Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Στην παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και του ΟΗΕ, ελπίζει τώρα η κυβέρνηση για την άμεση εκτόνωση της κρίσης με την Τουρκία και την επιστροφή στην Ελλάδα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν και κρατούνται στην Αδριανούπολη.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, ενός οργάνου που έχει συνδεθεί κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με την αντιμετώπιση κρίσεων, το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ και ξεκάθαρα επικριτικό για τους χειρισμούς που έγιναν κατά τις πρώτες ώρες, από το μεσημέρι της Πέμπτης και μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες, την υποτίμηση της υπόθεσης κυβερνητικά στελέχη τη χρεώνουν ατύπως στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και αυτή με τη σειρά της στη στρατιωτική ηγεσία της χώρας.
Μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, ουδείς κυβερνητικός παράγοντας ήταν σε θέση να διατυπώσει πρόβλεψη για το διάστημα της παραμονής των Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές. Έλεγαν μόνο ότι είναι καλά στην υγεία τους και ότι υπάρχει επικοινωνία μαζί τους. Τα ίδια ακριβώς φέρεται να είπε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στα στελέχη της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στη Βουλή, υποστηρίζοντας ακόμα ότι υπάρχει επικοινωνία με τους Τούρκους και ότι υπάρχει σχέδιο για κλιμάκωση της αντίδρασης της Αθήνας αν οι Τούρκοι ακολουθήσουν παρελκυστική τακτική.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να έκανε συστάσεις για «υπομονή και προσεκτικούς χειρισμούς», ενώ μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου υπήρξε η παρέμβαση της Κομισιόν προς την Τουρκία το θέμα να λήξει αίσια και γρήγορα και μία τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες κατά την οποία ο κ. Τσίπρας φέρεται να ζήτησε από τον κ. Γκουτιέρες να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.
Η κριτική που γίνεται εκ των έσω στην κυβέρνηση είναι ότι αυτές οι κινήσεις έπρεπε να γίνουν από την πρώτη στιγμή και παράγοντες του Μαξίμου σημειώνουν ότι τα πρώτα καθησυχαστικά μηνύματα που έρχονταν από το Πεντάγωνο το μεσημέρι της Πέμπτης ως και την Παρασκευή το πρωί πριν την ανακοίνωση του ΓΕΣ, συμπαρέσυραν και την ηγεσία της κυβέρνησης.
Η τουρκική Δικαιοσύνη
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Αθήνα αναμένει τις αποφάσεις της τουρκικής Δικαιοσύνης. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως κατά τη σύσκεψη έγινε «χαρτογράφηση της κατάστασης» και πως στην κυβέρνηση «δεν θέλουν το περιστατικό να εξελιχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο». Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσαν ότι «παρακολουθούν στενά την κατάσταση και εξαντλούν όλα τα μέσα διπλωματικής πίεσης προς την Άγκυρα».
«Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός μέσα στη σύσκεψη.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ακόμα ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει λόγος για τηλεφωνική παρέμβαση του πρωθυπουργού είτε προς τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Γιλντιρίμ, είτε προς τον Τούρκο πρόεδρο κ. Ερντογάν, δεν απέκλεισαν ωστόσο κάτι τέτοιο να χρειαστεί τις επόμενες ημέρες. Η κυβέρνηση πάντως εκτιμά πως δεν πρέπει να κλιμακώσει τις διπλωματικές πιέσεις γιατί το ζήτημα, όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, «χειρίζεται η τουρκική Δικαιοσύνη κα οτιδήποτε περισσότερο μπορεί να θεωρηθεί παρέμβαση».
Υπενθύμιζαν ότι το επιχείρημα περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης διατυπώνεται και από την ελληνική πλευρά έναντι των πιέσεων της Άγκυρας για έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.