Οι οργανώσεις προστασίας άγριας ζωής ανησυχούν ότι το λαθραίο κυνήγι και εμπόριο ιαγουάρων αυξάνονται και τα συνδέουν με την παρουσία κινεζικών κατασκευαστικών έργων στις χώρες που κατοικούν τα απειλούμενα ζώα.
Σύμφωνα με το WWF, οι ιαγουάροι απειλούνται από την απώλεια βιοτόπων από την αποψίλωση των δασών και το κυνήγι. Το εντυπωσιακό σαρκοφάγο θηλαστικό, που συχνά συγχέεται με τη λεοπάρδαλη και κατοικεί στη Νότια και την Κεντρική Αμερική, απειλείται επίσης από τη ζήτηση κομματιών του για σκοπούς κινεζικής παραδοσιακής ιατρικής. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Μπρουκς της Οξφόρδης, το λαθρεμπόριο άγριων ζώων «ακολουθεί συχνά τα κινεζικά κατασκευαστικά έργα στο εξωτερικό».
«Αν υπάρχει ζήτηση στην Κίνα, και αυτή μπορεί να εκπληρωθεί από ανθρώπους που ζουν σε μέρη της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής, ή άλλα μέρη της Ασίας, τότε κάποιος θα κάνει το βήμα για να καλύψει αυτή τη ζήτηση. Συχνά το εμπόριο είναι μεταξύ δύο κινεζικών πλευρών, αλλά γίνεται σταδιακά διεθνές», δήλωσε ο καθηγητής Οικολογίας, Βίνσεντ Νάιμαν.
Όπως αναφέρει ο Guardian, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κινεζικά έργα σιδηροδρομικών μεταφορών, μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και οδοποιίας στις αναπτυσσόμενες χώρες, συνδέονται με το παράνομο εμπόριο σωματικών τμημάτων απειλουμένων ζώων.
Ενδεικτικά, οκτώ πακέτα με 186 κυνόδοντες ιαγουάρων κατασχέθηκαν στη Βολιβία από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2015, προτού φτάσουν στην Κίνα. Κινέζοι πολίτες που κατοικούσαν στη Βολιβία είχαν στείλει επτά από τα πακέτα. Άλλα οκτώ πακέτα κατασχέθηκαν το 2016, και στη συνέχεια άλλο ένα στην Κίνα, που περιείχε 120 κυνόδοντες. Η Βολιβιανή βιολόγος Άνχελα Νούνιεζ εκτιμά ότι πάνω από 100 ιαγουάροι μπορεί να έχουν σφαχθεί για τα πακέτα αυτά.
Στη Βραζιλία, υπήρχαν πάνω από 50 κατασχέσεις πακέτων με δόντια και κομμάτια ιαγουάρων πέρυσι, με τα περισσότερα πακέτα να προορίζονται για την Κίνα ή αλλού στην Ασία. Σύμφωνα με τον Νάιμαν, λίγες περιπτώσεις παράνομης διακίνησης κομματιών άγριων ζώων σε όλο τον κόσμο καταλήγουν σε ποινικές καταδίκες.
«Το έγκλημα αποτρέπεται όταν κάποιος καταλήγει στη φυλακή, αλλά αυτό δεν συμβαίνει συχνά γιατί η κοινωνία στο σύνολό της στις περισσότερες χώρες δεν ενδιαφέρεται», πρόσθεσε.