Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Και τώρα τι; Οι ευρω-ηγούμενοι, «Οι πεφωτισμένοι», «Αθώοι και φταίχτες» σε έναν «Λαβύρινθο» που οδηγεί από τη «Θεωρία της δικαιοσύνης» σε μια «Ιστορία αγάπης και σκότους». Οι Ιταλοί, «Ακροβατώντας στα όρια» της παγκοσμιοποίησης («Globalization and its discontents»), έστειλαν μήνυμα διαμαρτυρίας. Για την οικονομική και κοινωνική δυσχέρεια που διευρύνεται όλο και περισσότερο, για το βούλιαγμα, για το μεταναστευτικό, για το ανίκανο και αλαζονικό πολιτικό προσωπικό, για... για...
Το κενό ηγεσίας επιτείνει την ανησυχία και οι αντι- καβαλούν το κύμα της αγωνίας. Περισσότεροι απ’ τους μισούς έριξαν δαγκωτό στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων και στη Λίγκα. «Οι λαϊκιστικές δυνάμεις συγκεντρώνουν πάνω από το 50%», «τι κακό!», προβληματισμός για το σκηνικό.
Ο λαϊκισμός αποτελεί ένα πρώτο βήμα στη διόρθωση της σχέσης ισχύος μεταξύ ελίτ και μάζας, σύμφωνα με τον Walter Russel Mead, καθηγητή στο Hudson Institute, ο οποίος από το 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται απλώς ως μια επιθυμία επιστροφής στις παλιές καλές ημέρες.
«Ο λαϊκισμός στον πυρήνα του είναι απόρροια διαμαρτυρίας, αλλά και απότοκο της πολιτισμικής εξέλιξης εν μέσω μιας διαδικασίας απόλυτης αμφισβήτησης» εξήγησε ο κ. Mead. Πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, όπως -για παράδειγμα- η μετανάστευση, δημιουργούν συνθήκες αμφισβήτησης, επισήμανε, ενώ συμπλήρωσε ότι όσο εξαφανίζεται η ομοιογένεια των κοινωνιών, τόσο αυξάνεται η αμφισβήτηση των ισχυόντων θεσμών.
Πολλοί έβαλαν το χεράκι τους για να «διορθώσουν» τους θεσμούς, υποτιμώντας τους δεσμούς και προετοιμάζοντας σεισμούς. Ποιοι έδειξαν την πόρτα της εξόδου στον ανεκδιήγητο μεν, εκλεγμένο δε προ επταετίας, για να επιβάλουν τεχνοκράτες στην εξουσία; «Το να αφήνεις να εννοηθεί ότι οι εμπειρογνώμονες είναι ουδέτεροι είναι ψέμα. Η εγκατάσταση τεχνοκρατών στην κορυφή του κράτους δεν αποτελεί ποτέ καλό νέο για τη Δημοκρατία». Μαζεύτηκαν πολλά κακά νέα, κ. Μισέλ Ντεβάλ. Στις κυβιστήσεις διέπρεψαν και οι «ενάρετοι» των Βρυξελλών και ο λαϊκισμός δήλωσε βροντερό «παρών». Σημεία των καιρών, τέκνα άλλων -ισμών; Ιδού η απορία, ελιτισμού και λαϊτισμού (εκ του light) γωνία, μα μακριά από μονοσήμαντη ερμηνεία.