Επικίνδυνες οι προεκτάσεις της συνεχιζόμενης αϋπνίας

Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 23:53
Shutterstock

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περίπου το 10% των ανθρώπων πάσχουν από διάφορες μορφές αϋπνίας που προκαλούνται από προβλήματα όπως για παράδειγμα, του ροχαλητού ή άπνοιας του ύπνου ή του συνδρόμου των ανήσυχων ποδιών.

A- A A+

Τις ανησυχητικές προεκτάσεις της συνεχιζόμενης αϋπνίας έβαλαν στο «μικροσκόπιο» οι ειδικοί προκειμένου να κατανοήσουν τους λόγους που συμβαίνει αυτό, αλλά και πως επηρεάζει την υγεία μας. Τα ερευνητικά στοιχεία, δείχνουν ότι η αϋπνία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για υψηλή πίεση και καρδιαγγειακά προβλήματα ενώ, φαίνεται ότι συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για αυτοκτονία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περίπου το 10% των ανθρώπων πάσχουν από διάφορες μορφές αϋπνίας που προκαλούνται από προβλήματα όπως για παράδειγμα, του ροχαλητού ή άπνοιας του ύπνου ή του συνδρόμου των ανήσυχων ποδιών.

Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων στερούνται τον ύπνο για λόγους που έχουν σχέση με τον τρόπο ζωής τους. Δηλαδή, δεν τηρούν τις συνήθειες του ύπνου που απαιτούνται για τη σωματική και ψυχική υγεία. Είναι γνωστό ότι, ο άνθρωπος χρειάζεται τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου κάθε νύκτα. Όταν επηρεάζεται από περισπασμούς ή πειρασμούς που δεν τον αφήνουν να πάει στο κρεβάτι όταν πρέπει, τότε δημιουργείτε ένα τεράστιο πρόβλημα με σοβαρές κοινωνικές, οικονομικές και ιατρικές συνέπειες.   

Μια σημαντική έρευνα που έγινε από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου της Πενσυλβανία, διαπίστωσε ότι η στέρηση ύπνου βλάπτει το καρδιαγγειακό σύστημα και είναι αιτία σημαντικής αύξησης του κινδύνου για υπέρταση.

Στην έρευνα αυτή έρχεται να προστεθεί μία ακόμα που αφορά τις επιπτώσεις της στέρησης του ύπνου στην ψυχική υγεία. Οι ερευνητές από την Πολωνία και τις ΗΠΑ μελέτησαν περίπου 6.000 άτομα και διαπίστωσαν ότι τόσο οι διαταραχές του ύπνου, όσο και η αϋπνία αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για απόπειρα αυτοκτονίας. Δηλαδή ακόμη και σε ανθρώπους χωρίς ψυχιατρική πάθηση, η στέρηση ύπνου δημιουργεί σκέψεις αυτοκτονίας.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι είναι άγνωστο ακόμα για πιο λόγο η αϋπνία και γενικότερα η στέρηση ύπνου αυξάνουν τις αυτοκτονικές τάσεις. Πιθανολογούν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω της διαταραχής της γνωστικής λειτουργίας που προκαλεί η αϋπνία και που οδηγεί σε κακή κρίση και αυξάνει το συναίσθημα της απελπισίας. Επιπλέον, όπως είπαν, ίσως παίζει ρόλο ο επηρεασμός της σεροτονίνης που οδηγεί σε κατάθλιψη και στη δυσλειτουργία των εγκεφαλικών δομών που δημιουργούν έτσι προϋποθέσεις για συμπεριφορά αυτοκαταστροφής.

Δυστυχώς όπως λένε οι ειδικοί, η αϋπνία και η στέρηση του ύπνου όλο και αυξάνονται ως φαινόμενα σε όλες τις ηλικίες και αυτό, οφείλεται στο σύγχρονο τρόπο ζωής, στο αυξημένο στρες, στις πολλές ώρες που καταναλώνουμε μπροστά στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο και στις αυξημένες υποχρεώσεις που έχουμε καθημερινά.

Η μουσική φαίνεται ότι υπόσχεται πολλά στην καταπολέμηση της αϋπνίας

Σε μια αξιοσημείωτη έρευνα, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Case των ΗΠΑ σε συνεργασία με επιστήμονες από την Ταϊβάν, εξέτασαν το ρόλο τη απαλής μουσικής στην ποιότητα του ύπνου σε 60 άτομα ηλικίας από 60-83 ετών. Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, η αύξηση της ηλικίας συνοδεύεται και από αύξηση της αϋπνίας.

Στους μισούς από τους συμμετέχοντες τους δόθηκε η δυνατότητα να επιλέγουν να ακούνε για 45 λεπτά πριν να κοιμηθούν διάφορους τύπους χαλαρωτικής μουσικής ενώ, οι υπόλοιποι συνέχισαν την καθιερωμένη τους ρουτίνα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, τα άτομα που άκουγαν μουσική πριν κοιμηθούν είχαν 26% βελτίωση του ύπνου τους. Με το πέρασμα του χρόνου το ποσοστό αυτό αυξήθηκε φτάνοντας το 35%.

Όσο πιο πολύ οι ασθενείς καταλάβαιναν την αξία της απαλής μουσικής πριν από τον ύπνο και όσο πιο πολύ έλεγχαν την χαλάρωση τους πριν από τον ύπνο, τόσο καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα στην ποιότητα και διάρκεια του ύπνου τους. Δηλαδή, ο ύπνος τους αυξανόταν σε διάρκεια και ήταν καλύτερος σε ποιότητα σε σύγκριση με την ομάδα των ατόμων που δεν χρησιμοποιούσαν τη μουσική. Επιπλέον, όπως τόνισαν οι ερευνητές, παρατηρήθηκε ότι ο καρδιακός και αναπνευστικός ρυθμός τους χαμήλωνε περισσότερο κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Μάλιστα, τα άτομα που άκουγαν μουσική πριν από τον ύπνο δήλωσαν περισσότερο ξεκούραστα και ικανοποιημένα όχι μόνο με τον ύπνο τους αλλά και με την διάθεση και την ενέργεια που είχαν καθόλη  τη διάρκεια της ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια ερευνητική ομάδα είχε διαπιστώσει και σε πρότερη μελέτη ότι η μουσική έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τον άνθρωπο, έτσι ώστε να μειώνεται ο πόνος που νιώθει έπειτα από μία επέμβαση. Ειδικά συνδυαστικά με τεχνικές χαλάρωσης μπορούσε να μειώσει τον πόνο πιο πολύ και από τη χρήση φαρμάκων γεγονός. Αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες κάνει τη χρήση μουσικής ελκυστική ως μία νεότερη θεραπευτική προσέγγιση.

Ανθή Αγγελοπούλου

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή