«Σκληρές αλήθειες» για τη διαδικασία που θα οδηγήσει στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το μέλλον εκτός του μπλοκ των 28 χωρών περιέλαβε στον λόγο της στον Οίκο Μάνσιον του Λονδίνου η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι, περιγράφοντας για πρώτη φορά με τόσο ξεκάθαρους τόνους το όραμα της κυβέρνησής της για το Brexit και τη μελλοντική οικονομική σχέση με την Ε.Ε.
«Εγκαταλείπουμε την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, η ζωή θα είναι διαφορετική μετά από αυτό», τόνισε. «Η πρόσβαση του ενός στην αγορά του άλλου θα είναι μικρότερη απ' ό,τι είναι σήμερα», αναγνώρισε η κ. Μέι.
Διακήρυξε επίσης ότι « η δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να τελειώσει».
Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας αναγνώρισε ότι θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. και ότι κανένα από τα δύο μέρη δεν θα επιτύχει το σύνολο όσων επιθυμεί, ωστόσο είπε ότι Λονδίνο και Βρυξέλλες έχουν κοινό συμφέρον να προχωρήσουν, «οπότε ας το κάνουμε».
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για πρόσβαση του ενός μέρους στην αγορά του άλλου, η κ. Μέι τόνισε ότι πρέπει να διέπεται από «δεσμευτικούς όρους».
«Για παράδειγμα, μπορεί να επιλέξουμε να συνδέσουμε μερικές πλευρές του ρυθμιστικού μας πλαισίου, όσον αφορά την κρατική βοήθεια και τον ανταγωνισμό με τις αντίστοιχες της Ε.Ε.», ανέφερε.
Είπε ακόμη ότι το Η.Β. επιθυμεί να έχει την ελευθερία να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες, να έχει τον έλεγχο των νόμων και να έχει σύνορα με την Ε.Ε. «με τις λιγότερες δυνατές οχλήσεις», ωστόσο τόνισε ότι οι μελλοντικές διαφορές των δύο πλευρών δεν μπορούν να λύνονται με αποφάσεις δικαστηρίων της μίας πλευράς.
«Ευθύνη της Ε.Ε. εάν επιβάλει σύνορα Ιρλανδίας - Β. Ιρλανδίας»
Σε ό,τι αφορά τα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας - Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, η Τερέζα Μέι απέρριψε τη θεωρία ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποφασίσει μόνο του ένα «σκληρό σύνορο», ωστόσο σημείωσε ότι «εάν η Ε.Ε. αναγκάσει την Ιρλανδία να το δημιουργήσει, ας αναλάβει και την ευθύνη».
«Εμείς επιλέξαμε να φύγουμε, οπότε έχουμε ευθύνη να βοηθήσουμε να βρεθεί μία λύση. Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Πρέπει όλοι να εργαστούμε από κοινού».
Η Βρετανή πρωθυπουργός είπε ωστόσο ότι και η Ε.Ε. θα πρέπει να δεχθεί κάποιες «σκληρές αλήθειες».
«Δεν θα δεχθούμε να έχουμε τα δικαιώματα του Καναδά και τις υποχρεώσεις της Νορβηγίας», είπε, καλώντας σε μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα καλύπτει τους περισσότερους τομείς της οικονομίας και θα είναι ισχυρότερη από τη CETA μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά, όχι όμως τόσο ισχυρή όσο η σχέση Ε.Ε. - Νορβηγίας, καθώς η τελευταία συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).
Παραμονή σε οργανισμούς;
Η Μεγάλη Βρετανία εξετάζει, είπε η πρωθυπουργός, την παραμονή της ως μέλος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, στον Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Χημικών Προϊόντων και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Αερομεταφορών, δεχόμενη να εφαρμόζει τους κανόνες τους και να αποδίδει μια κατάλληλη οικονομική ενίσχυση.
Δεσμεύθηκε ακόμη ότι το Η.Β. θα κρατήσει ψηλά τα ρυθμιστικά του στάνταρντ, ώστε, ακόμη και αν δεν είναι ταυτόσημα με εκείνα της Ε.Ε., να επιτυγχάνουν τα ίδια αποτελέσματα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου 2019, ωστόσο επιθυμεί μία μεταβατική περίοδο περίπου δύο ετών, η οποία θα επιτρέψει μια πιο ομαλή μετάβαση της οικονομίας του στη νέα κατάσταση.
naftemporiki.gr