Συνεχίζονται οι «Καταθέσεις Πολιτισμού» στην Τράπεζα της Ελλάδος με τη συζήτηση μεταξύ του Ακαδημαϊκού Άγγελου Δεληβορριά και της δημοσιογράφου Μαργαρίτας Πουρνάρα, με θέμα «Η αποτίμηση της προσφοράς της Γενιάς του ’30 σήμερα».
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Κεντρικού Καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (2ος όροφος), στην Αθήνα.
Οι «Καταθέσεις Πολιτισμού» συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 90 ετών από την έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας, το 1928, και γι’ αυτόν τον λόγο η θεματική τους είναι σχετική με την περίοδο του Μεσοπολέμου. Η Γενιά του ’30, που θα είναι το αντικείμενο της συζήτησης, χαρακτήρισε την περίοδο αυτή, τόσο με τους λογοτέχνες όσο και με τους ζωγράφους της. Δείγματα ζωγραφικής τους παρουσιάζονται στην τρέχουσα μεγάλη έκθεση «Τόποι αναφοράς. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος», που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς, με αφορμή την επέτειο.
Βιογραφικό Άγγελου Δεληβορριά O Άγγελος Δεληβορριάς σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας και μετεκπαιδεύθηκε στη Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο του Freiburg. Κατά την περίοδο 1965-1969 υπηρέτησε ως επιμελητής αρχαιοτήτων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και ακολούθως μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Tübingen, από το Πανεπιστήμιο του οποίου πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1972. Το 1972-1973, παρακολούθησε συναφή μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στην École Pratique des Hautes Études, αναλαμβάνοντας εν συνεχεία τη διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη, όπου παρέμεινε από το 1973 μέχρι το 2015. Το 1992 είχε εκλεγεί τακτικός καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε Ιστορία της Τέχνης έως το 2005.
Έχει δώσει διαλέξεις και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια πολλών επιστημονικών και μουσειακών κέντρων της Ευρώπης και της Αμερικής. Το συγγραφικό του έργο καλύπτει ζητήματα Κλασικής Αρχαιολογίας, Ιστορίας της Τέχνης, Μουσειολογίας και παραδοσιακού πολιτισμού. Το ερευνητικό ενδιαφέρον του για τον παραδοσιακό πολιτισμό ειδικότερα και τη λεγόμενη «Λαϊκή Τέχνη» αναπτύχθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, η ριζική ανάπλαση και ο αναπροσανατολισμός της φυσιογνωμίας του οποίου προσγράφονται και διεθνώς στα επιτεύγματα των νεότερων μουσειακών κατακτήσεων.
Συμμετέχει ως μέλος σε μεγάλο αριθμό επιτροπών, επιστημονικών εταιρειών, ιδρυμάτων και έχει τιμηθεί με ανώτατες διακρίσεις στη Γαλλία (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, 1999), την Ελλάδα (Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος, αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, 2000) και την Ιταλία (Ordine della Stella della Solidarieta Italiana, 2008). Είναι επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αιγαίου (2005), Θεσσαλονίκης (2016), Θράκης (2016) και μέλος της Academia Scientiarium et Artium Europae (1991), της Academia Europaea (1992) και της Academia Nazionale dei Lincei (2015). Εξελέγη από την ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών τακτικό μέλος στην προκηρυχθείσα έδρα Αρχαιολογίας-Μουσειολογίας (2016) και, πρόσφατα, του απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Πολιτισμού Gina Bachauer- Νικολάου Δούμπα (2017).
Πληροφορίες
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας και η είσοδος θα είναι δυνατή μία ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Είσοδος: Εδουάρδου Λω και Σταδίου. Για την είσοδό σας στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου ταυτοποίησης.
naftemporiki.gr