Σαφείς αποστάσεις από τη δήλωση του τύποις προϊσταμένου του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, περί «ομηρείας» των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία, πήρε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Φώτης Κουβέλης.
Η υπόθεση των δύο στρατιωτικών, που παραμένουν έγκλειστοι σε φυλακή στην Αδριανούπολη, τείνει να μεταβληθεί και σε ενδοκυβερνητικό πρόβλημα, καθώς με τη δήλωση Καμμένου διαφώνησε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ενώ πυροδοτήθηκε και φραστική αντιπαράθεση μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. «Πυροσβεστική παρέμβαση» επιχείρησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Aς κρατήσουμε την υπόθεση στις πραγματικές της διαστάσεις. Νομίζω ότι ο υπερτροφικός λόγος, ο οποίος διατυπώνεται από διάφορες πλευρές, περί ομηρείας, αιχμαλωσίας ή όλα τα άλλα δεν υπηρετεί εκείνο το οποίο διεκδικούμε», δήλωσε ο κ. Κουβέλης και συμπλήρωσε: «Εκείνο το οποίο διεκδικούμε και μέχρι στιγμής φαίνεται να το έχουμε εξασφαλίσει, είναι να κρατηθεί η υπόθεση στην αρμοδιότητα του δικαστηρίου της Αδριανούπολης ως μία δικαστική υπόθεση». (ΑΝΤ1).
Ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε ως «φραστική και όχι ουσιαστική διαφοροποίηση» τη διάσταση απόψεων που καταγράφηκε ανάμεσα στους κ.κ. Καμμένο και Κουβέλη. «Θα ήταν ανεύθυνο να μιλάει κανείς χωρίς πλήρη γνώση των δεδομένων. Ξέρω ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα με απόλυτη σοβαρότητα», σημείωσε.
Τη διαφωνία του με τις δηλώσεις Καμμένου, περί ομηρείας των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, εξέφρασε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος χαρακτήρισε «άστοχη» την αναφορά του υπουργού.
«Άστοχη η φράση του κ. Καμμένου περί ομηρείας. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ως χώρα να εμπλακούμε στους αντιφατικούς και επικίνδυνους χειρισμούς της άλλης πλευράς. Και οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας κάνουν λάθη», σημείωσε (ΕΡΤ).
Βαριές κουβέντες
Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Δημήτρης Καμμένος, επέκρινε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία και τον υπεύθυνο διεθνών σχέσεων του κόμματος Γιάννη Μπουρνούς για την παρουσία τους στο Συνέδριο του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας (HDP), δηλώνοντας: «Έχουμε αυτή την όξυνση, πήγαν να μας βουλιάξουν το καράβι, έχουμε μια ιδιότυπη ομηρεία και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάνε στον εχθρό του Eρντογάν και φωτογραφίζονται χαμογελαστοί… Εγώ λέω ότι ήταν πολύ άστοχη κίνηση» (Θέμα fm). Μάλιστα και σε συνδυασμό με την δήλωση Κουβέλη, περί «υπερτροφικού λόγου», ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. σημείωσε: «Εγώ, δηλαδή, τώρα να πω ότι είναι ατροφικός ο εγκέφαλος της κυρίας Καββαδία ή ο εγκέφαλος του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ που στέλνει βουλευτές στο κουρδικό κόμμα;».
Απαντώντας η κ. Καββαδία, σημείωσε: «Με τον παραληρηματικό, χυδαίο λόγο του Δ. Καμμένου, δεν αξίζει να ασχοληθώ. Η δουλειά μου στο Συμβούλιο της Ευρώπης -όπου βρίσκομαι αυτή τη στιγμή- είναι πολύ σοβαρότερη από τις ύβρεις ενός θιασώτη ακροδεξιών και ρατσιστικών αντιλήψεων».
Στο Ευρωκοινοβούλιο
Την κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία κατήγγειλαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Ν.Δ Ε. Βόζεμπεργκ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκης και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς και ζήτησαν την παρέμβαση της Ε.Ε. και του Ευρωκοινοβουλίου προς την Άγκυρα, για την απελευθέρωσή τους.
Όπως έγινε γνωστό, απαντώντας άμεσα στο αίτημα του κ. Μαριά, ο πρόεδρος του Eυρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δεσμεύτηκε να παρακολουθήσει το ζήτημα προσωπικά και να το θέσει στον επιτετραμμένο στην Ε.Ε. πρέσβη της Τουρκίας.
Επίσης, όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές, πλην αυτών της Χρυσής Αυγής, με κοινή δήλωσή τους καλούν την τουρκική κυβέρνηση «να απελευθερώσει άμεσα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς».
«Πυροσβέστης»
Αργά χθες το απόγευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιχειρώντας κατευναστική παρέμβαση, υποστήριξε ότι ο κ. Πάνος Καμμένος «έκανε την σχετική αναφορά μεταφορικά. Η θέση της κυβέρνησης έχει πολλάκις διατυπωθεί. Δουλεύουμε στην κατεύθυνση της ταχύτερης επιστροφής και αυτή είναι και η βούληση του υπουργού Εθνικής Άμυνας».
Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πως «πρόκειται για ζήτημα το οποίο πρέπει να λυθεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία», ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «ο γ.γ του ΝΑΤΟ δεν μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που το ζήτημα εκκρεμεί στην τουρκική Δικαιοσύνη».
Σε ό,τι αφορά τον χρόνο επιστροφής των δύο στρατιωτικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «αναμένουμε το κατηγορητήριο από τον εισαγγελέα». Δεν μπορώ να προσδιορίσω συγκεκριμένο χρονικό διάστημα -δεν θα υπερβαίνει μερικές εβδομάδες- αλλά δουλεύουμε για να μην υπάρξει απευκταία εξέλιξη».