Όχι μόνο η απόλυση αλλά και η προαγωγή δημιουργεί προβλήματα υγείας στον εργαζόμενο

Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 18:22
UPD:18:23
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο φόβος της απόλυσης ή ακόμα και η πίεση που δέχεται ένας χαμηλόβαθμος εργαζόμενος μπορεί να του δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά.

Πρόσφατα με έρευνα που έγινε από επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Warwick  στο Λονδίνο, διαπιστώθηκε ότι τα ίδια ακριβώς προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι όταν παίρνουν προαγωγή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, επικρατεί ευρέως η άποψη ότι άνθρωποι που βρίσκονται στα υψηλότερα σκαλιά της «εξουσίας» στην εργασία τους είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση η υγεία τους. Δηλαδή, όλοι πιστεύουν ότι η βελτίωση της επαγγελματικής θέσης μέσω μια προαγωγής επιδρά θετικά στην υγεία του εργαζομένου, γιατί του δίνει την αίσθηση ότι έχει πιο πολύ τον έλεγχο της ζωής του ενώ, του τονώνει και την αυτοεκτίμηση.  Με τη πρωτότυπη αυτή εργασία τους οι ερευνητές, θέλησαν να ελέγξουν αν όντως ισχύει τελικά αυτή η άποψη, ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι που παίρνουν προαγωγή έχουν καλύτερη υγεία.

Για το λόγο αυτό χρησιμοποίησαν στατιστικά στοιχεία 5 ετών, που συλλέγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο στα πλαίσια της έρευνας «British Household Panel Survey»  και τα αξιολόγησαν. Συγκεκριμένα, ανέλυσαν τα δεδομένα από 1000 προαγωγές εργαζομένων και διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν, ότι βελτιώθηκε  η υγεία τους έπειτα από την προαγωγή τους.

Όπως είπαν οι ερευνητές, το γεγονός ότι ένας εργαζόμενος παίρνει προαγωγή σημαίνει γι αυτόν αυξημένο στρες καθώς μεγαλώνουν οι απαιτήσεις της δουλειάς του και μειώνεται ο χρόνος της προσωπικής του ζωής. Οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις μεγαλώνουν το άγχος και το στρες που μπορεί να νιώθει και αν δεν το έχει τότε το εμφανίζει. Αυτό μπορεί να έχει άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία του. 

Η προαγωγή λοιπόν, όχι μόνο δεν είναι και τόσο σπουδαία όσο πιστεύουν οι άνθρωποι αλλά, συχνά επιδεινώνει και την ψυχική υγεία όσων την «παίρνουν» και κατ’ επέκταση τη σωματική.

Τόνισαν μάλιστα, ότι παρατηρήθηκε μείωση κατά 20% των επισκέψεων σε γιατρούς από άτομα που προβιβάσθηκαν. Αυτό όμως, δεν το εξέλαβαν οι επιστήμονες ως σημείο καθησυχασμού αλλά ανησυχίας καθώς όπως είπαν, σημαίνει λιγότερος χρόνος για τον εαυτό τους και για να ελέγξουν την υγεία τους.

Οι ειδικοί πρότειναν να υπάρχουν προγράμματα που θα εκπαιδεύουν τον εργαζόμενο και θα τον στηρίζουν, ώστε να είναι αποδοτικός σε κάθε θέση που βρίσκεται. Αυτό όπως είπαν είναι κάτι που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τόσο οι εργοδότες, όσο και τα ιδρύματα εκπαίδευσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή