Ε.Ε.: Η Κίνα οφείλει να συμμορφωθεί με τους παγκόσμιους κλιματικούς κανόνες

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 20:06
A- A A+

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν την Κίνα να συμμορφωθεί με τους ίδιους κανόνες που δεσμεύουν όλες τις υπόλοιπες χώρες, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σε μια δήλωση εννέα σελίδων σχετικά με τους στόχους της κλιματικής διπλωματίας, που δημοσιεύθηκαν στο τέλος μιας διυπουργικής συνάντησης τη Δευτέρα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν την ανάγκη για λήψη ισχυρότερης δράσης. Το παράθυρο για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως συμφωνήθηκε στο Παρίσι, «κλείνει γρήγορα», προειδοποίησαν οι υπουργοί.

Οι φετινές συνομιλίες του ΟΗΕ σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού πρέπει να δημιουργήσουν «ένα παγκόσμιο καθεστώς με κανόνες που θα ισχύουν για όλους», αναφέρει η δήλωση, χωρίς όμως να δεσμεύεται για την αναθεώρηση των στόχων της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών.

Η Κίνα και οι σύμμαχοί της καλούν για τη θέσπιση κανόνων δύο επιπέδων, με λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Πρόκειται για ένα από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν στις διαπραγματεύσεις πριν την προθεσμία του Δεκεμβρίου.

Άλλα βασικά σημεία του εγγράφου περιλαμβάνουν την έκκληση στη ναυτιλία για την περικοπή των εκπομπών της σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για το κλίμα που θα συμφωνηθεί τον Απρίλιο από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.  Οι υπουργοί προέτρεψαν επίσης τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να υιοθετήσει «αυστηρούς» κανόνες σχετικά με ένα σύστημα αντιστάθμισης του άνθρακα που καταναλώνεται για τα αεροπορικά ταξίδια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή