Ενδοκυβερνητικά «τάκλιν» έφερε η κρίση στο ποδόσφαιρο

Αντιπαράθεση: Αποστάσεις ΣΥΡΙΖΑ από Σαββίδη - Παρεμβάσεις των ΑΝ.ΕΛ. υπέρ του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ
Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018 09:02
UPD:09:18
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο αντίκτυπος των επεισοδίων της Τούμπας στη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. εκδηλώθηκε με τον πιο σαφή τρόπο χθες στη Βουλή όταν ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με τον βουλευτή των συμπολιτευόμενων ΑΝ.ΕΛ., Γιώργο Λαζαρίδη.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Των Δημήτρη Χατζηδημητρίου και Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Το ποδόσφαιρο ως απειλή για την κυβερνητική σταθερότητα θα μπορούσε να εκληφθεί σαν σενάριο ευφάνταστων αναλύσεων, αλλά στην περίπτωση του ΠΑΟΚ και του ιδιοκτήτη του φαίνεται να έχει αντίκρισμα πραγματικότητας.  

Η προσπάθεια του μείζονος κυβερνητικού εταίρου, του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας του, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί προνομιακών σχέσεων με τον κ. Ιβάν Σαββίδη προσκρούει στις ακριτομυθίες και τις ανοικτές παρεμβάσεις υπέρ του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, στελεχών και βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ήσσονος κυβερνητικού εταίρου, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, παραδέχτηκε χθες ότι «ο κ. Σαββίδης είχε κάποιες φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση, δεν το αρνούμαι, αλλά είναι κάτι που θα περάσει. Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται». Στην παρατήρηση των δημοσιογράφων, ότι εκείνος που λέγεται πως έφερε σε επαφή την κυβέρνηση με τον κ. Σαββίδη ήταν ο κ. Πάνος Καμμένος, ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ σημείωσε πως «κάθε επιχειρηματίας θέλει να έχει φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση».

Λίγη ώρα μετά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις Παπαχριστόπουλου, υποστήριξε πως «η κυβέρνηση δεν έχει φιλικές σχέσεις με κανέναν επιχειρηματία», σημείωσε ότι η κυβέρνηση «αντιμετωπίζει όλους τους επενδυτές με τον ίδιο ακριβώς τρόπο», επεξηγώντας: «Δηλαδή, προσπαθεί να διευκολύνει οποιαδήποτε επένδυση κινείται στο πλαίσιο του νόμου και μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας και να συμβάλει στη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ., περί «κατεστημένου της Αθήνας» και «βορείων και νοτίων», ο κ. Τζανακόπουλος επιχείρησε μια… βουτιά στο παρελθόν και υποστήριξε: «Αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ Βορρά και Νότου, Θεσσαλονίκης και Αθήνας, δεν είναι κάτι καινούργιο στην ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή. Είναι κάτι το οποίο έχει καλλιεργηθεί εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες και σχετίζεται με το γεγονός ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και το παλιό πολιτικό σύστημα, έδιναν πολύ μεγαλύτερη σημασία στην Αθήνα από ό,τι έδιναν στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία υποφέρει και οικονομικά και από άποψη ανεργίας, αλλά και από άποψη ζητημάτων που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών».

Μάλιστα, προϊδέασε πως «αυτό θα φανεί και το επόμενο διάστημα, στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούμε και την κρίση στον χώρο του ποδοσφαίρου… Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει τέτοιου τύπου διαχωρισμούς στον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί οποιαδήποτε υπόθεση και αυτό θα γίνει πάρα πολύ σαφές τις επόμενες ημέρες».

Στον απόηχο των ποδοσφαιρικών εξελίξεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ -και πρώην υπουργός- Νίκος Ξυδάκης αναγνώρισε ότι υπάρχουν σύννεφα στην κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., καθώς ο αριθμός των ζητημάτων στα οποία διαφωνούν τα δύο κόμματα αυξάνεται. Όπως είπε ο κ. Ξυδάκης, «η συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ. έχει δώσει αποτελέσματα, αλλά μπορεί να ήρθε ο καιρός να ξανασυζητήσουμε ορισμένα πράγματα» και συμπλήρωσε: «Αν μπει στο τραπέζι θέμα συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., θα το δούμε. Άλλωστε, η πολιτική είναι πάντα μια διαχείριση κρίσεων». Έκπληξη προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ -και εκ των αντιπροέδρων της Βουλής- Γιώργου Βαρεμένου, ο οποίος έκρινε ως «συμβολική ενέργεια» την εισβολή του κ. Ιβάν Σαββίδη με όπλο στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας. Κατά τον κ. Βαρεμένο, «η κυβέρνηση έκανε προσπάθεια για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Έγινε αυτή η συμβολική ενέργεια του κ. Σαββίδη, που έκανε ζημιά και στην προσπάθεια να εξυγιανθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο». Και δεν σταμάτησε εκεί, παρά έκανε λόγο για «επιχειρηματικό πόλεμο», υποστηρίζοντας: «Ο κ. Σαββίδης έκανε ένα τραγικό λάθος, πυροβόλησε τα πόδια του και έδωσε άλλη διάσταση στον επιχειρηματικό πόλεμο που μαίνεται στη χώρα. Δεν μιλάμε για ποδόσφαιρο, αλλά για επιχειρηματικό πόλεμο… Για πόλεμο μέχρι θανάτου» (ΣΚΑΪ). 

Στο… γήπεδο «κατέβηκε» και η Ένωση Κεντρώων, εκφράζοντας την αντίθεση σε πιθανή τιμωρία του ΠΑΟΚ. Σε ανακοίνωση του κόμματος σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «το αδίκημα του κ. Σαββίδη ήταν ότι οπλοφορούσε και εισήλθε με το όπλο στον αγωνιστικό χώρο, συμβάν για το οποίο ζήτησε συγγνώμη… Αν οι αρμόδιοι θεωρούν ότι πρέπει να τιμωρηθεί για την πράξη του, ας το κάνουν». Παράλληλα, εκφράζει την αντίθεσή της για «την προβολή της επαναλαμβανόμενης σκηνής» του κ. Σαββίδη με το όπλο, υποστηρίζοντας πως «δεν είναι σωστό ο κ. Σαββίδης να πληρώσει για όλους, γιατί πολλοί μεγαλοπαράγοντες άλλων ομάδων βαρύνονται με πολύ περισσότερα και σημαντικότερα». Διερωτάται, «αν θέλουμε να διώξουμε από την Ελλάδα τον κ. Σαββίδη… Έχουμε καλύτερους επενδυτές; Καλούμε τους επενδυτές να επενδύσουν, τους κάνουμε μέχρις ενός ορίου τα κέφια και μετά τους βάζουμε στο στόχαστρο;» και τέλος αποπειράται έναν περίεργο πολιτικό -και επικίνδυνο- πολιτικό συσχετισμό, αναφέροντας πως «αν συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος Βορρά - Νότου θα υπάρξει διχαστικό κλίμα στην Ελλάδα, δεδομένου ότι τα πιο πολλά κόμματα είναι έτοιμα να δεχθούν σύνθετη ονομασία που περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία».

Ο αντίκτυπος των επεισοδίων της Τούμπας στη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. εκδηλώθηκε με τον πιο σαφή τρόπο χθες στη Βουλή όταν ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με τον βουλευτή των συμπολιτευόμενων ΑΝ.ΕΛ., Γιώργο Λαζαρίδη. Ο υφυπουργός Αθλητισμού δέχτηκε προσωπική επίθεση από τον κ. Λαζαρίδη, ο οποίος άφησε υπόνοιες για παρέμβασή του κατά του ΠΑΟΚ στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση, οι διαιτητές και οι δικαστές μεροληπτούν εις βάρος του ΠΑΟΚ. Απαντώντας σε έντονο ύφος ο κ. Βασιλειάδης χαρακτήρισε «εμετικές» τις δηλώσεις του κ. Λαζαρίδη και ξεκαθάρισε ότι η θέση του δεν είναι να παρεμβαίνει στις δικαστικές ή διαιτητικές αποφάσεις. 

Ο κ. Βασιλειάδης αναγνώρισε, μάλιστα, το έκνομο της ενέργειας του κ. Σαββίδη. «Ο κ. Σαββίδης έχει επενδύσει στην Ελλάδα. Αλλά το ότι επένδυσε σημαίνει πως εάν κάνει κάτι το οποίο είναι έκνομο, θα πετάξουμε αετό;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά. Καταλόγισε, όμως, ευθύνες και στο σύνολο των ποδοσφαιρικών παραγόντων, καλώντας τους να αναλάβουν δεσμεύσεις για την εξυγίανση του χώρου, αλλιώς η Ελλάδα θα κινδυνεύσει με ποδοσφαιρικό Grexit. 

Οπαδικές τοποθετήσεις 
Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκάλεσαν, ωστόσο, οι τοποθετήσεις τόσο του Γ. Λαζαρίδη των ΑΝ.ΕΛ. όσο και του Αριστείδη Φωκά της Ένωσης Κεντρώων, οι οποίοι αξιοποίησαν το κοινοβουλευτικό βήμα για να εκφράσουν οπαδικές θέσεις υπέρ του ΠΑΟΚ. Ο κ. Λαζαρίδης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι επιχειρεί να πλήξει τον ΠΑΟΚ σε συνεργασία με το «αθηνοκεντρικό σύστημα». Σε ακραίο τόνο ο Αρ. Φωκάς της Ένωσης Κεντρώων χαρακτήρισε «εγκληματίες» τους διαιτητές των αγώνων του ΠΑΟΚ με Ολυμπιακό και ΑΕΚ και υποστήριξε ότι οι δύο ομάδες της Αθήνας πρέπει να υποβιβαστούν. Έπλεξε, ταυτόχρονα, το εγκώμιο του Ιβάν Σαββίδη για τις επενδύσεις του στην Ελλάδα. Τη στάση των δύο βουλευτών στηλίτευσε ο κ. Βασιλειάδης, ο οποίος τους καταλόγισε ότι «χαϊδεύουν αυτιά» και τους κάλεσε να μη δρουν «σαν χούλιγκαν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή