μέσω του αέρα, με επαφή με αντικείμενα όπως πετσέτες, σεντόνια, επιδέσμους πληγών, ρούχα, επιφάνειες εργασίας, αντικείμενα και υλικά αθλητών που έχουν μολυνθεί από το μικρόβιο.
Το συστηματικό και καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι είναι ένα από τα καλύτερα μέτρα πρόληψης.
Επίσης, γιατροί και νοσηλευτές καθώς και εργαζόμενοι γηροκομείων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο να πλένουν τα χέρια τους όταν περνούν από τον ένα ασθενή στον άλλο
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε πληγές, κατακλύσεις, κοψίματα, γδαρσίματα ή άλλες αλλοιώσεις του δέρματος που ευνοούν τις μολύνσεις. Πρέπει να διατηρούνται καθαρά και όταν χρειάζεται να είναι καλυμμένα με τον κατάλληλο επίδεσμο μέχρι να ιαθούν πλήρως.
Επιπλέον, η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών είναι η αιτία που τα βακτήρια αντιστέκονται στα αντιβιοτικά και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση αντιβιοτικών.