Γρίφο αποτελεί ακόμη για τις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας το ποιος θα είναι ο συνδυασμός κομμάτων ο οποίος θα εξασφαλίσει - εάν τα καταφέρει - πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς κάθε «παίκτης» φιλοδοξεί να αποκλείσει έναν άλλο από τη συνεργασία.
Το ισχυρότερο - ως αυτόνομο κόμμα - σε έδρες στο κοινοβούλιο Κίνημα Πέντε Αστέρια (M5S) δέχεται μια κυβερνητική σύμπραξη με την εθνικιστική δεξιά Λέγκα (L) του Ματέο Σαλβίνι, καθώς και με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), εάν όμως το τελευταίο αλλάξει «ρότα» σε σχέση με την περίοδο της ηγεσίας του Ματέο Ρέντσι. Ως όρο, ωστόσο, θέτει τον αποκλεισμό από το κυβερνητικό σχήμα της κεντροδεξιάς Forza Italia (FI) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Η Λέγκα, τρίτο μεγαλύτερο κόμμα σε έδρες, αλλά το μεγαλύτερο κόμμα της Κεντροδεξιάς Συμμαχίας, που ως συνασπισμός - εάν διατηρήσει την ενότητά της - είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο κοινοβούλιο, δέχεται συνεργασία με το M5S, χωρίς ωστόσο να δέχεται το βέτο των Πέντε Αστέρων για τη Forza Italia, δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη του κεντροδεξιού συνασπισμού. Επιθυμεί επίσης η Κεντροδεξιά Συμμαχία να λογίζεται ως ενιαία δύναμη στις διαπραγματεύσεις, οπότε ο αρχηγός της, Ματέο Σαλβίνι, να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.
Η δε Forza Italia προκρίνει ως σενάριο κυβέρνηση του συνόλου της Κεντροδεξιάς Συμμαχίας με το Δημοκρατικό Κόμμα, αφήνοντας έξω τα «Πέντε Αστέρια» και τον ηγέτη τους, Λουίτζι Ντι Μάιο ή εν πάση περιπτώσει, την μη απόδοση στο M5S της πρωθυπουργίας.
Το Δημοκρατικό Κόμμα, από την δική του πλευρά, δεν δέχεται κυβερνητική συνεργασία με την εθνικιστική δεξιά Λέγκα, σύμμαχο στην Ευρώπη της Ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν.
Τα «Πέντε Αστέρια» προκρίνουν μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Ντι Μάιο, ως ηγέτη του πρώτου σε ψήφους κόμματος, στην οποία όμως η Λέγκα, ως το μεγαλύτερο κόμμα του μεγαλύτερου πολιτικού συνασπισμού, θα ελέγχει τα ισχυρότερα υπουργεία.
Αδιέξοδο και νέες εκλογές;
Πολλοί αναλυτές ωστόσο, βλέπουν αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες άρχισαν την Τετάρτη υπό τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.
Εκτιμούν δε ότι είναι προς το συμφέρον των «αντισυστημικών» νικητών των εκλογών, Πέντε Αστεριών και Λέγκας, να οδηγήσουν τη χώρα σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, πιθανότητα τον Ιούνιο, στην οποία το εκλογικό σώμα, υπό τον φόβο νέου πολιτικού αδιεξόδου, θα τους ενισχύσει ακόμη περισσότερο, «λύνοντάς» τους τα χέρια.
Μέσω συμφωνίας της Κεντροδεξιάς Συμμαχίας και του Κινήματος Πέντε Αστέρια, πρόεδρος της Γερουσίας, άνω σώματος του κοινοβουλίου, εξελέγη πρόσφατα η Μαρία Ελιζαμπέτα Αλμπέρτι Καζελάτι, γερουσιαστής της Forza Italia του Σ. Μπερλουσκόνι, ενώ πρόεδρος της Βουλής, κάτω σώματος, ο Ρομπέρτο Φίκο, βουλευτής των Πέντε Αστέρων.
naftemporiki.gr