Κάλεσμα στις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου για συμπόρευση, απηύθυνε η Φώφη Γεννηματά στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας ότι προέχει η ενότητα όλων των δυνάμεων. «Ιδιαίτερα προς όσους μέσα στον ευρύτερο χώρο μας ακόμη διστάζουν, ή διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους. Σας θέλουμε μαζί μας, όλους στην πρώτη γραμμή της προσπάθειάς μας», είπε στέλνοντας σαφές μήνυμα τόσο εντός του ΠΑΣΟΚ όσο και προς τις υπόλοιπές δυνάμεις.
«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι βασικός πυλώνας και επιταχυντής της προσπάθειάς μας. Όπως όμως και ότι η ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου δεν μπορεί να γίνει με τη λογική του ΠΑΣΟΚ plus. Όσοι αγνοούν ή κάνουν πως αγνοούν αυτά τα δυο βασικά πολιτικά ζητήματα, δεν βοηθούν την προσπάθειά μας, ρίχνουν νερό στον μύλο του μίζερου και τοξικού διπολισμού των ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Προχωρούμε μαζί με όλους όσοι αισθάνονται ότι ανήκουν στο χώρο μας, παλαιότερους και νεότερους, χωρίς κομματικές επετηρίδες, χωρίς διαχωρισμούς του παρελθόντος, χωρίς σκοπιμότητες και εγωισμούς. Με κριτήριο την θέληση και την ικανότητα προσφοράς του κάθε στελέχους. Με την ενότητα αυτών που είναι παρόντες. Βρεθήκαμε μαζί για να μείνουμε και να πάμε μακριά και ψηλά. Να καταστήσουμε και πάλι τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στον τόπο. Να είστε βέβαιοι πως με την δύναμη και την θέληση του ελληνικού λαού, θα τα καταφέρουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. Γεννηματά έκανε αναφορά στην απώλεια του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας Γιώργου Μπαλταδώρου, αναφέροντας ότι «η χώρα βρίσκεται σε εθνικό πένθος μετά την απώλεια, πάνω στο καθήκον. Η πατρίδα τον τιμά. Εκτός από τη θλίψη και την οδύνη μας θέλουμε να εκφράσουμε και τον σεβασμό μας προς τα στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας και συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων για το έργο τους».
Παράλληλα, επέρριψε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την ευθύνη για την έλλειψη επεξεργασμένης ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής στα εθνικά θέματα, κυρίως απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και την παρατεινόμενη παραμονή στις τουρκικές φυλακές των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. «Η ελληνική κυβέρνηση όμως δεν έχει ούτε στρατηγική αλλά πολύ περισσότερο ούτε καν την αναγκαία σοβαρότητα και ενιαία φωνή στην αντιμετώπιση της επικίνδυνης αυτής κατάστασης. Έτσι τα πράγματα χειροτερεύουν. Οι Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν φυλακισμένοι στις τουρκικές φυλακές. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση αυτή καθώς, μεταξύ άλλων, ανέχεται, καλύπτει τις άστοχες και επικίνδυνες ενέργειες του υπουργού Εθνικής Άμυνας».
Δριμεία επίθεση και στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, εξαπέλυσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής υπογραμμίζοντας ότι «στις ερχόμενες εκλογές προέχει η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της καταστροφικής πολιτικής του. Πολιτικής με απουσία εθνικής στρατηγικής, χωρίς στόχους. Μια πολιτική που αδυνατίζει καθημερινά τη θέση της χώρας, ανοίγει χωρίς σχεδιασμό, κρίσιμα εθνικά θέματα, εμφανίζει μια πρωτοφανή διγλωσσία στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και πολλαπλασιάζει τους κινδύνους μιας εθνικής ήττας.
Επιπλέον, η κ. Γεννηματά παρουσίασε στην Κεντρική Επιτροπή την πρόταση του πολιτικού Συμβουλίου για την επιλογή του Μανώλη Χριστοδουλάκη ως του πρώτου γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής και τη σύνθεση της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματός από 35 μέλη. Πρόταση η οποία και εγκρίθηκε.
Τέλος, εισηγήθηκε έναν «οδικό χάρτη», για την ολοκλήρωση και συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής που αφορούν:
- Στο αμέσως επόμενο διάστημα το Πολιτικό Συμβούλιο, θα συγκροτήσει όλους τους Τομείς Πολιτικής.
- Ως το τέλος Ιουνίου, θα συγκροτηθούν με ευθύνη του Γραμματέα της Κ.Ε., της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Τομέα Οργανωτικής Πολιτικής οι Νομαρχιακές Επιτροπές και οι Δημοτικές μας Οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία καθυστέρηση. Της συγκρότησης θα προηγούνται ανοιχτές ολομέλειες σε Νομαρχιακό και Δημοτικό επίπεδο σε όλη την Ελλάδα.
- Ανάλογη μέριμνα θα ληφθεί και για τις Οργανώσεις Εξωτερικού, λαμβάνοντας υπόψη των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν.
Την ίδια ώρα σε συνέντευξή του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, διαπίστωσε «επικράτηση μιας παλαιοκομματικής λογικής διακανονισμών "κορυφής" στο Κίνημα Αλλαγής», επισημαίνοντας ότι «οι συνεχείς οργανωτικές "διευθετήσεις" επηρεάζουν τον πολιτικό λόγο, την αξιοπιστία, την στρατηγική ευκρίνεια και την δυναμική του σχήματος».
«Φτάσαμε σε ένα Συνέδριο χωρίς εκλεγμένους συνέδρους, σε μια Κεντρική Επιτροπή και σε μια Εκτελεστική Γραμματεία με μέλη διορισμένα από τα πρόσωπα που κλήθηκαν να συγκροτήσουν το Πολιτικό Συμβούλιο πριν το Συνέδριο αλλά παραμένουν και μετά ως μόνιμη κατάσταση. Αυτά δεν συνέβαιναν ούτε στην Ένωση Κέντρου στις αρχές της δεκαετίας του 1960, χωρίς φυσικά να κάνω σύγκριση με τις προσωπικότητες εκείνης της εποχής» παρατηρεί συγκεκριμένα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει, ο ίδιος δεν έχει τίποτα να συνεισφέρει ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ συνεισφέρει ό,τι μπορεί ως μέλος της μίας εκ των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων του σχήματος.