Της Ανθής Αγγελοπούλου
Η κατάρτιση κατευθυντήριων οδηγιών για την άμεση αντιμετώπιση θανατηφόρων καρδιολογικών περιστατικών μέσα στους αθλητικούς χώρους, ήταν από τα σημαντικά σημεία στα οποία στάθηκαν οι επιστήμονες στο 5ο συνέδριο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος που έγινε στο Βόλο, τις προηγούμενες ημέρες.
Όπως ανέφεραν οι καρδιολόγοι, εκτός από την κατάρτιση κατευθυντήριων οδηγιών που κρίνονται πλέον απαραίτητες, σημαντικά είναι και η αναδιοργάνωση, η επάνδρωση και εφοδιασμός των ιατρείων που βρίσκονται μέσα στους αθλητικούς χώρους (γήπεδα, κολυμβητήρια κ.λπ.) με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Όπως είπαν, αυτά είναι ίσως οι κυριότεροι πυλώνες που θα βοηθήσουν στη μείωση των τραγικών περιστατικών αιφνίδιου θανάτου αθλητών στα γήπεδα, τα οποία δυστυχώς την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα ανέρχονται σε 388.
Οι ειδικοί αναφέρθηκαν επίσης στο κομμάτι του προαθλητικού καρδιολογικού ελέγχου, ο οποίος είναι απαραίτητος για την πρόληψη πολλών περιστατικών που συνδέονται με τον αιφνίδιο θάνατο.
Όπως είπαν, η λήψη ενός πολύ καλού ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, όπου θα καταγράφονται τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της άσκησης, κάποιος αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στην οικογένεια σε ηλικίες κάτω των 40 ετών κλπ., το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το υπερηχογράφημα καρδιάς που είναι αναγκαίες εξετάσεις και, αναλόγως των ευρημάτων μια δοκιμασία κοπώσεως, holter ρυθμού 24ώρου είναι τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να σταθούμε προκειμένου να έχουμε μια σωστή εικόνα για κάθε αθλητή και αθλούμενο.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν στοιχεία για την αυξημένη επίπτωση της στεφανιαίας νόσου στη σύγχρονη κοινωνία και επισημάνθηκε η ανάγκη για έγκαιρη και όσο το δυνατόν ασφαλέστερη διάγνωση αυτής.
Όπως ανέφεραν οι ομιλητές, η σύγχρονη καρδιολογία διαθέτει πια αρκετές τεχνικές, όπως η δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία, αλλά και γνώσεις για την έγκυρη διάγνωσή της.
Όσον αφορά στην κολπική μαρμαρυγή, η οποία αποτελεί την πιο συχνή αρρυθμία και η κύρια επίπτωσή της είναι η αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, παρουσιάστηκαν στοιχεία για τα νέα αντιπηκτικά φάρμακα δαμπιγκατράνη, ριβαροξαμπάνη και απιξαμπάνη, που είναι ιδανικά για ασθενείς στους οποίους έχει αποδειχθεί δύσκολη, ή ακατόρθωτη, η καλή ρύθμιση του INR με την κλασική αγωγή με βαρφαρίνη, για ασθενείς που δεν έχουν πρόσβαση σε εργαστήριο, όπως οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, και για ασθενείς που με την κλασική αγωγή είχαν αιμορραγία.
Επισημάνθηκε δε ότι η λήψη κλινικών αποφάσεων για το είδος της αντιπηκτικής αγωγής καθοδηγείται από τα προσδοκώμενα οφέλη, τους κινδύνους, το κόστος και τις προτιμήσεις του ασθενούς.
Μεγάλα τα οφέλη του γονιδιακού ελέγχου
Για την αξία του γονιδιακού ελέγχου που κατέστη εφικτός τα τελευταία έτη μετά τη χαρτογράφηση του γονιδιακού υποστρώματος κληρονομούμενων καρδιαγγειακών νοσημάτων σημειώθηκε ότι τα οφέλη είναι εξαιρετικά σημαντικά τόσο για τον ασθενή όσο και για την οικογένειά του, αφού η γνώση του δίνει τη δυνατότητα αυξημένης διαγνωστικής ακρίβειας και ορθότερης διαχείρισης της νόσου.
Οι ειδικοί επισήμαναν επίσης ότι αναμένεται αύξηση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, ως αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού, της καλύτερης αντιμετώπισης των νοσημάτων-αιτιών αλλά κυρίως λόγω της βελτίωσης της επιβίωσης της ίδιας της καρδιακής ανεπάρκειας. Υπολογίζεται ότι από το σύνδρομο πάσχουν ήδη 100 χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα και 26 εκατομμύρια παγκοσμίως, και για την αντιμετώπισή του δαπανώνται εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σ’ όλον τον κόσμο. Τονίστηκε ότι λόγω της αύξησης του επιπολασμού της καρδιακής ανεπάρκειας αλλά και λόγω της εισαγωγής νέων φαρμακευτικών θεραπειών καθώς και συσκευών, υπάρχει η πρόβλεψη ότι σε 10 χρόνια η δαπάνη των συστημάτων υγείας για την καρδιακή ανεπάρκεια σχεδόν θα διπλασιαστεί. Οπότε είναι καταφανής η ανάγκη για μείωση της νοσηρότητας του συνδρόμου, δηλαδή για πρόληψη των επανανοσηλειών.